Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Czy Bóg chroni swój lud  (Przeczytany 1294 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 14
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
Odp: Czy Bóg chroni swój lud
« Odpowiedź #30 dnia: Dzisiaj o 12:10 »

Miałem się nie odzywać, ale to jest hit sezonu. Pytanie: ,, Czy Moskwa lub Ankara to fakt?" Następne pytanie: ,,to inni muszą mu (im) po prostu uwierzyć że tak jest ."

Drogi Robbo Ankara, Moskwa istnieje na mapach świata, (...) Zestawienie Ankary i Moskwy, których istnienie jest weryfikowalne z udowodnieniem istnienia Boga i  prawdy o nim, to ja nie rozumiem tej argumentacji.  Na jakiej podstawie, jakie dowody naukowe chcesz przedstawić?? Pytam z ciekawości!!
Jeżeli nie byłeś w Moskwie to tylko wierzysz że ona istnieje na miarę pewności.
Ale jeżeli chcesz mieć 100% pewności to musisz tam pojechać, kupić bilet, zdobyć wizę itp .
Czyli musisz podjąć nie byle jakie starania

Tak samo jest z Bogiem JHWH - bez wysiłku tylko wierzysz innym że go nie ma , że nie działa, nie komunikuje itd
Zapewniam Cię że starania aby mieć pewność że istnieje Moskwa (np żeby kogoś przekonać kto Tobie wierzy ) jest dużo mniej warte od starań by poznać zamierzenia i działania Boga 
2

Online Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5493
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #31 dnia: Dzisiaj o 14:37 »
Jeżeli nie byłeś w Moskwie to tylko wierzysz że ona istnieje na miarę pewności.
Ale jeżeli chcesz mieć 100% pewności to musisz tam pojechać, kupić bilet, zdobyć wizę itp .
Czyli musisz podjąć nie byle jakie starania

Tak samo jest z Bogiem JHWH - bez wysiłku tylko wierzysz innym że go nie ma , że nie działa, nie komunikuje itd
Zapewniam Cię że starania aby mieć pewność że istnieje Moskwa (np żeby kogoś przekonać kto Tobie wierzy ) jest dużo mniej warte od starań by poznać zamierzenia i działania Boga
[/b][/size]

No dobra, to inaczej.
Do Moskwy mogę pojechać? Mogę. Mogę zobaczyć i dotknąć murów kremla? Mogę. Mogę porozmawiać z moskwianami? Mogę. A z Bogiem? Mogę Go zobaczyć? Nie. Mogę z nim porozmawiać? Nie. Mogę Go dobrze poznać? W mojej ocenie nie. Mogę poznać jak ma właściwie na imię ? Nie.

To co oferujesz to wiara, a nie przekonanie na podstawie dowodów.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 14
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
« Odpowiedź #32 dnia: Dzisiaj o 16:19 »

No dobra, to inaczej.
Do Moskwy mogę pojechać? Mogę. Mogę zobaczyć i dotknąć murów kremla? Mogę. Mogę porozmawiać z moskwianami? Mogę. A z Bogiem? Mogę Go zobaczyć? Nie. Mogę z nim porozmawiać? Nie. Mogę Go dobrze poznać? W mojej ocenie nie. Mogę poznać jak ma właściwie na imię ? Nie.

To co oferujesz to wiara, a nie przekonanie na podstawie dowodów.
No tak
Czyli prawdziwy dowód , w tym wypadku Moskwa) jest właściwie tylko dla wybrańców 
Ale jak spytasz, kogokolwiek na świecie to są pewni że Moskwa istnieje.
Wszyscy wierzą na podstawie informacji a wybrańcy dostępują dowodów namacalnych.

Od Jezusa wybrańcy mają możliwość uzyskania dowodów namacalnych ( tak jak Szczepan i Paweł w Dziejach apostolskich )
2