Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: WITAM  (Przeczytany 837 razy)

Offline Marek k

Odp: WITAM
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Luty, 2026, 18:24 »
Możesz jaśniej?.

Ty jak sam napisałeś masz jakiegoś boga pisanego z małej litery tak samo jak bóg tego świata 2Kor.4.4
dla niewiernych, których umysły zaślepił bóg tego świata
Ja natomiast mam Boga z Dużej litery J.1.1
Na początku było Słowo
a Słowo było u Boga
i Bogiem było Słowo

Offline Gremczak

« Odpowiedź #31 dnia: 11 Luty, 2026, 18:38 »
Ty jak sam napisałeś masz jakiegoś boga pisanego z małej litery tak samo jak bóg tego świata 2Kor.4.4
Na początku było Słowo
a Słowo było u Boga
i Bogiem było Słowo

To ty masz dwóch bogów.
 Nie jednego jak wcześniej pisałeś.
Tym drugim bogiem ,bóg słowo.

Ja mam jednego boga i to nie ważne czy napiszę z małej litery czy z dużej litery.
On jest ten prawdziwy.

Offline Marek k

« Odpowiedź #32 dnia: 11 Luty, 2026, 18:43 »
To ciekawe. Skoro jest Bóg Ojciec który ma syna zwanego Jezusem Chrystysem, jednorodzonego syna,, to kim jest Jezus?

A jeśli Ty będąc człowiekiem jesteś synem swojego ojca który również jest człowiekiem ,to jesteś kotem, żyrafa czy może też jesteś człowiekiem?
Tak samo jest Jezusem,będąc synem Ojca który jest Bogiem również jest Bogiem.
Bo Bóg to natura nie urząd

Offline Gremczak

« Odpowiedź #33 dnia: 11 Luty, 2026, 19:00 »
Na początku było Słowo
a Słowo było u Boga
i Bogiem było Słowo

To masz teraz z dużej litery.
Bóg mój.
Teraz już jest prawdziwy?

Offline Marek k

« Odpowiedź #34 dnia: 11 Luty, 2026, 19:08 »
To masz teraz z dużej litery.
Bóg mój.
Teraz już jest prawdziwy?

I wyznajesz tak jak Tomasz w stosunku do Jezusa- Pan mój i Bóg mój?

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #35 dnia: 11 Luty, 2026, 19:14 »
Skoro przyjmuje się, że NT pisany był w języku greckim koine, a owe pismo nie miało rozróżnień wielkości liter, to dlaczego zmieniasz oryginały? Ponadto zerknij do załącznika kopi z katechizmu. Masz tam wymienione w pytaniu 46-stym, gdzie zarazem wymieniono trzy osoby, a w 47-mym, że każda z nich jest Bogiem. Prosze nie mieszać z ich naturą bo, nie chodzi, że natura jest Bogiem lecz, że każda z osób jest Bobiem. Zatem jest to ewidentny politeizm, którego wyznawcy definiują monoteizmem.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #36 dnia: 11 Luty, 2026, 19:21 »
I wyznajesz tak jak Tomasz w stosunku do Jezusa- Pan mój i Bóg mój?
Ty mi teraz nie używaj technik manipulacyjnych.
Tylko odpowiedz na pytanie.

Offline Marek k

« Odpowiedź #37 dnia: 11 Luty, 2026, 19:23 »
Ty mi teraz nie używaj technik manipulacyjnych.
Tylko odpowiedz na pytanie.

Żadne manipulacje.  Porostu aby odpowiedzieć,rzetelnie na twoje pytanie muszę najpierw zadać kilka innych.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #38 dnia: 11 Luty, 2026, 19:30 »
Żadne manipulacje.  Porostu aby odpowiedzieć,rzetelnie na twoje pytanie muszę najpierw zadać kilka innych.
Nawet nie zdajesz sobie sprawy, że stosujesz takie techniki manipulacyjne,
Pewnie wcześniej byłeś ŚJ.
U nich to występuje nagminnie.
Miałeś proste precyzyjne pytania .
W czym problem?

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5392
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Luty, 2026, 19:36 »
A jeśli Ty będąc człowiekiem jesteś synem swojego ojca który również jest człowiekiem ,to jesteś kotem, żyrafa czy może też jesteś człowiekiem?

Przypomnę co napisałeś: Wiara w jednego Boga, który jest jedynym prawdziwym Bogiem, a nie tylko jednym z wielu.
Teraz piszesz, ze : tak samo jest Jezusem, będąc synem Ojca który jest Bogiem również jest Bogiem

To ile jest tych bogów?? Jeden czy dwóch? Czy dwóch to już politeizm??
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Gremczak

« Odpowiedź #40 dnia: 11 Luty, 2026, 19:46 »
Jak dyrektor ma syna, jest ojcem.
Czy jego syn jest dyrektorem?
Skoro bóg to natura to dlaczego się upierasz aby pisać z dużej litery?
« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2026, 20:15 wysłana przez Gremczak »

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14651
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Luty, 2026, 21:23 »
Witaj Marek k widzę że trochę kontrowersyjnie jak na atmosferę tego forum się przywitałeś. Może przypomnę Ci pkt 1:11 regulaminu który jak sądzę przeczytałeś (pogrubienie moje)
Niniejsze forum jest religijnie neutralne i w takiej atmosferze chcemy je utrzymywać. Jako społeczność nie jesteśmy zwolennikami żadnej konkretnej religii ani grupy wyznaniowej. Dlatego też wszelkie agitowanie religijne, nachalne nakłanianie do zmiany poglądów, wprowadzanie w poczucie winy z powodu tego czy ktoś wierzy czy nie wierzy w Boga, a także tego jak wierzy, jest zabronione. Nie wolno Ci wyśmiewać, szydzić czy swoimi wypowiedziami negatywnie oceniać uczestników dyskusji, którzy mają odmienny światopogląd niż Twój.
« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2026, 21:37 wysłana przez Nemo »
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Marek k

« Odpowiedź #42 dnia: Wczoraj o 09:29 »
Witaj Marek k widzę że trochę kontrowersyjnie jak na atmosferę tego forum się przywitałeś. Może przypomnę Ci pkt 1:11 regulaminu który jak sądzę przeczytałeś (pogrubienie moje)

Oczywiście.  I nie widzę bym w któryś z moich postów naruszył ten punkt regulaminu,  zwłaszcza że jest on poprzedzony wcześniejszym punktem 1.4 który mówi :
Wiedz, że przebywają tutaj ludzie o różnych poglądach i różnej przeszłości (w dużej części osoby, które w przeszłości były Świadkami Jehowy lub są nimi obecnie, ale obecnie nie zgadzają się z naukami Towarzystwa Strażnicy), z którymi często będziesz się nie zgadzał. Masz prawo dyskutować z nimi i z ich poglądami (używając rzeczowych argumentów),   ale nie oceniaj ich samych. Nie wolno ci obrażać, drwić lub atakować wierzeń innych. 
Pogrubienie moje.

Nie widzę też bym kogo kolwiek obrażał, drwił lub atakował wierzeń innych. 

Pozdrawiam

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5392
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #43 dnia: Wczoraj o 09:33 »
Dla mnie jest ok. Możemy dyskutować, oczywiście merytorycznie, a nie ad personam. Jak na razie jest dobrze:)
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Marek k

« Odpowiedź #44 dnia: Wczoraj o 12:25 »
Jak dyrektor ma syna, jest ojcem.
Czy jego syn jest dyrektorem?
Skoro bóg to natura to dlaczego się upierasz aby pisać z dużej litery?

Dyrektor to nie natura tylko funkcja, urząd.
Bóg ma naturę Bożą człowiek naturę ludzką w Jezusie Chrystusie zaś są obie te natury.