Jeden z moich komentarzy pod artykułem w GW.
Chciałbym wyrazić najwyższe uznanie wszystkim bohaterom tego reportażu. Wykazaliście się niesłychaną odwagą, opowiadając swoje przeżycia. To tragiczne i smutne historię ale pokazują że to się dzieje. Dziękuje WAM za to.
Dziękuje Robertowi, wykazałeś dziennikarski kunszt, włożyłeś w ten reportaż dużo tkliwości i ciepła. Pokazałeś wspaniałą osobowość bohaterów poprzez ich dramat.
Od czterech lat walczyliśmy o ukazanie faktów, dzisiaj o tym przeczytają miliony osób.
Dla Świadków Jehowy w Polsce dzień 27 sierpnia 2015 będzie "armagedonem"
Drodzy Świadkowie Jehowy zapamiętajcie sobie ta datę. Od tego dnia już nic nie będzie takie same. W tej sprawie jest jeszcze wiele do powiedzenia i to powiemy.
Nazywacie nas "odstępcami" ale od czego? Jak można być odstępcą jeżeli przedstawia się fakty. Nie jesteśmy anonimowi mamy twarze i nazwiska i nie boimy się ich pokazać.
Drodzy ŚJ, Centrala Brooklyńska żąda od Was zupełnego posłuszeństwa, dlaczego"
"Wszyscy musimy być gotowi usłuchać każdego polecenia, jakie otrzymamy, bez względu na to, czy z naszego lub strategicznego punktu widzenia będzie ono roz-sądne, czy też nie. . Strażnica (wydanie do studium) listopad 2013, str 20 par 17"
Centrala przejęła nad Wami kontrolę straszą Was i Wami manipulują. To destrukcyjne i pozbawiony miłości Związek Wyznaniowy. pomyślcie dlaczego nie wolno Wam kochać swoich bliskich którzy myślą inaczej.
"Jeśli ktoś jest wykluczony ze społeczności, jest on odłączony od zboru. Zbór nie ma z nim nic wspólnego. Członkowie zboru nie podają jemu ręki jako oznaki społeczności. Nie mówią mu nawet „dzień dobry” lub „do widzenia”. On również nie jest mile widziany w ich mieszkaniach prywatnych, a także w mieszkaniach, które służą jako ośrodki wielbienia dla miejscowych świadków Jehowy" (Strażnica Nr 7, 1964 s. 8).
Nie szukaj wymówek żeby móc kontaktować się z wykluczonym krewnym, na przykład za pośrednictwem SMSów czy e-maili (Strażnica z 15 stycznia 2013 roku, strona 16
Biblia ostrzega "Wyjdź z tego mój ludu.....abyście nie byli winni plag jego.
Zadajcie sobie pytanie, czy należycie do Boga czy korporacji?
Wprowadzając w 2014 roku nowy statut i zmieniając nazwę Wasza Centrala oszukała Was, nie jesteście już właścicielami sal królestwa, należycie do Związku Wyznaniowego o którym tak naprawdę nic nie wiecie. Nowy statut wprowadził Wam obowiązkowe głoszenie, macie spowiedź i struktury zakonne, Jesteście sądzeni podług "prawa wewnętrznego" którego nie znacie. Zapytajcie to komitet sadowniczy natychmiast zapuka do waszych drzwi.
Masz wątpliwości, pytaj. Zadaj sobie pytanie czy Bóg tak chciał?
Ja osobiście przez 60 lat byłem Świadkiem Jehowy i wiem, że Bóg tak nie chciał.
Dla mnie osobiście to nie jest wyznanie czy religia, to wielkie wydawnictwo, które czerpie zyski z darmowej pracy wolontariuszy.
Chcesz wiedzieć więcej, jesteśmy do Twojej dyspozycji. Pisz, dzwoń.
„Centrum Edukacji i Obywatelskich Inicjatyw Społecznych”