Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zarzuty do byłych starszych w organizacji Świadków Jehowy  (Przeczytany 1456 razy)

Offline Gostek

Offline donadams

Odp: Zarzuty do byłych starszych w organizacji Świadków Jehowy
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Sierpień, 2025, 23:04 »
Don Adams nie zgadzam się z tym co napisałeś.
Psychoterapia sama w sobie nie chroni przed manipulacją, ale dzięki narzędziom terapeutycznym pomaga manipulację wyłapywać.
Na terapię przerabiasz swoje niezdrowe schematy dzięki temu, że to przerobsz nie będziesz już tak łatwo podatny na manipulacje,
To też działa w związkach,gdy poznajesz kogoś i ona na drugiej randce powie, że nigdy kogoś tak wspaniałego jak ty nie spotkała, to już wiesz, musisz brać nogi za pas ;)
Tu się kłania praca własna, otwartość, słuchanie.
Psychoterapia daje narzędzia...

Zobacz, jak bardzo inaczej już brzmi to, co opisałaś tutaj, względem twojego poprzedniego wpisu, do którego się odnosiłem.

Jestem przeciwnikiem gloryfikowania psychoterapii, dlatego uznając, że takie wrażenie niektórym użytkownikom forum może dać twój wcześniejszy wpis, napisałem to, co napisałem.

Jeśli uważacie, że potrzebujecie pomocy, szukajcie specjalistów będąc krytycznymi, czytajcie opinie, wyciągajcie własne wnioski zgodne ze zdrowym rozsądkiem, wreszcie nie bójcie się zmienić terapeuty, jeśli uznacie, że coś jest nie tak. Pamiętajcie też, że terapia jest środkiem do celu, który należy osiągnąć jak najszybciej, by móc prowadzić "normalne życie". Terapia nie może być celem samym w sobie, a coraz częściej zamienia się w niekończący się proces, który paradoksalnie nie prowadzi do lepszego miejsca w życiu. Pamiętajcie też, że terapeuci to tylko ludzie i podlegają tym samym prawom, co każdy inny przedsiębiorca lub pracownik (tak, zarabiają pieniądze i to też zaburza ocenę sytuacji wielu z nich, chociaż ludzie bardzo chcą wierzyć w to, że tak nie jest).

Dziękuję. Amen.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Lubie_Truskawki

« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sierpień, 2025, 16:16 »
Mialem do czynienia z polskimi terapeutami i znam doswiadczenia osoby, ktore tez z nimi wspolpracowali.

Powiem tak: jest to tasmowe wysylanie pacjentow do psychiatrow w celu zapisania im antydepresantow jakby to byly cukierki. Bliska mi osoba przez dwie godziny terapii zamiast odpowiadac o problemie, dostawala wrecz nakaz przyjmowania antydepresantow. Dodatkowo brak im indywidualnego podejscia i empatii do pacjenia. Moze to tylko moje "szczescie", ale jak przedmowca - nie gloryfikuje psychoterapii.

Offline Storczyk

« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sierpień, 2025, 17:08 »
Jeśli uważacie, że potrzebujecie pomocy, szukajcie specjalistów będąc krytycznymi, czytajcie opinie, wyciągajcie własne wnioski zgodne ze zdrowym rozsądkiem, wreszcie nie bójcie się zmienić terapeuty, jeśli uznacie, że coś jest nie tak. Pamiętajcie też, że terapia jest środkiem do celu, który należy osiągnąć jak najszybciej, by móc prowadzić "normalne życie". Terapia nie może być celem samym w sobie, a coraz częściej zamienia się w niekończący się proces, który paradoksalnie nie prowadzi do lepszego miejsca w życiu. Pamiętajcie też, że terapeuci to tylko ludzie i podlegają tym samym prawom, co każdy inny przedsiębiorca lub pracownik (tak, zarabiają pieniądze i to też zaburza ocenę spowiedytuacji wielu z nich, chociaż ludzie bardzo chcą wierzyć w to, że tak nie jest). 

Zgoda w 101 procentach,

tylko gdzie ja napisałam, że gloryfikuję?
Mi pomogła nawet więcej...niż się spodziewałam w sumie niczego się nie spodziewałam, w myśl tonący chwyta się brzytwy.

Idąc na nią z polecenia lekarza byłam rozsypana, lęki potworne i myśli niewesołe, a syn na wychowaniu ..
Sama nazwa Psychoterapia wskazuje, że psychika potrzebuje pomocy a to nie żarty gdy są dzieci.
Gandalf pytał o manipulację odniosłam się, do jego pytania.
Takie różne pytania też można skierować do psychologa...

Bardzo ważne co napisałeś o terapeutach trzeba być ostrożnym i czujnym.
Na pewno dobry  terapeuta musi mieć superwizję.

« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień, 2025, 17:20 wysłana przez Storczyk »

Offline Storczyk

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sierpień, 2025, 18:22 »
Jeśli uważacie, że potrzebujecie pomocy, szukajcie specjalistów będąc krytycznymi, czytajcie opinie, wyciągajcie własne wnioski zgodne ze zdrowym rozsądkiem, wreszcie nie bójcie się zmienić terapeuty, jeśli uznacie, że coś jest nie tak. Pamiętajcie też, że terapia jest środkiem do celu, który należy osiągnąć jak najszybciej, by móc prowadzić "normalne życie". Terapia nie może być celem samym w sobie, a coraz częściej zamienia się w niekończący się proces, który paradoksalnie nie prowadzi do lepszego miejsca w życiu. Pamiętajcie też, że terapeuci to tylko ludzie i podlegają tym samym prawom, co każdy inny przedsiębiorca lub pracownik (tak, zarabiają pieniądze i to też zaburza ocenę spowiedytuacji wielu z nich, chociaż ludzie bardzo chcą wierzyć w to, że tak nie jest). 

Zgoda w 101 procentach,

tylko gdzie ja napisałam, że gloryfikuję?
Mi pomogła nawet więcej...niż się spodziewałam w sumie niczego się nie spodziewałam, w myśl tonący chwyta się brzytwy.

Idąc na nią z polecenia lekarza byłam rozsypana, lęki potworne i myśli niewesołe, a syn na wychowaniu ..
Sama nazwa Psychoterapia wskazuje, że psychika potrzebuje pomocy a to nie żarty gdy są dzieci.
Gandalf pytał o manipulację odniosłam się, do jego pytania.
Takie różne pytania też można skierować do psychologa...

Bardzo ważne co napisałeś o terapeutach trzeba być ostrożnym i czujnym.
Na pewno dobry  terapeuta musi mieć superwizję.
Powiem tak: jest to tasmowe wysylanie pacjentow do psychiatrow w celu zapisania im antydepresantow jakby to byly cukierki

Terapia bez antydepresantów czasem jest nie do przejścia!!! później w miarę czasu pewnie odstawiają.
Często to są takie emocje, że rozwala człowieka od srodka- a serce jak do zawału.
Bez wyciszacza nie da rady .
Ja często wyciszałam się muzyką...

« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień, 2025, 18:24 wysłana przez Storczyk »

Offline Gostek

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sierpień, 2025, 18:52 »
Powiem tak: jest to tasmowe wysylanie pacjentow do psychiatrow w celu zapisania im antydepresantow jakby to byly cukierki

Terapia bez antydepresantów czasem jest nie do przejścia!!! później w miarę czasu pewnie odstawiają.
Często to są takie emocje, że rozwala człowieka od srodka- a serce jak do zawału.
Bez wyciszacza nie da rady .
Ja często wyciszałam się muzyką...

Dokładnie ,każdy sam wie najlepiej ,co na  niego najlepiej działa.
Program narzucony przez psychologa może działać na nas deprymująco.
My sami znamy swój organizm i powinniśmy dążyć do celów zgodnych z naszymi potrzebami. A każdy potrzebuje czegoś innego,by czuć się szczęśliwym.

Offline Gostek

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sierpień, 2025, 20:25 »
Trp

Offline Storczyk

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Sierpień, 2025, 21:43 »
Program narzucony przez psychologa

Psychoterapeuta i psycholog nie muszą iść w parze i często nie idą.

Psycholog to osoba po studiach psychologicznych pierwszego drugiego stopnia.Nie musi być po własnej terapii
Psychoterapeuta to osoba, która ma przerobione własne schematy na psychoterapii ,musi mieć ukończone  magisterskie studia.
Nie musi być po psychologii.
Terapia nie jest dla każdego to jest ciężki proces wręcz orka na ugorze.
Mimo wszystko, gdy nie widzimy światła w tunelu,  warto  sobie pomóc :)

« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień, 2025, 22:09 wysłana przez Storczyk »

Offline Estera

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Sierpień, 2025, 05:06 »
Wyraźnie widać ,jak niektórzy konkurują pośród sobą ,by mieć coraz to więcej oglądających,wysłuchujących a nawet swoich wielbicieli.
Przykładem niech będzie ten jeden Live ,w którym zarzuca się despotyzm, byłym starszym będacymi już poza organizacją .
   Trochę skrzywił się temat wątku więc mam pytanie w temacie a więc zarzutów do byłych starszych.
   Jest takie popularne bardzo powiedzenie wśród ex-ów, że:
   Można wyjść z sekty, ale sekta nie wyjdzie z człowieka!
   Starsi w zborach mają sporą władzę nad swoimi owieczkami i są niezmiernie z tego dumni i zachwyceni, aż po narcyzm bardzo często!
   Zdarza się i to niejednokrotnie, że jej nadużywają, prowadzą swoje wojenki i zemsty na tych co nie lubią lub nie przepadają.
   Bardzo dobrze to widać przy okazji różnych komitetów sądowniczych, jakie się nieraz cyrki tam odwalają.
   Potrafią skutecznie zniszczyć człowieka, zgnoić go emocjonalnie i psychicznie.
   Wysłać kogoś takiego na wieczną banicję, nie przejmując się tym, że ktoś może sobie za chwilę odebrać życie.

Czy tacy starsi, po wyjściu z organizacji nagle zmieniają się w aniołów światłości?

Nagle tracą chęć do władzy i dyktowania co, kiedy i jak ma to i owo wyglądać?
   Czy naprawdę tak szybko rezygnują ze swoich wpływów, dyktatu i wymuszania posłuszeństwa jaki mieli w zborach?
   Są przykłady takich byłych starszych, co chętnie również poza zborem próbują ustawiać ludzi do pionu!
   Nie potrafią znieść konstruktywnej krytyki, narzucają swój sposób działania i myślenia!
   Nie potrafią znieść innego zdania w różnych sprawach, niż oni osobiście mają!
   Bardzo często są apodyktyczni, nieprzejednani, przekonani o swojej racji i swojej nieomylności! (nie wszyscy oczywiście!)
   Nie znoszą sprzeciwu, a jak im zaczyna brakować argumentów, to zaczynają rzucać epitetami pod adresem swoich rozmówców.
   Zakładają swoje grupy dyskusyjne na forach wszelakiego rodzaju, FB, instagramie, whatsappie czy kręcą swoje filmiki na you tube.
   Wystarczy poczytać komentarze, jak ludzie piszą, ze są banowani, blokowani, wyrzucani z kawiarenek dyskusyjnych.
   Tylko dlatego, że wyrazili swoje odmienne zdanie w jakimś temacie.

Czy nie można takich posądzić o despotyzm i tyranię słowną, jaką uprawiają?

Takie wykluczanie kogoś z dyskusji, dyktowanie za plecami, kto, co i jak ma nakręcić w swoich filmach!
   Czy to nie przypomina praktyk z władzy, jaką taki czy inny były starszy miał w zborze?
   Stosowanie przemocy słownej, przemocy pięknie ubranej w białe rękawiczki!
   Inna twarz na portalach, a zupełnie inna w prywatnych rozmowach!
   Ciągła krytyka tych, którzy mają odmienny sposób działania, myślenia czy nawet ubierania się!
   Albo trzymania osób dyskutujących w jednym, równym szeregu ustawionym pod sznureczek!
   Byłych starszych szukających nowego blasku sławy i chwały w nowym, ścisłym gronie, tylko teraz już poza zborem! Wśród ex-ów!
   Albo robienia finansowych interesów na pogubionych ex-ach, tak jak to robili starsi prowadzący swoje firmy i zatrudniających na czarno braci?
   I nie wywiązujących się ze swoich zobowiązań finansowych, albo płacąc grosze za ciężką pracę?
   Czy to Wam czegoś nie przypomina? :'( :'(

Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline donadams

« Odpowiedź #24 dnia: 13 Sierpień, 2025, 08:53 »
Jest bardzo ważny czynnik, który ogranicza ich władzę w przypadku wyjścia z organizacji - brak wykształcenia. Owszem, mogą próbować władzy na swoich kanałach i grupach, ale to jest ułuda władzy. W ogromnej większość będą mogli zapomnieć o stanowiskach kierowniczych czy dyrektorskich, które pozwoliłyby im na dalsze spełnianie się z realną władzą.

Swoją drogą znam dwóch starszych, z czego jeden już dawno nim nie jest ze względu na nadużycia, którzy pełnili funkcje kierownicze/dyrektorskie będąc wyjątkami. W ich przypadkach świecka władza była pierwsza, później przyszło bycie starszym, więc można chyba zaryzykować stwierdzenie, że to och charakter i potrzeba stanowiska doprowadziła do tego, że w końcu zostali także starszymi.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gostek

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Sierpień, 2025, 10:27 »
Na tyle mogą się szarogęsić., i to obojętnie, czy w zborze, czy już poza nim, na ile im ci po mniejsi pozwolą. A, że jest duża grupa ludzi zagubionych, potrzebujących stałego "kierownictwa", to niektórzy z nich będą tę przewagę wykorzystywać.

Offline Estera

« Odpowiedź #26 dnia: 13 Sierpień, 2025, 14:37 »
Jest bardzo ważny czynnik, który ogranicza ich władzę w przypadku wyjścia z organizacji - brak wykształcenia.
   Nie do końca zgodzę się z tym stwierdzeniem.
   Owszem, nie mają wykształcenia świeckiego z glejtem magistra ale ...
   Mają inne wykształcenie, bardzo dobre i na wysokim poziomie, według majstersztyka z tej sekty.
   Nabywali ją na różnych kursach i szkoleniach organizowanych przez tę sektę dla starszych, nadzorców podróżujących czy pionierów.
   Co zdolniejsi, nabyli naprawdę dużo wiedzy, jak zarządzać zasobami ludzkimi i to w każdym kierunku.
   I doskonale wykorzystują to dla własnych korzyści.
   I nie chodzi tu o władzę świecką, pamiętajmy, że rozmawiamy tu o zagospodarowywaniu ex-ów.
   I jest to ułuda władzy, ale jest.

Offline Estera

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Sierpień, 2025, 15:43 »
https://www.youtube.com/live/Yn5jgl0qmds?si=Q9z7ULUrra-XxHpS
   Gostku.
   Wstawiłeś tu linka do nagrania z kanału "Zawłaszczeni przez sektę".
   Raczej tam nie widzę, żeby prowadząca kanał rywalizowała z kimkolwiek.
   Bardziej bym powiedziała, że  zwróciła uwagę na bardzo istotny problem istniejący wśród byłych starszych, będących poza organizacją.
   Poszukujących nowych dróg swojego blasku i spełniania się, a być może nawet czerpania realnych korzyści.
   Zamieszczam ciekawą analizę dotyczą tego nagrania.
      https://www.youtube.com/watch?v=EBEFGxsHalM

Ta krótka analiza wpisów pod nagraniem w livie prowadzącej "Zawlaszczeni", świetnie ukazuje mechanizmy działania psychologiczne.
   Pokazuje działanie od środka, jakie są realia i moc takich zachowań.
   Z psychologicznego punktu widzenia.

Offline donadams

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Sierpień, 2025, 12:58 »
   I nie chodzi tu o władzę świecką, pamiętajmy, że rozmawiamy tu o zagospodarowywaniu ex-ów.
   I jest to ułuda władzy, ale jest.

Wydaje mi się, że udział starszych wśród aktywnych odstępców w ogóle nie jest taki duży. Bardzo często są to mężczyźni, którzy nigdy nie byli starszymi czy nawet sługami, lub doszli do etapu sługi, a to żadnej realnej władzy I'm to nie dało. Są także aktywne kobiety, które także tych exów zagospodarowują.

Wobec takich osób można by więc ukuć zupełnie przeciwny wniosek, mianowicie że rekompensują sobie brak władzy i decyzyjności w organizacji, próbując przejąć kontrolę nie tylko nad życiem własnym, ale też innych.

Dlatego uważam, że samo bycie starszym nie czyni z kogoś człowieka, który po odejściu będzie chciał nadużywać władzy, skoro nawet wewnątrz organizacji jest mnóstwo starszych, którzy tej władzy nie nadużywają. Tyle tylko, że o takich się nie mówi. Natomiast nadużycia są głośne i zawsze wychodzą, tworząc fałszywy obraz starszych zboru.

Żeby nie było, uważam, że to i tak skrzywieni ludzie, nawet jeśli "z miłością" stosują organizacyjne procedury, a nawet naginają je na korzyść pokrzywdzonych. To nie załatwia wszystkiego, ale skrajnych przypadków nadużycia władzy jest naprawdę niewiele.

Offline Storczyk

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Sierpień, 2025, 17:45 »
   Czy tacy starsi, po wyjściu z organizacji nagle zmieniają się w aniołów światłości?

Nie można włożyć wszystkich do wspólnego worka.Niektórzy się zmieniają, szczególnie ci którzy potrafią się zreflektować, przecież są tacy ex starsi co przepraszają publicznie tych których skrzywdzili.
Inni nie zmienią się nigdy, bo po co im praca nad sobą.
Pewnie to ci narcystyczni, te osoby są tak zaburzone, że nawet terapia na nich , nie działa, gdy jakimś cudem na nią trafią
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień, 2025, 17:46 wysłana przez Storczyk »