Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 46: Pamiątka 14 nissan czy raczej 15 ?  (Przeczytany 187 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 7
  • odłączony od wielu lat
Licząc poprawny kalendarz dla Pamiątki/Paschy wyskoczył mi problem z dniami tygodnia

W Biblii są dwie sąsiadujące daty, które w praktyce często się zlewają:
-14 Nisan = Pesach w ścisłym sensie: dzień, w którym zabijano baranka „pod wieczór” (Wj
                 12:6; Kpł 23:5; Lb 28:16).

15 Nisan = pierwszy dzień Przaśników (Chag HaMacot): święto zaczynające się zaraz po
               zachodzie słońca, czyli już tej samej nocy, kiedy jedzono mięso baranka z 
               przaśnikami (Wj 12:8; Kpł 23:6; Lb 28:17).

Klucz jest taki, że w żydowskim liczeniu doba zaczyna się wieczorem (po zachodzie słońca). Więc:
baranka przygotowywano pod koniec 14 Nisan (popołudnie/zmierzch),

a ucztę paschalną jedzono po zachodzie, czyli to już jest noc 15 Nisan.

Czemu JW.org upierają się na 14 skoro wieczorem Pamiątka to faktycznie 15 Nissan ?
Czyżby "siłowe" odróżnienie od żydowskiej Paschy ?
2

Offline donadams

Odp: Pytanie biblijne 46: Pamiątka 14 nissan czy raczej 15 ?
« Odpowiedź #1 dnia: Wczoraj o 11:05 »
Czy pofatygowałeś się w ogóle, by wpisać w jw.org hasło "14 Nisan" i znaleźć u źródła zdefiniowanego przez ciebie problemu, jaki jest powód takiego, a nie innego podejścia?

To pytanie retoryczne, dlatego zostawię to:

https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1973203?q=14+nisan&p=par#h=2
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #2 dnia: Wczoraj o 12:14 »
Czy pofatygowałeś się w ogóle, by wpisać w jw.org hasło "14 Nisan" i znaleźć u źródła zdefiniowanego przez ciebie problemu, jaki jest powód takiego, a nie innego podejścia?

To pytanie retoryczne, (...)
Tak pofatygowałem się  i zbadałem teksty "Wnikliwe " , ale najpierw trzeba czytać Biblię a potem tendencyjne (w tym przypadku) opracowania 
Jezeli zabito baranka "miedzy wieczorami" - to już był 15 po zachodzie słońca
Jak zapewne wiesz data 15 nissan zaczynała się od wieczora, czyli od zabicia baranka .

Wj 12: 8 mówi "zjecie TEJ samej nocy(..)
a Wyj 12:12 "A ja przejdę tej nocy przez ziemię egipską i uśmiercę każdego pierworodnego"
a jeśli to zepniemy Wj 11:4 "Około północy przejdę przez Egipt+ 5 i umrze każdy pierworodny"
wniosek : tej samej nocy zjedli, zginęli pierworodni (ok północy) i wyszli
15 Nissan

Wygląda na to że mamy następny dogmat "14 dnia"  i wciskanie ciemnoty
Opracowania to nie BIBLIA
2

Offline donadams

« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 13:43 »
Zastanów się, czego ty w ogóle oczekujesz. Twój post kończył się w następujący sposób:

Czemu JW.org upierają się na 14 skoro wieczorem Pamiątka to faktycznie 15 Nissan ?
Czyżby "siłowe" odróżnienie od żydowskiej Paschy ?

W odpowiedzi dostałeś tekst, który odpowiada dokładnie na zadane przez ciebie pytania. Możesz się nie zgadzać z taką intepretacją tekstu biblijnego i źródeł, jaką oni tam przedstawili, ale ten tekst zawiera odpowiedzi na zadane przez ciebie pytania. Jeśli to nie są pytania, na które chciałeś znać odpowiedzi, to nie miej pretensji do mnie - zacznij zadać poprawne pytania.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Do

« Odpowiedź #4 dnia: Wczoraj o 16:48 »
Jak mnie pamieć nie myli Roszada (lub Tusia) temat zakończył.

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #5 dnia: Wczoraj o 20:59 »
To może darujmy sobie umieszczanie linków.
Pytanie biblijne

Czy  Pamiątka = Pascha i czy to 14 czy 15 Nissan?

2