Profesor, biblista, znawca i tłumacz jeżyków starożytnych (biblijnych). Wywiad pokazuje schemat badania wiarygodności PŚ. Autor wskazuje również na rozbieżność w czasie pomiędzy przedstawionymi wydarzeniami, a ich spisaniem. Wniosek jest taki, że bohaterowie wydarzeń niekoniecznie byli autorami ksiąg. Przypomnę tylko książkę Si ŚJ, gdzie autorstwo księgi przypisywano bohaterowi wydarzeń. I tu mnie trochę zaskoczyło gdyż Tora została spisana prawie XI wieków później niż opis tych wydarzeń (ok. IV ne, a żywot Mojżesza datuje się na XV lub XVI w pne). Podobnie jest z ewangeliami, listami Ap. Pawła, Piotra etc. Wniosek: większość tekstów PŚ jest anonimowa i nie znamy autora tekstu. Profesor wskazuje również na brak oryginałów tekstów PŚ pochodzących od pierwotnych pisarzy. Wszystkie teksty PŚ to odpisy od oryginałów, trochę późniejsze inne wcześniejsze. Nie ma możliwości w takiej sytuacji porównać oryginałów z późniejszymi odpisami. Poruszono również problem samego kanonu, jak się okazuje jest wiele tekstów apokryficznych, które w dużej mierze pokrywają się np. z Ewangeliami, ale nie weszły w skład kanonu. Dlaczego, nie wiadomo. To tak pokrótce.
Ps. Ten wywiad dedykuje Andrzejkowi, Robbo, Markowi K, ewangelizatorom tego forum, którzy bezkrytycznie przedstawiają na podstawie PŚ swoje nauki.
Zwróćcie uwagę na 46 minutę wywiadu. To bardzo ciekawe co Profesor mówi o następującym tekście o Jezusie jako Synu Bożym NW:
Mat 26: 63 i 64
Lecz Jezus milczał. A najwyższy kapłan rzekł do Niego: «Poprzysięgam Cię na Boga żywego, powiedz nam: Czy Ty jesteś Mesjasz, Syn Boży?»
64 Jezus mu odpowiedział: «Tak, Ja Nim jestem. Ale powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego, siedzącego po prawicy Wszechmocnego, i nadchodzącego na obłokach niebieskich»
https://www.youtube.com/watch?v=EFmpZqlVKsU