Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytanie biblijne nr 23 data absolutna - Cyrus zdobywa Babilon  (Przeczytany 483 razy)

Offline ROB660

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 4
  • odłączony od wielu lat
Czy data 539pne Cyrus zdobywa Babilon , która posłużyła do ustalenia zburzenia świątyni Jeruzalem  i ustaleniu roku 1914 i jest uznawana przez naukę i Strażnicę za absolutną, jest absolutna ?

Podstawą jest Kronika Nabonida - a oto tekst dosłowny
Kolumna III – Kronika Nabonida (rekonstrukcja wersów 1–15)

1. (początek kolumny nieczytelny)
2. [...]
3. [...]
4. [...]
5. Nabû przybył z Borsippy na procesję Bela. Bel wyszedł.
6. W miesiącu Tebetu król wszedł do Eturkalamma.
7. Złożył ofiary zgodnie z obyczajem.
8. Od pierwszego dnia miesiąca Nisannu aż do końca miesiąca Addaru, bogowie Akadu, którzy przebywali poza Babilonem, wrócili do Babilonu.
9. Bogowie z każdej prowincji wrócili do swoich miast.
10. Hursagkalamma [bóstwo] przybył do Babilonu.
11. Do końca miesiąca Ululu bogowie Akadu [...] weszli do Babilonu.
12. Ugbaru, gubernator Gutium, zmarł.
13. Żałoba odbyła się w całym kraju Akkadu.
14. Ciało Ugbaru zostało pochowane.
15. Do końca miesiąca Arahsamnu, urzędników mianował (król) w Babilonie.

A.K. Grayson
Assyrian and Babylonian Chronicles, 1975
📍Strony: 109–111
Wydawnictwo: J.J. Augustin, Wiesbaden
ISBN: 978-3-515-02324-1
Grayson przedstawia transliterację i tłumaczenie wszystkich zachowanych wersów Kroniki Nabonida, w tym kolumny III.

Oceńcie sami
2

Offline donadams

Odp: Pytanie biblijne nr 23 data absolutna - Cyrus zdobywa Babilon
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maj, 2025, 10:16 »
Może należałoby raczej spytać o to, czy zasadne jest analizowanie czegokolwiek, co miałoby prowadzić do roku 1914, lub, innymi słowy, czy zasadne jest uprawianie chronologii biblijnej? Moim zdaniem to istotniejsze pytania, niż te zadane przez ciebie, ponieważ nawet orędownicy roku 1914 odchodzą od szerszej chronologii, a przy tym roku zdają się pozostawać tylko dlatego, że jest kluczowy ze względów strategicznych.

Analiza roku 539 względem 1914 przypomina mi sytuację, w której ciągniesz samochód do mechanika i zastanawiasz się, czy latać dziurę w tłumiku czy nie, kiedy przód samochodu kwalifikuje się do szkody całkowitej... Może po prostu rok 1914 jest do zezłomowania i szkoda czasu na 539?
« Ostatnia zmiana: 13 Maj, 2025, 10:17 wysłana przez donadams »
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline paragraf4N wg.CK

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maj, 2025, 09:03 »
Które daty są absolutnie pewne to nie mnie to ocenić - pytaj badaczy historii . Druga sprawa : Dzieje 1:7 " nie wasza to rzecz znać czasy i pory......" To po co bawić się w te wyliczanki które ,jak pokazuje historia ruchów badackich w XIX w., Badaczy Pisma Sw. i JW ,do niczego nie prowadzą. Czy przestudiowałeś Boski Plan Wieków ? Czy świątynia została zburzona w 607 jak twierdzą JW gdy wszyscy historycy podają 587. ALE jeśli nasza wyliczanka musi się zgadzać to co za różnica 20 lat w te czy we wte względem wieczności ?       Moim skromnym zdaniem 1914 to PIRAMIDALNA bzdura ratowana przez Ruterforda snem Nabuchodonozora.  Ma to taką samą wartość jak wiara w to ,że jedzenie kremówek zwiększa szanse na wybór papieża.

Offline Lu_Ke Sky_Walker

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maj, 2025, 14:26 »
Ma to taką samą wartość jak wiara w to ,że jedzenie kremówek zwiększa szanse na wybór papieża.

Nie jadłem i nie zostałem. Ale czy chciałem?  😉

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maj, 2025, 16:54 »
Dla mnie nie ma znaczenia czy to 539 cz 14  czy inny rok ale zgodność tych informacji z Biblią

Akurat rzeczywiście trzeba rozmawiać z historykami - ale mamy napompowany temat nie mający podstaw.
Jak widzicie ze źródła (które de facto ciężko zdobyć ) nie ma podstaw aby ustalić ten rok
Religia jw.org nabudowała na tym roku mnóstwo dogmatów m.in 14 rok i inne a co za tym idzie mnóstwo bezsensownych nauk : ustanowienie Królestwa w 1914 , czasy końca itp .
Świadkowie nadal wierzą w nauki oparte na tym roku - jakie nauki to sami dobrze wiecie   

2

Offline Lubie_Truskawki

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maj, 2025, 08:03 »
Az specjalnie zalozylem nowe konto, bo mnie kusi za bardzo, zeby troche was tu poprowokowac:)

(poprzednio Turbulent_Business - przez wlasne odchyly i jednego takiego ktorego nie moglem zdzierzyc poprosilem Nemo o usuniecie konta - Nemo dobrze zrobil ze tego nie zignorowal, slowny chlop, chwali sie).

Na twoje pytanie probowal odpowiedziec inny byly sj. Tylko zglebil sie w temat troszke bardziej:) I nie marudzic mi tu, ze po mandarynsku, w czasach AI kazdy moze sobie to wrzucic w chatgpt.

https://corior.blogspot.com/2006/02/part-6-appendix-b-pivotal-date-539-bc.html

Poza tym straznica sama siebie potepia w innych artykulach (wpisz w bilbioteke straznicy: NUMEROLOGIA). W samych wyliczeniach jest tez kupa glupot, jak na przyklad nazamienne stosowanie roku ksiezycowego z rokiem solarnym (wedlug potrzeb, tak byle pasowalo). Temat tak gleboki, ze dla osob nie lubiacych historii chyba nie warto tego ruszac, bo mozna sie zakopac i zglupiec.

« Ostatnia zmiana: 15 Maj, 2025, 08:11 wysłana przez Lubie_Truskawki »

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maj, 2025, 12:36 »
https://corior.blogspot.com/2006/02/part-6-appendix-b-pivotal-date-539-bc.html

Temat tak gleboki, ze dla osob nie lubiacych historii chyba nie warto tego ruszac, bo mozna sie zakopac i zglupiec.

Przeczytałem uważnie  ten link , Wniosek Jw.org -539 pne data absolutna
cytat : wydania z 1990 r., strona 85, pkt 3:

Ta data 539 p.n.e. jest przełomową datą, to znaczy datą, która może być zharmonizowana zarówno z historią świecką, jak i biblijną.
To czy historycy to uznają za absolut , dla mnie nie ma znaczenia.
Ale zgodność z Biblią to już poważna sprawa.
Wg CHRONOLOGII WŁASNEJ BIBLII (oparte tylko na własnych tekstach) wydarzenie to nastąpiło 3611lat po Stworzeniu Adama ok  457 roku pne.
Zatem wyliczenia co do roku 607 i 1914 są (z dużym prawdopodobieństwem) zmyślone

Piszesz że nie warto tego ruszać bo nie sposób dojść prawdy OK
Ale jeżeli, to odrzucamy również
1914 rok w którym podobno zostało już ustanowione Królestwo Boże, a co za tym idzie cała nauka o drugich  owcach.
Bo przecież dalej trzeba by było zbierać i zapraszać przyszłych synów Królestwa (pomazańców)

Słowem całe głoszenie od 1932 roku (ogłoszenie zbierania drugich owiec) do teraz jest bez sensu
2

Offline donadams

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maj, 2025, 13:36 »
Słowem całe głoszenie od 1932 roku (ogłoszenie zbierania drugich owiec) do teraz jest bez sensu

To by się zgadzało. Ba, wcześniej też było bez sensu, chyba że miało ma celu budowanie potencjału turystycznego Egiptu.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maj, 2025, 17:30 »
Nie chciałbym być źle zrozumiany
Właśnie wcześniej głoszenie miało sens bo było spełnieniem nakazu o głoszeniu dobrej nowiny
(zapraszaniu synów Królestwa a nie tzw drugich owiec ) i takie głoszenie powinno być kontynuowane.
2

Offline donadams

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Maj, 2025, 17:56 »
No więc i ja dodam, żeby być lepiej zrozumiany, że dotarło do mnie, co miałeś na myśli, a chciałem jedynie podkreślić, że być może sam ten fakt, na który zwracasz uwagę, to jednak za mało, by powiedzieć, że wcześniej głoszenie miało sens. Twierdzę tak chociażby z powodu piramidalnie głupich nauk o Wielkiej Piramidzie, czy też innych, będących głównie resztkami po Russellu, z którymi Rutherford robił "porządek" tak zacny, że zaraz po nim bardzo szybko sprzątał Knorr.

Rozumiem, że możemy wziąć pod uwagę to jedno tylko kryterium kto był zapraszany, ale ja bym też zapytał, do czego ci ludzie byli zapraszani, bo przez długi czas do Wielkiej Piramidy. To ja nie wiem ile warte było to zapraszanie synów Królestwa.