Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 53: Czy nzwanie Pamiątki -"Świętem Talerzyków" jest właściwe?  (Przeczytany 522 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 9
  • odłączony od wielu lat
Kilka dni temu , jeden z wieloletnich SJ (niewykluczony) określił Pamiątkę mianem
 "Święto Talerzyków".

Odniosłem wrażenie że nie jest to określenie jednostkowe .
Czy określenie to jest bardziej właściwe dla JW..org niż Pamiątka ?
 (na marginesie oba określenia niebiblijne)
2

Offline Lubie_Truskawki

Dla JW bardziej wlasciwe bylo by okreslenie "parodia" albo "profanacja"

Samo slowo "pamiatka" jest dla mnie obrazajacym splyceniem, caly idiom - "pamiatka smierci Jezusa" - jest bardziej odpowiedni.

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
Dla JW bardziej wlasciwe bylo by okreslenie "parodia" albo "profanacja"

Samo slowo "pamiatka" jest dla mnie obrazajacym splyceniem, caly idiom - "pamiatka smierci Jezusa" - jest bardziej odpowiedni.
Najbardziej odpowiedni to Wieczerza Pańska
Ale zastanawia - skojarzenie młodych ŚJ do talerzyków a nie do do święta
w którym Jezus pokazał jak dawać zewnętrzny dowód podjęcia uczestnictwa w Nowym Przymierzu 
2

Offline Światus

Najbardziej odpowiedni to Wieczerza Pańska

Nie, to nie jest najodpowiedniejsze określenie. Podczas Pamiątki 99,99% Świadków Jehowy niczego nie spożywa (nie je chleba, nie pije wina). A to się zwykle robi podczas wieczerzy. Są obserwatorami.
Za to wszyscy podają sobie talerzyki z chlebem i kielich z winem.
W publikacjach można znaleźć informację, że po Pamiątce, chleb można zjeść, a wino wypić.
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
Nie, to nie jest najodpowiedniejsze określenie. Podczas Pamiątki 99,99% Świadków Jehowy niczego nie spożywa (nie je chleba, nie pije wina). A to się zwykle robi podczas wieczerzy. Są obserwatorami.
Za to wszyscy podają sobie talerzyki z chlebem i kielich z winem.
W publikacjach można znaleźć informację, że po Pamiątce, chleb można zjeść, a wino wypić.

Określenie biblijne to Wieczerza Pańska , potem też nazywano agappy - tłumaczone na UCZTY miłości
Judy 1:12.
Masz rację
JW.org  zrobili z tego ważnego święta CYRK , bo ani to żadna wieczerza ani uczta miłości (bo ci którzy nawet myślą o spożyciu chleba i wina są wcześniej są napiętnowani w wykładzie)

Ale co oznacza Wieczerza Pańska i uczestnictwo w niej ?
Ktoś na Waszym portalu napisał "spożywający Pamiątkę to bracia Jezusa"
Nie wszyscy, a właściwie mało kto

Z tego co Duch mówi do zborów (Obj2,3) spożywających należą :
     "Anioł zboru"
- już jest traktowany jako brat Jezusa i syn boży ale jeszcze musi wytrwać aż do śmierci
     "Zwyciężający"
- osoba która przez swoje postępowanie wyróżnia się w grupie prawych i jest na najlepszej drodze by otrzymać zaproszenie do grona braci Jezusa
     Grupa prawych
-  członkowie zboru którzy są świadomi i kandydują do grona Zwyciężających i braci Jezusa , ale z różnych względów nie otrzymali zaproszenia (ducha świętego w oczywisty sposób). Wspierają aktywnie Anioła zboru ("owce" z przypowieści Jezusa Mt25:31-46)
     Pozostali członkowie zboru
- w oczach Jezusa nieprawi, którzy muszą się nawrócić w stronę Grupy prawych, Nie zawsze świadomi swoich błędów (Nikolaici, Żydzi w zborach Objawienia, naśladowcy prorokini Jezebel itp), ale spożywający (bo wtedy wszyscy spożywali). Raczej antagoniści wobec Anioła (aniołów) zboru i przeszkadzający - ale wciąż członkowie zboru, który widzi Jezus- czyli mają szansę . (To chyba właśnie "kozy" z Mt 25:31-46)
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń, 2026, 13:42 wysłana przez ROB660 »
2

Offline Gremczak

Tak humorystycznie.
U mnie wieczerza  (tak dokładniej, ostatnia wieczerza) jest wtedy, gdy wieczorem wyżeram wszystko z lodówki jak następnego dnia zaczynam dietę. :)

Offline donadams

Nigdy nie słyszałem, żeby jakiś świadek tak nazwał Pamiątkę.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
A ja już słyszałem i poraziła mnie praktyczna słuszność tego określenia.
Można powiedzieć że zamiast jeść (w końcu to wieczerza) to SJ oglądają talerzyki z każdej strony.
2

Offline Storczyk

Tak, nazywają jest Strażnica "Czy należy obchodzić Wieczerzę Pańską?' z lat 90

Offline Gostek

Tzw. Pamiątka u Świadków Jehowy, przypomina spektakl, gdzie wyćwiczone osobniki naśladują i wykonują pewien wyszkolony schemat, polegający na podawaniu sobie talerzyka i kielicha z owocem winorośli. Skosztować tego - nie wolno.. (chyba, że się jest  chorym psychicznie.) 😝

Offline donadams

Nie wiem, czy trzeba kogokolwiek do tego szkolić. Wydaje się, że gdyby postawić tam szympansa, to zanim emblematy dotarły by do niego, już wiedziałby, co z nimi zrobić.

Ale nie chcę krytykować samej prostoty rytuału, bo rytuały są różne i mogą być proste, a jednocześnie wnosić coś do życia danej społeczności, rodziny itd. W zasadzie jedynym problemem jest nazywanie tego cyrku biblijnym. Gdyby nie to, wszystko byłoby w porządku.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
Skosztować tego - nie wolno.. (chyba, że się jest  chorym psychicznie.) 😝
Tutaj "poszedłeś po bandzie" - sam spożywam Wieczerzę Pańską u ŚJ - bo tak naprawdę nigdzie indziej ani nie rozumieją ani nie podają ani nie organizują w miarę tego święta.
Błąd ŚJ jest w tym , że dali sobie wmówić bezpodstawną zmianę (1914) jakoby już przestano spożywać chleba i wina - bo ludzie do tego przeznaczeni są już w niebie.
Niebiblijne - bo nie ma jakiejkolwiek przykładu w biblii takiego prowadzenia święta (w biblii zawsze spożywali wszyscy, chyba że byli w grzechu np. rozpusty).
Niebiblijne - bo znajdujemy przestrogę 2Tes2:1,2 
2

Offline Gremczak

Niebiblijne - bo nie ma jakiejkolwiek przykładu w biblii takiego prowadzenia święta (w biblii zawsze spożywali wszyscy, chyba że byli w grzechu np. rozpusty).

Coś to nie tak.
Podaj przykłady z biblii ,że zawsze wszyscy spożywali.

Offline Lubie_Truskawki

Tutaj "poszedłeś po bandzie" - sam spożywam Wieczerzę Pańską u ŚJ - bo tak naprawdę nigdzie indziej ani nie rozumieją ani nie podają ani nie organizują w miarę tego święta.
Błąd ŚJ jest w tym , że dali sobie wmówić bezpodstawną zmianę (1914) jakoby już przestano spożywać chleba i wina - bo ludzie do tego przeznaczeni są już w niebie.
Niebiblijne - bo znajdujemy przestrogę 2Tes2:1,2

Jak mnie ciekawi skąd się wziąłeś i jaka jest Twoja historia... Gostek nie pojechał po bandzie tylko rzucił aluzja do strażnicy w której borg rosnąca liczbę spozywajacych tłumaczył chorobami psychicznymi...

Offline Światus

Jak mnie ciekawi skąd się wziąłeś i jaka jest Twoja historia... Gostek nie pojechał po bandzie tylko rzucił aluzja do strażnicy w której borg rosnąca liczbę spozywajacych tłumaczył chorobami psychicznymi...

"W ostatnich latach liczba spożywających emblematy na uroczystości Pamiątki się zwiększyła. Czy powinno nas to martwić? Nie. „Jehowa zna tych, którzy do Niego należą” (2 Tym. 2:19). W przeciwieństwie do Jehowy bracia, którzy liczą spożywających emblematy podczas Pamiątki, nie wiedzą, kto naprawdę jest namaszczony. Liczba ta obejmuje więc tych, którzy uważają się za pomazańców, ale nimi nie są. Niektóre osoby spożywające emblematy z czasem przestały to robić. Inne mają problemy psychiczne lub emocjonalne i niekiedy pod ich wpływem uznają, że będą panować z Chrystusem w niebie."

https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1102021410?q=pami%C4%85t%2A+psychicz%2A&p=par
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?