Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytanie biblijne nr 31- Czy z Łuk 1:5-9 można poznać czas narodzenia Chrystusa ?  (Przeczytany 196 razy)

Offline ROB660

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 4
  • odłączony od wielu lat
Łuk 1:5-9 "(...) kapłan, imieniem Zachariasz, z oddziału4 Abiasza (...) Kiedy w wyznaczonej dla swego oddziału kolei pełnił służbę kapłańską"

No właśnie : Kiedy ?
Wg 1 Krn 24 oddział Abiasza pełnił służbę w 8 i 32 tygodniu roku (czyli początek maja i połowa sierpnia), bo wszystkie 24 oddziały działały w obrębie roku -58 tygodni.
Licząc 9 miesięcy dla Jana Chrzciciela plus 6 miesięcy dla Jezusa to mamy :   

1 Jan urodził się w styczniu  Jezus urodził się w lipcu
2.Jan urodził się czerwcu  Jezus urodził się w grudniu
2

Offline Lubie_Truskawki

Stosujac "interpretacje" mozna sobie przetlumaczyc nawet ze urodzil sie 31 lutego 4500 BCE. Do tego te wszystkie zagadki zmierzaja. Kto jak sobie to przeintepretuje, doda to tekstu "co autor mial na mysli", bo zapewne myslal cos innego niz pisal.

Offline Gremczak

1 Jan urodził się w styczniu  Jezus urodził się w lipcu
2.Jan urodził się czerwcu  Jezus urodził się w grudniu
W którym to było roku?

Offline ROB660

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 4
  • odłączony od wielu lat
Stosujac "interpretacje" mozna sobie przetlumaczyc nawet ze urodzil sie 31 lutego 4500 BCE.
No cóż, najłatwiej jest powiedzieć że to wszystko jest głupie (Biblia) i nic nie robić a na dodatek zniechęcać wszystkich którzy chcieliby wniknąć w temat.
Interpelacje- musiałem sprawdzić czy pasuje to słowo do daty urodzin Jezusa i oto definicja :
 od AI
"Interpelacja to jedna z form kontroli parlamentarnej w Polsce, która polega na wystosowaniu przez posła lub grupę posłów pisemnego pytania do Prezesa Rady Ministrów lub ministra, dotyczącego spraw o zasadniczym charakterze i związanych z polityką państwa. Celem interpelacji jest uzyskanie informacji i wyjaśnień od członków rządu w sprawach ważnych dla funkcjonowania państwa "

Nie widzę Twojego pytania ani chęci uzyskania informacji - nie zważając już na politykę
Ale wracając do mojego pytania.
Oddział Abiasza miał służbę w 8 i 32 tygodniu roku ale żydowskiego. Niestety ja również dałem się zakręcić
przez przeskakiwanie od kalendarza hebrajskiego i juliańskiego, gregoriańskiego z wszystkimi poprawkami   do tych kalendarzy .
Jedyną poprawną odpowiedzą jest rok 4066 dla Jana i 4067 dla Jezusa. Oczywiście od stworzenia Adama - to dosyć jasno wynika z biblii .
Rok 4067 jest jednocześnie rokiem "0" a raczej 1n.e. bo zera wtedy nie było

No a teraz dokładniej 
8 tydzień to mc ok 20-26 (nr Ijar i nasz maj ) przy założeniu że 1 Nissan to 1 Kwietnia w tym roku.
Mój błąd w zapytaniu (napisałem początek maja) wynikał z ruchów przestępnych i żeby to określić trzeba z NASA określić NÓW Księżyca , który wg AI przypadł na 1 kwietnia.
Czyli z grubsza Jan poczęty w czerwcu ur. ok luty a Jezus 6 miesięcy potem to koniec lipca
którego to roku było  :
4066 Jan bo luty to koniec roku żydowskiego ale ok 1 ne bo dla nas to początek roku
4067 Jezus bo koniec lipca  i ok1 ne bo to był ten sam rok i żydowski i juliański , ale kalendarze ne i pne są tak pomieszane że tylko OKOŁO

WNIOSEK   
Jezus nie urodził się Ani w grudniu ani październiku i nie miał równo 33,5 roku gdy umarł
Wiek w chwili śmierci to ok 33 lata i 7 miesięcy plus
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień, 2025, 17:24 wysłana przez ROB660 »
2