Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Czy Bóg chroni swój lud  (Przeczytany 71 razy)

Offline Gostek

Czy Bóg chroni swój lud
« dnia: Dzisiaj o 10:07 »
Czy Bóg chroni swój lud I czy w ogóle można mu zaufać.?

Zawsze mnie to pytanie nurtowała. Zauważyłem, że czy się modliłem o coś czy też nie efekt był zawsze ten sam. Nigdy nie widziałem palca Bożego w jakiejkolwiek sprawie, wynikające z modlitwy.

Byłem nieraz na pogrzebach młodych kobiet, które to osierociły bardzo małe dzieci i się wtenczas zastanawiałem, czy ja na miejscu Boga byłbym podobnie niewzruszony....?

Dzisiaj ponownie te pytania cisną mi się do głowy, kiedy to na pierwszych stronach przeczytałem. o wypadku polskiego busa na Węgrzech jadącego z Medjugorie.
Przed paroma latami było podobnie. A przecież zapewne będący tam pasażerowie modlili się wcześniej z całego serca o pomyślność i szczęśliwą drogę powrotną.

Słyszałem o podobnych wypadkach braci jadących z albo na Kongresy organizowane ku chwale Jehowy. Chyba nawet kiedyś taka wzmianka była albo w Strażnicy albo w Przebudźcie się.

Napiszcie proszę jak Wy to widzicie i jakie macie w związku z tym (modlitwami) doświadczenia.? 🤔

https://businessinsider.com.pl/biznes/wypadek-polskiego-autokaru-na-wegrzech-wlasciciel-firmy-zabral-glos/7bwv0k9

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 9321
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Odp: Czy Bóg chroni swój lud
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 10:50 »
Uważam ochrona przez Boga istnieje, można przyrównać:
Kiedy grasz na gitarze w pierwszych dniach twoje utwory nie satysfakcjonują, takie pobrzękiwanie, zdajesz sobie sprawę, stwierdzasz to nie dla mnie - gitarę odrzucasz, ale kiedy systematycznie grasz zauważasz, że utwory brzmią  miło dla ucha są melodyjne.
Albo czytasz wiele postów, czy odpowiadasz na każdy, lub piszesz oczekujesz odpowiedzi, która nie nadchodzi? -  niespodziewanie po upływie czasu zauważyłeś reakcję innych na ten post (odpisali)
Tak samo jest z modlitwą ( nie wiem czy te przykłady są adekwatne, ale coś sugerują) - pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 10:52 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline Gostek

« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 11:15 »
Pamiętam też jak setki razy jak bracia powtarzali o "sile modlitwy" która to miała czynić cuda... 😵‍💫

Miała sprawiać ochronę...

Będąc świadkiem zawsze miałem wątpliwości, jeśli chodzi o modlitwy.

Chociaż te świdkowskie były inne od tych, których mnie uczono za młodu. Były takie bardziej oryginalne, bardziej prywatne. Nie były ogólnikowe, jak te katolickie.

Jednak żadnej mocy sprawczej w nich wg. mnie nie było.

Dzisiaj Prezydent powiedział, że będzie modlić się za ofiary tego wypadku. Ciekawe jakich słów w tych modlitwach użyje i jakie one odniosą skutki odnośnie samych ofiar.?
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 11:17 wysłana przez Gostek »

Online Profesor Tutka

« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 14:01 »
Przed wiekami miałem super pomysł:zbory na całym świecie ,jednego dnia(najlepiej niedziela,zebranie,modlitwa końcowa)proszą Boga w jednej ogólnoświatowej modlitwie o coś oczywistego,o coś ,co nie pozostawia wątpliwości ,co jest proste i jednoznaczne.Np.o uwolnienie wszystkich Świadków Jehowy z więzień(tych którzy odbywają karę za wiarę a nie zabójców).Można prosić też o inne rzeczy.Modlitwa wszystkich Swiadków powinna być chyba wysłuchana ,albowiem wielką ma moc modlitwa wierzącego.Albo i nie.