Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 58: Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ?  (Przeczytany 3555 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 13
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
Odp: Pytanie biblijne 58: Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ?
« Odpowiedź #60 dnia: 20 Marzec, 2026, 09:15 »
No niestety tak to wygląda. Zastanawiam się czy Robbo nie był kiedyś pionierem pełnoczasowym :P.. wiele z jego postępowania przypomina mi organizację.
Dziwi mnie Wasze zainteresowanie moją osobą, bo forum raczej jest incognito   
Ale tak,  wiele lat byłem pionierem -
teraz uważam że głoszenie ŚJ jest bez wartości a nawet szkodzi.
Bo wystawanie z gazetami i opowiadanie o świetnych "ogórkach" w nowym świecie to obraza Dobrej Nowiny.
Czy sam fakt głoszenia jest zły , bynajmniej
Dobra Nowina to zaproszenie do grona 144 000 świętych, braci Jezusa, pomazańców aby stać się królami i kapłanami świata. Co ciekawe , zamysł takiego zaproszenia powstał jeszcze przed stworzeniem Adama, o czy świadczy drzewo życia Rdz 3:22 dające nieśmiertelność (wtedy nawet Jezus nie był nieśmiertelny  ani aniołowie) Rz2:6,7 .
Temat się rozwija w biblii ale nieśmiertelność wpisuje się w Dobrą Nowinę 2Tym 1:10.
I to jest moim celem 
2

Online Lubie_Truskawki

« Odpowiedź #61 dnia: 20 Marzec, 2026, 11:13 »
Dobra Nowina to zaproszenie do grona 144 000 świętych, braci Jezusa, pomazańców aby stać się królami i kapłanami świata. Co ciekawe , zamysł takiego zaproszenia powstał jeszcze przed stworzeniem Adama, o czy świadczy drzewo życia Rdz 3:22 dające nieśmiertelność (wtedy nawet Jezus nie był nieśmiertelny  ani aniołowie) Rz2:6,7 .
Temat się rozwija w biblii ale nieśmiertelność wpisuje się w Dobrą Nowinę 2Tym 1:10.

Wiekszych bredni dawno nie czytalem...

No fakt - bo dawno nie czytalem straznicy. A to wyglada jak akapit ze straznicy... Tu werset, tam werset, poloczone jak u Walaszka - byle jak kabelki bez tasmy bo szkoda czasu - i - dopoki sie nie zepsuje - podziala.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5429
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #62 dnia: 20 Marzec, 2026, 14:49 »
Dziwi mnie Wasze zainteresowanie moją osobą, bo forum raczej jest incognito   
Ale tak,  wiele lat byłem pionierem -
teraz uważam że głoszenie ŚJ jest bez wartości a nawet szkodzi.
Bo wystawanie z gazetami i opowiadanie o świetnych "ogórkach" w nowym świecie to obraza Dobrej Nowiny.
Czy sam fakt głoszenia jest zły , bynajmniej
I to jest moim celem
Nie jestem zainteresowany twoją osobą. Napisałem tak gdyż twoje wypowiedzi i sformułowania przypominały nowomowę organizacyjną. Dla przypomnienia nazywaną mową prawdy :) Ale jak widzę mój czarodziejski zmysł mnie nie zawiódł:)
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Andrzejek

KIEDY JEZUS ZMARTWYCHWSTAŁ?
Zapowiedź boga Jezusa na temat własnego brzmi jak następuje:
Mt 12:40 Jak bowiem Jonasz był w brzuchu wieloryba trzy dni i trzy noce, tak Syn Człowieczy będzie w sercu ziemi trzy dni i trzy noce.
Mt 16:21 I odtąd zaczął Jezus tłumaczyć swoim uczniom, że musi iść do Jerozolimy i wiele cierpieć od starszych, od naczelnych kapłanów i uczonych w Piśmie, i być zabity, a trzeciego dnia zmartwychwstać.
W czasach Jezus Chrystus funkcjonowały dwa systemy naraz: żydowski (religijny) i rzymski (bardziej „urzędowy”).
1. System żydowski
Używany głównie w kontekście religijnym (np. w Ewangelia Marka)
Główne cechy:
dzień zaczynał się o zachodzie słońca
godziny dzienne liczono od wschodu słońca
dzień = 12 godzin (zmienne długości)
Przykład:
3-cia godzina → ok. 9:00
6-sta godzina → ok. 12:00
9-ta  godzina → ok. 15:00
To dlatego w Ewangeliach śmierć Jezusa przypada na „godzinę dziewiątą”.
2 System rzymski
Używany w administracji, wojsku i codziennym życiu Imperium.

dzień liczono od północy (bardziej podobnie do naszego)
używano bardziej stałych jednostek czasu
noc dzielono na 4 straże:
wieczorna
północna
pianie koguta
poranna

Jednak niezależnie od liczenia wychodzi musimy wyliczyć, czy Jezus faktycznie przebywał w swojej grocie 3x24=72 godziny.
Liczymy krok po kroku mając na uwagę że doba trwała bez względy na system 24 godziny. Zatem trzy dni i trzy noce to drzy doby równe 72 godziny. A więc mamy:
1. Piątek (17:30 → 24:00)
 = ~6,5 godziny
2. Sobota (00:00 → 24:00)
 = 24 godziny
3. Niedziela (00:00 → 05:30)
 = ~5,5 godziny
Tak czy inaczej, Jezus nie dotrzymał danego słowa i dal drapaka z grobowca po około 36 godzinach czyli niepełnych dwóch dobach. Czy zmartwychwstał w niedzielę? Nie bardzo wiadomo gdyż podczas świadków w niedzielę już go nie było, zatem teoretycznie mógł dać drapaka i przed zachodem słońca w sobotę.

Offline Roszada

To pewnie AI, bo ta inteligencja byłą przy tych wydarzeniach w I w. ;D