Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Włosy krótkie/długie  (Przeczytany 508 razy)

Offline Babcia Baba Jaga

Włosy krótkie/długie
« dnia: 22 Październik, 2025, 22:58 »
Jak to jest z tymi włosami u świadków.

Mężczyźni krótkie, kobiety długie. Ale jak chłopak miał z 3 cm. dłuższe to zaraz starszyzna go atakowała bo ma iść do fryzjera. Znam opowieść jak starszy straszył chłopaka za dłuższe włosy aniołami że 200 milionów czeka by zgładzić nieposłusznych.

A kobiety obcięte na krótko maja luz. Nikt ich nie atakuje że mają włosy krótkie i nikt nie straszy aniołami ludobójcami.
Chyba w biblii jest napisane że kobieta ma mieć włosy długie. Moje są długie :)

Czy może mi ktoś to wyjaśnić.

Offline Sebastian

Odp: Włosy krótkie/długie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Październik, 2025, 23:48 »
ciało kierownicze zbyt rzadko czyta biblię
istnieje werset biblijny krytykujący zbyt krótkie włosy u kobiety
nie istnieje werset biblijny krytykujący zbyt długie włosy u mężczyzny
czyli Biblia naucza wprost przeciwnie do tego jak postępują świadkowie Jehowy
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline donadams

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Październik, 2025, 11:12 »
No Paweł pisał, że długie włosy u mężczyzny są hańbą :)
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline szymonbudny

• Pionier
  • Polubień: 707
  • https://unitarianin.wordpress.com
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Październik, 2025, 12:25 »
Z tym jest zawsze zagadka, bo Jan Chrzciciel i generalnie nazirejczycy jednak chyba nie obcinali włosów (a tym samym mieli długie włosy). Może właśnie chcieli wyglądać pogardliwie z powodu jakiegoś dążenia do pokory, pokuty, uniżenia się, poniżenia siebie.
Ale nie zmienia to faktu że gdy Paweł pisał, że "długie włosy u mężczyzny są hańbą", to może nie miał na myśli, że są zakazane, ale że po prostu według ich standardów mody I wieku n.e. wyglądało to dziwnie.
A moda jak to moda. Się zmienia.
Wszyscy, którzy wierzą, że Jezus jest Chrystusem, są dziećmi Bożymi. I każdy, kto kocha Ojca, kocha też Jego dzieci. [1J 5:1 PNŚ 2018]

Offline donadams

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Październik, 2025, 13:07 »
Zgadzam się, mogło być dokładnie tak, jak mówisz. Chciałem tylko podkreślić, że nie jest tak, że Biblia się na ten temat nie wypowiada, bo jednak jest inaczej. Natomiast kwestia interpretacji zostaje.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline BetMan

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Październik, 2025, 14:53 »
Wolę kobiety z długimi włosami i facetów z krótkimi, krótko i na temat  ;D
Jak szukasz ubezpieczenia na samochód, dom czy mieszkanie albo życie i zdrowie lub rower i hulajnogę-odezwij się do mnie ;)

Offline Storczyk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Październik, 2025, 20:08 »
Teraz to łysy z długą brodą w modzie.
Moda jak  to moda rządzi się swoimi prawami .
Nie dziwi nic :)

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Październik, 2025, 21:47 »
A w innym miejscu golone, czy chronione na całe życie? :-* ;)

Offline Babcia Baba Jaga

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Październik, 2025, 22:37 »
Ojej, tyle odpowiedzi, dziękuję.

Chodziło mi o to jak to było/jest w Waszych zborach, Dobrze gdyby wypowiedzieli się funkcjonariusze teokratyczni bo najlepiej znają sytuację tam gdzie nauczali/nauczają. Czy zwracali uwagę płci pięknej na zbyt krótko obcięte włosy? Mojego kolegę tępili funkcjonariusze dlatego że włosy przykrywały tylko ucho.
Osobiście podobają mi się mężczyźni z długimi włosami upiętymi w kitę, są bardzo męscy, taka jest moja estetyka :)

Nadaszyniak - Swój wątek traktuję poważnie i chciałam się coś dowiedzieć czego nikt nie potrafił mi wytłumaczyć. A Ty wstawiasz nie swoje obrazki które nie są śmieszne i nic nie wnoszą. Zabieraj swoje bohomazy i przenoś do działu "na wesoło" bo ja nie wiem jak to się robi. Już zostałam poinformowana że jesteś forumowym "bawidamkiem". Nie pisz tu nic więcej, proszę.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8921
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Październik, 2025, 22:51 »
Babcia Baba Jaga:
Przepraszam za nietakt, zgłosiłem o usunięcie do Administracji

Offline Sebastian

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Październik, 2025, 23:07 »
nie istnieje werset biblijny krytykujący zbyt długie włosy u mężczyzny
masz rację. Faktycznie Paweł tak napisał. Musiało mi to po wielu latach wylecieć z pamięci.
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek

Offline szymonbudny

• Pionier
  • Polubień: 707
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Październik, 2025, 12:34 »
A z trzeciej strony dzisiejsi młodzi (i nie tylko) Żydzi nie golą sobie boków, pejsów czy jak to tam się nazywa.
I wiszą im takie śmieszne loki.

Ciekawe co by Paweł napisał?
Co mu "sama natura podpowiada"?
Czy długie włosy na bokach są hańbą czy nie są hańbą? ;)

No i ulubiona u ŚJ swego czasu kwestia brody?
Czyż sama natura nie podpowiada, że hańbą jest dla mężczyzny gdy goli brodę? ;)
Wszyscy, którzy wierzą, że Jezus jest Chrystusem, są dziećmi Bożymi. I każdy, kto kocha Ojca, kocha też Jego dzieci. [1J 5:1 PNŚ 2018]

Offline donadams

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Październik, 2025, 15:24 »
To jest w ogóle specyficzna sprawa i może nawet historycznie wyczytałoby się coś ciekawego. Na przykład nie było tak, że chrześcijanie szli na przekór pogańskim modom z tamtych czasów, z których część była związana w ogóle z militarną potęgą Rzymu - żołnierze nosili krótkie włosy.

Tutaj też ciekawa sprawa, bo żołnierze ogromnej większości armii świata golili się na gładko w tym samym czasie, w którym robili to świadkowie Jehowy. Czy to nie powinno dać komuś do myślenia? :)

W podobnym czasie, bo zaledwie w ciągu około dekady, zezwolono w znacznych armiach na inne fryzury, zarost, brody a nawet tatuaże. I znów, organizacja poszła w podobną stronę. Najwyraźniej więc organizacja bardzo jest zauroczona wojskiem.

Offline Sebastian

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Październik, 2025, 01:26 »
gdy wspominam pierwszą połowę lat 90-tych, przypomina mi się że byłem pionierem stałym, ale... długowłosym pionierem!

moje włosy były, owszem, nieco krótsze od włosów Jezusa na ilustracjach z książek Towarzystwa Strażnica, ale... niewiele krótsze.

jeszcze 4 cm i wyglądałbym "jak Jezus z Nazaretu" :)

dość powiedzieć, że kiedyś wracałem samotnie z głoszenia i miałem na sobie marynarkę i krawat, ale... moje dość długie włosy zwróciły uwagę jakiegoś fana muzyki młodzieżowej, który błędnie pomyślał sobie że ja Sebastian zapewne reprezentuję nielubianą przez niego subkulturę słuchającą nieco innej muzyki

podszedł do mnie i pchnął mnie na tyle mocno że wylądowałem w pobliskich krzakach a on nie interesując sie tym czy coś mi się stało czy nie stało poszedł sobie dalej

ta scenka wskazuje, że moja fryzura z pewnością "nie była zalecana dla sługi Bożego" wg standardów z lat 90-tych XX wieku

czy starsi zboru marudzili na moją fryzurę? Owszem, dwóch marudziło, a trzeci ograniczał się do żartów...

ten trzeci starszy zboru kiedyś zażartował sobie przy kilku osobach "nie ma powodów czepiać się brata Sebastiana, gdyż nadal ma włosy kilka cm krótsze niż Jezus"

wszyscy byli świadomi że to tylko żart i wszyscy (ze mną włącznie) rozumieli, że słowa te NIE oznaczają akceptacji z jego strony...

a ja, Sebastian, puszczałem te uwagi pomimo uszu...

czy spotkały mnie jakieś konsekwencje?

myślę że włosy to był jeden z kilku powodów dla których nie proponowano mi stanowiska sługi pomocniczego

a więc możliwe że "brak awansu" to konsekwencja mojej ówczesnej fryzury

jeśli jednak ktokolwiek wyobraża sobie że z powodu włosów można stracić funkcję pioniera, to muszę sprostować...

nic takiego mi wtedy nie groziło... nie tylko nikt nie pozbawił mnie "przywileju" bycia pionierem, ale nikt tego nawet nie sugerował...

to takie wyjaśnienie z zakresu "konsekwencji" które groziły wtedy za zbyt długie włosy

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5294
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Październik, 2025, 11:47 »
Jak byłem młody i miałem jeszcze włosy na głowie to stylizowałem się na poppersa. Otóż będąc wówczas pionierem pomocniczym i sługą Bożym dałem się namówić pewnej siostrze na zabieg fryzjerski. Skończyło się to na awaryjnej wizycie w zakładzie fryzjerskim. Niestety włosy były przez siostrę kilkukrotnie poprawiane i przycinane, więc profesjonalistka poinformowała mnie, że w grę wchodzi tylko maszynka do strzyżenia włosów. Po tym zabiegu poszedłem na zebranie NSK. Jak mnie starsi zobaczyli ogolonego prawie na kolano, to w punkcie potrzeby zboru brat lekko zszokowany udzielił rady wszystkim braciom o potrzebie właściwego strzyżenia się. Nie miałem wątpliwości o kogo chodziło. Innych konsekwencji nie miałem.
« Ostatnia zmiana: 25 Październik, 2025, 11:48 wysłana przez Gandalf Szary »
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,