Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: WITAM  (Przeczytany 850 razy)

Offline Marek k

Odp: WITAM
« Odpowiedź #60 dnia: Wczoraj o 17:38 »
Odpowiedź: Jesteś w wielkim błędzie Marek k
Jest napisano: ''Ci byli szlachetniejsi od Tesaloniczan, przyjęli naukę z całą gorliwością i codziennie badali Pisma, czy istotnie tak jest'' Dz.17.11 w tym wersie nic o kościele szczególnie KrK
 Gandalf Szary ma RACJĘ

No Cóż.  Bo wartało by znać kontekst tego wersetu
Przytoczony cytat Opisuje  mieszkańców Berei którzy wykazali się większą otwartością niż Tesaloniczanie, przyjmując słowo Boże z entuzjazmem i codziennie weryfikując nauki Pawła w Pismach.
Berejczycy stali się symbolem postawy szlachetnej, badawczej i zaangażowanej w poznawanie prawdy.

Byli bardziej otwarci i gotowi na przyjęcie nowej nauki niż mieszkańcy Tesaloniki.
 Przyjęli słowo Boże z wielkim entuzjazmem, bez uprzedzeń.
Nie wierzyli bezkrytycznie, lecz codziennie weryfikowali, czy nauczanie Pawła jest zgodne z Pismami

I tu zasadnicze pytanie.. od kogo przyjęli nową naukę? -napewno nie z bibli której Jeszce wówczas nie było
Komu nie wierzyli bezgranicznie?? Napewno nie bibli.
Oni sprawdzili pisma i źródła prorockie zapowiadajace Mesjasza.
Bibli w tedy nie czytali bo jej porostu nie było w takim kształcie jak ją znamy.

A zatem Tekst pokazuje ważność Pisma, ale nie wyklucza rolii autorytetu Kościoła.
Berejczycy badali Pisma po usłyszeniu nauczania apostolskiego, co potwierdza, że autorytet Pawła (apostoła) był początkowym źródłem prawdy. Pisma służyły jako potwierdzenie ustnego nauczania, a nie jako jedyne źródło objawienia.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8973
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #61 dnia: Wczoraj o 17:49 »
Zapytam : Dlaczego się upierasz przy swoim a nie masz racji -  Berejczycy  ujawniają, aby badać pismo a kościół ma swoje ''czary mary'' - nieświadomy wszystkiemu uwierzy, KrK to wielka sekta CHRZEŚCIJAŃSKA zlepek w wszystkich nauk pogańskich
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 17:51 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline Marek k

« Odpowiedź #62 dnia: Wczoraj o 17:53 »
Zapytam : Dlaczego się upierasz przy swoim a nie masz racji -  Berejczycy  ujawniają, aby badać pismo a kościół ma swoje ''czary mary'' - nieświadomy wszystkiemu uwierzy, KrK to wielka sekta CHRZESCIJAŃSYTWA zlepek w wszystkich nauk pogańskich

Zacznę się upierać przy Twoim jak mi to logicznie i rzeczowo uzasadnisz.  Jak narazie to jedyny argument jaki przedstawiłeś to zmiana tematu na poganstwo w kościele katolickim. 

Pozatym werset z Berejczykami  często jest przywoływany jako wzór biblijnego podejścia do nauczania, podkreślając rolę osobistego studium i weryfikacji słyszanych treści...
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 17:55 wysłana przez Marek k »

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #63 dnia: Wczoraj o 17:58 »
Ja piszę białe Ty czarne - nie dogadamy się inny poziom wiedzy Pisma Świętego reprezentujesz w tym cały szkopuł 

Offline Marek k

« Odpowiedź #64 dnia: Wczoraj o 18:08 »
Ja piszę białe Ty czarne - nie dogadamy się inny poziom wiedzy Pisma Świętego reprezentujesz w tym cały szkopuł

Jak uważasz

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #65 dnia: Wczoraj o 18:11 »
tak uważam

Offline Marek k

« Odpowiedź #66 dnia: Wczoraj o 18:14 »
tak uważam

Rozumiem,. Pozdrawiam

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #67 dnia: Wczoraj o 18:17 »
Dziękuję za dyskusję - na koniec zadam pytanie:

CÓŻ BOWIEM JEST WAŻNIEJSZE
OFIARA CZY OŁTARZ KTÓRY UŚWIĘCA OFIARĘ

Offline Marek k

« Odpowiedź #68 dnia: Wczoraj o 18:25 »
Dziękuję za dyskusję - na koniec zadam pytanie:

CÓŻ BOWIEM JEST WAŻNIEJSZE
OFIARA CZY OŁTARZ KTÓRY UŚWIĘCA OFIARĘ

.
W kontekście biblijnym (Mt 23, 19), Jezus wskazuje, że ważniejszy jest ołtarz, który uświęca ofiarę

Nie wiem co przez to pytanie chcesz wykazać

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #69 dnia: Wczoraj o 18:27 »
Tylko zapytałem przez grzeczność, nie daleko jesteś PRAWDY z odpowiedzią - pozdrawiam

Offline Marek k

« Odpowiedź #70 dnia: Wczoraj o 18:29 »
Tylko zapytałem przez grzeczność, nie daleko jesteś PRAWDY z odpowiedzią - pozdrawiam

Czyli moja odpowiedź jeszcze nie była prawdą ,..tak ?

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #71 dnia: Wczoraj o 18:29 »
Czyli moja odpowiedź jeszcze nie była prawdą ,..tak ?
Tego nie powiedziałem drogi Marek k

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14651
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #72 dnia: Wczoraj o 18:36 »
Oczywiście.  I nie widzę bym w któryś z moich postów naruszył ten punkt regulaminu,  zwłaszcza że jest on poprzedzony wcześniejszym punktem 1.4 który mówi :
Wiedz, że przebywają tutaj ludzie o różnych poglądach i różnej przeszłości (w dużej części osoby, które w przeszłości były Świadkami Jehowy lub są nimi obecnie, ale obecnie nie zgadzają się z naukami Towarzystwa Strażnicy), z którymi często będziesz się nie zgadzał. Masz prawo dyskutować z nimi i z ich poglądami (używając rzeczowych argumentów),   ale nie oceniaj ich samych. Nie wolno ci obrażać, drwić lub atakować wierzeń innych. 
Pogrubienie moje.

Nie widzę też bym kogo kolwiek obrażał, drwił lub atakował wierzeń innych. 

Pozdrawiam
Nie zrozum mnie źle. Jestem za merytoryczną kulturalną dyskusją na jakikolwiek temat. Jednak będąc adminem na tym forum od prawie jego początku już ponad 10 lat, niejedno widziałem i niestety niejednego pseudo ewangelizatora musieliśmy, czy to ja, czy inny admin pożegnać. Działo się to jak dyskusja wymykała się spod kontroli i rozpoczynały wycieczki personalne, bo osoby niewierzące czuły się atakowane przez wierzących, lub odwrotnie. A że przywitałeś się w dosyć specyficzny jak na tą grupę sposób, to przyznam, że zaświeciała mi się czerwona lampka. Ale ok. Jest spoko.
 Baw się dobrze na naszym forum. Pisz, czytaj, pytaj, odpowiadaj. Pozdrawiam.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Marek k

« Odpowiedź #73 dnia: Wczoraj o 18:41 »
Nie zrozum mnie źle. Jestem za merytoryczną kulturalną dyskusją na jakikolwiek temat. Jednak będąc adminem na tym forum od prawie jego początku już ponad 10 lat, niejedno widziałem i niestety niejednego pseudo ewangelizatora musieliśmy, czy to ja, czy inny admin pożegnać. Działo się to jak dyskusja wymykała się spod kontroli i rozpoczynały wycieczki personalne, bo osoby niewierzące czuły się atakowane przez wierzących, lub odwrotnie. A że przywitałeś się w dosyć specyficzny jak na tą grupę sposób, to przyznam, że zaświeciała mi się czerwona lampka. Ale ok. Jest spoko.
 Baw się dobrze na naszym forum. Pisz, czytaj, pytaj, odpowiadaj. Pozdrawiam.

Dziękuję za szczerą odpowiedź. 
Z mojej strony mogę zapewnić, że staram się zawsze rozmawiać merytorycznie i rzeczowo..

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5392
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #74 dnia: Wczoraj o 19:24 »
Tak, tak . Dwa pierwsze cytaty i już one obnażają  tezy jakie przedstawiłeś.
Ponieważ Biblia nigdzie nie podaje że jest jedynym i wystarczającym źródłem wiary.

A jakie są inne źródła wiary dla chrześcijaństwa? Jeżeli znasz inne natchnione przez Boga, równoważne do PŚ to podaj. Bo ja nie znam.

Jest to wyraźne bardzo wyraźne przedstawienie zasady, iż Biblia winna być interpretowana w Kościele i poprzez Kościół, nie zaś w sposób "prywatny" czy też "dowolny".
Trudno o jaśniejsze zaprzeczenie zasadzie "sola scriptura".

No, tutaj to chyba przesadziłeś z tym KrK. Z samej definicji Sola Scriptura jasno wynika że: def. Biblia jest jedynym, nieomylnym i samowystarczalnym źródłem wiary oraz praktyki chrześcijańskiej. Odrzuca ona tradycję kościelną jako równorzędne źródło objawienia, poddając wszelkie doktryny osądowi Pisma Świętego. interpretacja zakłada, że Pismo Święte jest zrozumiałe w swoich podstawowych stwierdzeniach.

Gdzie tu masz miejsce na dodatkową interpretacje kościelną?? To raczej kościół powinien podporządkować się treści PŚ, a nie odwrotnie.

„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,