Stosujac "interpretacje" mozna sobie przetlumaczyc nawet ze urodzil sie 31 lutego 4500 BCE.
No cóż, najłatwiej jest powiedzieć że to wszystko jest głupie (Biblia) i nic nie robić a na dodatek zniechęcać wszystkich którzy chcieliby wniknąć w temat.
Interpelacje- musiałem sprawdzić czy pasuje to słowo do daty urodzin Jezusa i oto definicja :
od AI
"Interpelacja to jedna z form kontroli parlamentarnej w Polsce, która polega na wystosowaniu przez posła lub grupę posłów
pisemnego pytania do Prezesa Rady Ministrów lub ministra, dotyczącego spraw o zasadniczym charakterze i związanych z polityką państwa.
Celem interpelacji jest uzyskanie informacji i wyjaśnień od członków rządu w sprawach ważnych dla funkcjonowania państwa "
Nie widzę Twojego pytania ani chęci uzyskania informacji - nie zważając już na politykę
Ale wracając do mojego pytania.
Oddział Abiasza miał służbę w 8 i 32 tygodniu roku ale żydowskiego. Niestety ja również dałem się zakręcić
przez przeskakiwanie od kalendarza hebrajskiego i juliańskiego, gregoriańskiego z wszystkimi poprawkami do tych kalendarzy .
Jedyną poprawną odpowiedzą jest rok 4066 dla Jana i 4067 dla Jezusa. Oczywiście od stworzenia Adama - to dosyć jasno wynika z biblii .
Rok 4067 jest jednocześnie rokiem "0" a raczej 1n.e. bo zera wtedy nie było
No a teraz dokładniej
8 tydzień to mc ok 20-26 (nr Ijar i nasz maj ) przy założeniu że 1 Nissan to 1 Kwietnia w tym roku.
Mój błąd w zapytaniu (napisałem początek maja) wynikał z ruchów przestępnych i żeby to określić trzeba z NASA określić NÓW Księżyca , który wg AI przypadł na 1 kwietnia.
Czyli z grubsza Jan poczęty w czerwcu ur. ok luty a Jezus 6 miesięcy potem to koniec lipca
którego to roku było :
4066 Jan bo luty to koniec roku żydowskiego ale ok 1 ne bo dla nas to początek roku
4067 Jezus bo koniec lipca i ok1 ne bo to był ten sam rok i żydowski i juliański , ale kalendarze ne i pne są tak pomieszane że tylko OKOŁO
WNIOSEK
Jezus nie urodził się Ani w grudniu ani październiku i nie miał równo 33,5 roku gdy umarł
Wiek w chwili śmierci to ok 33 lata i 7 miesięcy plus