Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: SPRAWOZDANIE CK 4/2025 - nowe światło  (Przeczytany 638 razy)

Offline Światus

SPRAWOZDANIE CK 4/2025 - nowe światło
« dnia: 04 Lipiec, 2025, 16:35 »
    Dzisiaj na jworg ukazało się nowe Sprawozdanie CK. Prowadzi je wasz ulubiony brat Króla — Steven Lett.  ;D
Nowe światło: Świadkowie Jehowy mogą wznosić toasty i stukać się kieliszkami!

Żenujące jest stwierdzenie, że Ciało Kierownicze rozważyło tę kwestię z modlitwą... Naprawdę nie mają się nad czym modlić?
    Najciekawszy fragment zaczyna sieokoło 13 minuty.

https://www.jw.org/pl/wiadomosci/region/swiat/Sprawozdanie-Ciała-Kierowniczego-nr-42025
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Online donadams

Odp: SPRAWOZDANIE CK 4/2025 - nowe światło
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipiec, 2025, 19:28 »
Stosowana argumentacja jest fenomenalna:

Co prawda są to zwyczaje pochodzenia pogańskiego, ale dziś nikt ich już tak nie traktuje.

Co ciekawe, to nie jest nowy argument, ponieważ do tej pory był on stosowany w takich kwestiach jak noszenie obrączki (pogański symbol wieczności) czy też składanie kwiatów na grobach zmarłych (próba udobruchania ducha zmarłego). Jednakże z jakiegoś powodu argumentacja nie może być stosowana wobec wszystkich zwyczajów, a jedynie wobec tych, co do których CK uzna, że nie są postrzegane jako rytuały o zabarwieniu religijnym. Tutaj trzeba zgodzić się, że nikt nie podnosi kieliszków z myślą o Dionizosie czy innym bóstwie, ponieważ ten gest znany jest także w innych kulturach.

Powstaje jednak bardzo ważne pytanie:

Czy obchodzenie urodzin, chociaż jest zwyczajem pochodzenia pogańskiego, jest traktowane jako takie przez osoby, które je obchodzą?

To rzecz jasna pytanie retoryczne, także ciąg dalszy nastąpi, a już w kolejnym odcinku...  ;)
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Ignorant2004

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipiec, 2025, 20:26 »
Urodziny i imieniny to też jest mój typ na kolejną zmianę.
Emocje odpadły po brodach czas na kolejny rok rozluźniania więzów, żeby bracia wracali do rydwanu!

Online donadams

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipiec, 2025, 20:35 »
Moim zdaniem to nie są zmiany na powrót nieczynnych czy wykluczonych, tylko na pozyskiwanie nowych.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Online Gostek

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipiec, 2025, 22:13 »
Najwidoczniej wcześniej się niewłaściwie modlili ,bo ich modlitwy były ignorowane.
Teraz pomodlili się właściwie i zadziałało. 😜

Offline janekkowalski

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipiec, 2025, 22:43 »
Hit :D

Aby patrzeć będą urodziny, imieniny, papierosy a i przekleństwa będą kwestią sumienia

Offline Ignorant2004

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lipiec, 2025, 22:50 »
Ciężko skleić to rozluźnienie z filmikiem z piątku z zgromadzenia...
Może powinni spytać AI jak kierować dalej rydwanem ;-)

Offline Legion

« Odpowiedź #7 dnia: Wczoraj o 01:57 »
Ciekawe, że niespełna 2 tyg. temu dyskutowałem z żoną, która niestety nadal jest zabetonowana w orgu, że urodziny niczym nie różnią się od tematu obrączek i toastów.
Dzisiaj sama podesłała mi "nowe światło".
Nie spać! Zwiedzać! Słooowooo Głoooś!

Offline paragraf4N wg.CK

« Odpowiedź #8 dnia: Wczoraj o 08:32 »
Co za wspaniałe postanowienie !! Teraz bracia po komitecie sądowniczym będą mogli stuknąć się kieliszkami i wznieść toast za wykluczenie kolejnego odstępcy .

Offline Ignorant2004

« Odpowiedź #9 dnia: Wczoraj o 09:03 »
Ciekawe, że niespełna 2 tyg. temu dyskutowałem z żoną, która niestety nadal jest zabetonowana w orgu, że urodziny niczym nie różnią się od tematu obrączek i toastów.
Dzisiaj sama podesłała mi "nowe światło".
Po zgromadzeniu poprosi Cię żebyś poszedł sam do braci po pomoc albo sama doniesie ;-)

Offline Fantom

« Odpowiedź #10 dnia: Wczoraj o 09:52 »
 Przypomnijmy sobie, jak wcześniej przekonywali, że toastu nie powinno się wznosić.  I tak z dnia na dzień zmiana o 180 stopni. Jeszcze wczoraj mogli żarliwie bronić z Biblią w ręku zakazu wznoszenia toastów, a już dzisiaj nie. I jak tu potem spojrzeć tym samym ludziom przy drzwiach w oczy? Dzisiaj zaciekle bronią aktualnej prawdy, żeby za jakiś czas wyjść na głupka, bo CK takich ich robi. Zachęca się miliony ŚJ do czytania Biblii. Po co? Dla zabicia czasu? Przecież jej interpretacja należy wyłącznie do CK. Na nic zdaje się osobiste czytanie, skoro przez tyle lat nikt nie zrozumiał tego, że toasty można wznosić, że brodę można zapuścić i nie oznacza to tego, że taka osoba jest niedojrzała duchowo;że transplantacja narządów nie jest kanibalizmem; że Jezus nie mówił o jednym pokoleniu, a o dwóch nakładających się pokoleniach mających się pojawić od XX wieku. Uczniowie Jezusa przecież od razu to zrozumieli:). Co się stanie jak ślepy prowadzi ślepego? Pinatę wywodzącą się z religii fałszywej i mającą związek z Bożym Narodzeniem również usprawiedliwili. Faktycznie czas na zmianę nauki o urodzinach. Nigdzie w Biblii nie ma zakazu. Gdyby to było bardzo naganne i tak ważne, to zakładam, że Jezus lub któryś z Jego uczniów by o tym powiedzieli.  CK staje się bardziej elastyczne, żeby zatrzymać w korpo-organizacji najwięcej ludzi. Pomyśleć, ze pieniądze z datków idą na starców, którzy przy kawce zajmują się takimi pierdami, które nie mają żadnego znaczenia na budowanie silnej wiary, duchowości. Takie niszowe sprawy jak spodnie, broda, toasty. Nie mają w organizacji poważniejszych spraw do roztrząsania? Co tam jeszcze zostało do poprawki? Czy spać z poduszka pomiędzy nogami? Kiedy będzie wzmianka o powiększanych ustach, sztucznych cyckach, tatuażach? Tatuaże  w ST miały przede wszystkim wydźwięk religijny. Dzisiaj traktuje się je jako ozdobę, tak jak kolor włosów, kolczyki, make up.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 09:57 wysłana przez Fantom »
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Online donadams

« Odpowiedź #11 dnia: Wczoraj o 10:48 »
Jeszcze wczoraj mogli żarliwie bronić z Biblią w ręku zakazu wznoszenia toastów, a już dzisiaj nie. I jak tu potem spojrzeć tym samym ludziom przy drzwiach w oczy?

To to są bzdury! Wyobraź sobie, że jesteś młodym sługą Bożym i na przyszły weekend zaplanowałeś wesele - bez alkoholu! Bo przecież ten alkohol taki zły, takie pijaństwo, jeszcze te pogańskie zwyczaje na weselach... To wesele musi być czyste w oczach Bożych!

No i dupa. Trzeba cisnąć w poniedziałek do Makro.

Offline Światus

« Odpowiedź #12 dnia: Wczoraj o 14:16 »
    Zastanawiam się, czy Ciało Kierownicze rozważając ten temat, było pod wpływem... ducha świętego? :D
Mieliśmy niedawno "światełko", że można randkować (spotykać się) i nie myśleć od razu o małżeństwie.
Teraz ogłoszono, że można stukać się kieliszkami.
Być może następne światło pozwoli "stukać się" parom, które nie są małżeństwami...  ;D
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 14:22 wysłana przez Światus »

Offline NNN

« Odpowiedź #13 dnia: Wczoraj o 15:06 »
Podczas tworzenia powyższego filmu korzystano na prawach cytatu z:1. Artykuł online pod tytułem: "Święta i zwyczaje, które nie podobają się Bogu": https://www.jw.org/pl/biblioteka/ksi%...

2. Pytania czytelników: Skoro Biblia nie wspomina o wznoszeniu toastów, to dlaczego Świadkowie Jehowy nie biorą w nich udziału? https://www.jw.org/pl/biblioteka/czas...

3. Sprawozdanie Ciała Kierowniczego nr 4 2025 (12 minuta 24 sekunda): https://www.jw.org/pl/wiadomosci/regi...

@piotrkedra9838   
   Ja jako gorliwy świadek starałem się do tego skrupulatnie stosować, pomny cytowanych często na zebraniach słów Jezusa, że kto jest wierny w najmniejszym, jest też wierny w wielkim. I ile razy miałem wyrzuty sumienia, bo pozwoliłem komuś stuknąć w swój kieliszek, kufel czy szklankę, często w sytuacjach oficjalnych a nie prywatnych nawet. Dawno nic mnie tak nie wk...ło jak ten materiał. Wychodzi taki buc i jedną kłamliwą wypowiedzią podważa sens mojego wielokrotnego i wieloletniego stresu 😢 height=16🤦🏻‍♂ height=16️ Ile tam jest takich osób jak ja kiedyś, które są tak ordynarnie zniewolone? Dla mnie ciało kierownicze to synowie Diabła, wołający do niego "Abba ojcze". Będą sprawiedliwie osądzeni za swoje wybryki. Dziękuję Bogu, że mnie nawrócił i wyciągnął z tej straszliwej sekty.

P.S. Czy mogę wnioskować, że od teraz na Pamiątce będzie można się stuknąć, ale dalej nie będzie można wypić? 🤔 height=16
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 15:11 wysłana przez NNN »
Nie walczę z organizacją, ja się przed nią bronię, jestem jej ofiarą!
Droga jest mi moja wolność.

Offline Światus

« Odpowiedź #14 dnia: Wczoraj o 18:28 »
Przypowieść o Braciach i Kielichu

I rzekł Pan:

„Uważajcie na tych, którzy odcedzają komara, a wielbłąda połykają.”

Bo pewnego dnia zgromadzili się starsi w mieście Strażnicy,
aby rozważyć sprawę kielicha, który stukaniem radość zwiastuje.
I mówili między sobą:

„Czy duch ten kielich pobłogosławił, czy może z Babilonu on przyszedł?”
    I spierali się przez dni siedem, aż liczyli głosy jak Izraelici mannę na pustyni.

W końcu rzekł ten, który miał głos przewodni:

„Niech każdy czyni, jak sumienie mu podpowie – ale niech sumienie będzie wyszkolone na ostatnim wydaniu czasopisma.”

I wielka była radość wśród braci, bo wreszcie mogli wznieść toast za nową naukę – a kielich ich nie odciął od zboru.

Biada wam, przewodnicy ślepi!
Bo zamykacie drzwi Królestwa przed ludźmi, a sami wznosicie kielichy w ukryciu.
Uczycie, że światło przychodzi z góry, a tymczasem sami je włączacie i wyłączacie,
wedle głosowania i harmonogramu zebrania.

I zakończył Pan mowę swą, mówiąc:

„Będą oni mówić: ‘Tak mówi duch’,
    lecz ich duch pochodzi z komitetu, a nie z nieba.”
Egzegeza:
Ta przypowieść ma naukę prostą:
Jeśli „światło” jest zmienne jak wiatr na pustyni,
to może nie z nieba ono, ale z klimatyzatora.

🍷 A kielich?
Niech nie służy potępieniu, lecz pamięci:
Że czasem więcej prawdy jest w jednym toastowym stuknięciu
niż w tysiącu stron „Strażnicy”.