Przekonwertowałem
plik PDF opublikowany przez australijską komisję zawierający szczegółowy wykaz wszystkich pedofili zgłoszonych w Australii przez ostatnie 60 lat do formatu Excel, przetłumaczyłem go też na polski.
Można go pobrać stąd:
https://drive.google.com/file/d/0B6x59Q9rx60ocWZxVTZZcmhHN00/view?usp=sharingKilka spostrzeżeń:
- chociaż wszystkich zgłoszonych pedofili na liście jest 1006, to wielu z nich dopuściło się tego czynu więcej niż raz. W sumie wszystkich ofiar jest przynajmniej
1857. Oczywiście w samej tylko Australii.
- wśród napastników mamy 777 głosicieli, 8 pionierów, 69 sług pomocniczych, 38 starszych, 4 na przywileju bez wyszczególnienia, 1 nadzorca obwodu. 89 osób było nie związanych ze zborem.
- ponad połowa ofiar była członkami rodziny napastnika
- w 12 przypadkach napastnikiem był starszy, który jednak nie został zdjęty z tego powodu z przywileju
- najnowsza ze spraw w dokumencie jest datowana na 27 stycznia 2015 (przy czym dokumenty zostały wydane komisji na początku lutego)
- ponad 170 ofiar stanowiły dzieci w wieku od 0 do 5 lat
- w przynajmniej
114 78 przypadkach napastnik został wykluczony za molestowanie więcej niż jeden raz. Oznacza to, że zaniedbanie starszych i nie zgłoszenie sprawy na policję sprawiło, że znalazł on sobie po przyłączeniu kolejne ofiary ("rekordzista" był wykluczany za to samo
4 razy...)
Płakać się chce jak człowiek uświadomi sobie skalę tego zjawiska i fakt, że można było temu wszystkiemu zapobiec gdyby nie butna postawa starszych i wytyczne z WTS-u...
Edit: Niestety w wyniku błędu formuły w arkuszu kalkulacyjnym zawyżyłem poprzednio liczbę wielokrotnie wykluczonych.