Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pytanie niebiblijne 45- czy to możliwe że w JW.orgoszukali nas o 40 lat?  (Przeczytany 571 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 7
  • odłączony od wielu lat

Nie rozumiemy się. Nie musisz mi przytaczać wyliczeń, podaj mi podstawę, że twoje obliczenia są zgodne z PŚ. W tej chwili to przedstawiasz swoją tezę nie przedstawiając żadnych dowodów. Skąd te 2520 lat???
Jak zauważysz na początku pracuję na danych Jw.org - ale nazwałem zagadkę NIEBIBLIJNĄ bo 1914 nie trzyma się Biblii

Jw.org założyło
1. 607 pne Zburzenie Jerozolimy - data wynika z daty historycznej 539pne zdobycie Babilonu przez Cyrusa - moim zdaniem obydwie daty są naciągane i nie trzymają się Biblii
2. We wnikliwych Jw.org i kalendarzu w bibliach napisało że stosuje cykl Metona do zrównania lat księżycowych i słonecznych (w tym systemie rok=371 dni)
3. Jw.org twierdzi że  w Ks Daniela 4 rozdz 7 czasów=czas, czasy, i pół czasu=2520lat biblijnych księżycowych - patrz publikacja JW.org (pe) Życie  wieczne (rozdz. 16 ss. 134-141 Rząd Boży obejmuje władzę ak 21 )
4. Ustawiając odpowiednio rok 607 Jw.org wskazało na rok 1914 JAKO BIBLIJNĄ czyli po dodaniu lat księżycowych. Ale z książki wynika że dodali zwykłe lata słoneczne i stąd błąd

Tak naprawdę nie ma tutaj podstaw biblijnych
Biblia nie wspomina o cyklu Metona , nie podaje ile rok ma lat i kiedy były miesiące przestępne .
Jedyna co JW.org wykorzystało z Biblii to 4 rozdz ks Daniela i zadanie "czas, czasy i pół czasu"

Więc jakiej podstawy biblijnej oczekujesz ode mnie?
Ja tylko wykazuję błąd i twierdzę że to wszystko jest niebiblijne - dlatego zagadka jest niebiblijna

2

Offline donadams

Na szczęście istnieje logika, która uczy, że nie trzeba się fatygować tak jak ty, żeby wykazać błąd. Bowiem jeśli szukamy potwierdzenia jakiejś tezy, nie jesteśmy w stanie go znaleźć do końca, we wszystkich przypadkach - możemy jedynie uprawdopodobnić jakąś tezę. Jeśli natomiast falsyfikujemy, wystarczy znaleźć jeden przypadek błędu, żeby teza okazała się fałszywa.

Możesz falsyfikować tezę po braku podstaw biblijnych, po problemie z rokiem 607 i pewnie paru innych kwestiach, a wybrałeś akurat tak skomplikowaną rzecz...

To tak, jakby do starego Opla przykleić z tyłu napis SL500, a potem argumentować, że to nie jest Mercedes, bo SL500 nie wychodziły w hatchbacku, a to przecież jest hatchback...
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 11:41 wysłana przez donadams »
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 7
  • odłączony od wielu lat
Możesz falsyfikować tezę po braku podstaw biblijnych, po problemie z rokiem 607 i pewnie paru innych kwestiach, a wybrałeś akurat tak skomplikowaną rzecz...

Jeżeli tak bardzo jesteś przekonany o prawdziwości 1914, to wylicz proszę ten rok tutaj, bez falsyfikacji,  z pełną zgodnością w Biblii i zrozumieniem dla wszystkich.
Przecież to takie proste -prawda?!!
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 11:09 wysłana przez ROB660 »
2

Offline donadams

Ale ja uważam ten rok za głupotę. Tak samo z resztą, jak każdy inny.

Co nie zmienia faktu, że za Chiny Ludowe nie potrafię połączyć kropek z twoich wpisów w tym wątku.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5338
  • Najbardziej boję się fanatyków.
Jak zauważysz na początku pracuję na danych Jw.org - ale nazwałem zagadkę NIEBIBLIJNĄ bo 1914 nie trzyma się Biblii

Jw.org założyło
1. 607 pne Zburzenie Jerozolimy - data wynika z daty historycznej 539pne zdobycie Babilonu przez Cyrusa - moim zdaniem obydwie daty są naciągane i nie trzymają się Biblii
2. We wnikliwych Jw.org i kalendarzu w bibliach napisało że stosuje cykl Metona do zrównania lat księżycowych i słonecznych (w tym systemie rok=371 dni)
3. Jw.org twierdzi że  w Ks Daniela 4 rozdz 7 czasów=czas, czasy, i pół czasu=2520lat biblijnych księżycowych - patrz publikacja JW.org (pe) Życie  wieczne (rozdz. 16 ss. 134-141 Rząd Boży obejmuje władzę ak 21 )
4. Ustawiając odpowiednio rok 607 Jw.org wskazało na rok 1914 JAKO BIBLIJNĄ czyli po dodaniu lat księżycowych. Ale z książki wynika że dodali zwykłe lata słoneczne i stąd błąd

Tak naprawdę nie ma tutaj podstaw biblijnych
Biblia nie wspomina o cyklu Metona , nie podaje ile rok ma lat i kiedy były miesiące przestępne .
Jedyna co JW.org wykorzystało z Biblii to 4 rozdz ks Daniela i zadanie "czas, czasy i pół czasu"

Więc jakiej podstawy biblijnej oczekujesz ode mnie?
Ja tylko wykazuję błąd i twierdzę że to wszystko jest niebiblijne - dlatego zagadka jest niebiblijna

Właśnie o te stwierdzenie chodziło, PŚ nic o tym nie mówi. Dziękuję za odpowiedź.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,