Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytanie nr 21 kto pomazańcem  (Przeczytany 1037 razy)

Online Gremczak

Odp: Pytanie nr 21 kto pomazańcem
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Kwiecień, 2025, 20:24 »
To chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, które postawiłeś na początku wątku: ''Jakie wymagania biblijne trzeba spełnić by spożywać Wieczerzę Pańską?'' Trzeba być świadomym i moralnie postępować.
Postępować moralnie czyli jak?
Tak jak Judasz?
On spożywał wieczerzę.

Offline Fantom

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Kwiecień, 2025, 21:50 »
Takie są  wymagania. On spożywał Paschę niegodnie będąc obłudnikiem.
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Online Gremczak

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwiecień, 2025, 22:39 »
Jak to nie godnie.
Przecież Jezus go tam zaprosił i razem spożywali.
Łuk.22;19,20.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień, 2025, 22:54 wysłana przez Gremczak »

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Kwiecień, 2025, 23:00 »
A może Jezus niegodnie spożywał, skoro polecił Judaszowi, aby poszedł i zdradził miejsce pobytu Ja 13:27. Czy w ten sposób Jezus nie nakłaniał do przestępstwa na sobie? Czy taki paradoks jest czymś godnym?

Online Gremczak

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Kwiecień, 2025, 23:08 »
Wszystko możliwe.

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 09:37 »
A jak to się stało, że na Wieczerzy był obecny nieproszony gość? Ja 13:26-27 To Jezus nie wszedł w Judasza przez żołądek po spożyciu Jego ciała i krwi, tylko ten niezaproszony >:D ?

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8871
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 12:22 »
Zaprawdę powiem WAM:

Offline Fantom

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 12:54 »
Jak to nie godnie.
Przecież Jezus go tam zaprosił i razem spożywali.
Łuk.22;19,20.
Judasz był Żydem i miał religijny obowiązek obchodzenia Paschy. Pan Jezus wiedział, że Judasz jest niegodny spożycia z nim wina i chleba i dlatego Judasz wyszedł po spożyciu posiłku paschalnego. Nie brał udziału w Przymierzu. Marka 14:22 ''A gdy jedli, wziął chleb, odmówił błogosławieństwo, połamał i dał im mówiąc: «Bierzcie, to jest Ciało moje». 23 Potem wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie dał im, i pili z niego wszyscy. 24 I rzekł do nich: «To jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana.'' BW Łuk.22:29 ''A Ja przekazuję wam Królestwo, jak i mnie Ojciec mój przekazał''. Trudno oczekiwać zawarcia przymierza z Judaszem zdrajcą, któremu raczej nie miało zostać przekazanie Królestwa.
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 13:11 »
Judasz nie zdradził Jezusa, tylko wykonał Boży plan względem ofiarowania za grzech Adama.
Jeżeli to był plan zamierzenie Boga, więc dlaczego oczernia się JUDASZA, był pod błogosławieństwem samego Ojca Jezusa.
Wszystko teologia poprzekręcała według swoich herezji a inni w to wierzą i prowadzą jałowe dyskusje.
Może spostrzeżemy drugą stronę medalu - wybawienie ludzkości z grzechu i nadzieję na życie wieczne pod błogosławieństwem ''Królestwa Bożego ''.
Czy z gremium dyskutantów odpowie osoba znająca tak dokładnie Pismo Święte?
zapraszam

Online Gremczak

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 16:01 »
Judasz był Żydem i miał religijny obowiązek obchodzenia Paschy. Pan Jezus wiedział, że Judasz jest niegodny spożycia z nim wina i chleba i dlatego Judasz wyszedł po spożyciu posiłku paschalnego. Nie brał udziału w Przymierzu. Marka 14:22 ''A gdy jedli, wziął chleb, odmówił błogosławieństwo, połamał i dał im mówiąc: «Bierzcie, to jest Ciało moje». 23 Potem wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie dał im, i pili z niego wszyscy. 24 I rzekł do nich: «To jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana.'' BW Łuk.22:29 ''A Ja przekazuję wam Królestwo, jak i mnie Ojciec mój przekazał''. Trudno oczekiwać zawarcia przymierza z Judaszem zdrajcą, któremu raczej nie miało zostać przekazanie Królestwa.
Dla mnie to bzdury.

Nigdzie nie jest napisane ,że Judasz nie brał udziału w przymierzu.
Wersety wyraźnie wskazują ,że brał udział.
Nigdzie nie jest napisane, że Jezus wiedział ,że będzie to Judasz.
Jak już to jest mowa, że jeden z was.
Gdyby wiedział  to by nie zapraszał kogoś kto jest niegodny.
Było wtedy więcej jego uczniów niż tylko tych 12.
Zapewne zaprosił by kogoś godnego.

Nie wymyślaj czegoś czego nie ma.
Nie wplataj swoich słów w treść biblii.
Dla mnie to zwykła manipulacja nic więcej.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień, 2025, 16:26 wysłana przez Gremczak »

Offline Reskator

« Odpowiedź #25 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 16:45 »
A jak to się stało, że na Wieczerzy był obecny nieproszony gość? Ja 13:26-27 To Jezus nie wszedł w Judasza przez żołądek po spożyciu Jego ciała i krwi, tylko ten niezaproszony >:D ?
Wyrywanie z kontekstu słów i tworzenie na ich bazie wniosków to droga do nikąd.
Duchowość to nie materia zawarta w ciele,krwi,żołądku- Przemiły Stanisławie Kostka.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień, 2025, 17:12 wysłana przez Reskator »

Offline Fantom

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 17:39 »
Gdyby Jezus nie wiedział, ze to Judasz, to by się do niego bezpośrednio nie zwrócił słowami: ''Jezus odparł: «To ten, dla którego umaczam kawałek [chleba], i podam mu». Umoczywszy więc kawałek [chleba], wziął i podał Judaszowi, synowi Szymona Iskarioty 27 A po spożyciu kawałka [chleba] wszedł w niego szatan. Jezus zaś rzekł do niego: «Co chcesz czynić, czyń prędzej!''
 Czyli chyba ja tego nie wymyśliłem i nie wplotłem słów w treść Biblii. Jezus nie wskazał przypadkowej osoby. Wersety nie są chronologiczne. Z innej ewangelii ja i nie tylko ja wnioskuje się, że Judasz wyszedł po spożyciu Paschy, a nie po ustanowieniu Przymierza.
 Co do planu Boga, to są różne interpretacje. Skłaniam się do tej, gdzie Bóg wysłał Jezusa aby zbawił świat, co nie jest tym samym, co celowe zaplanowanie  ofiarnej śmierci Jezusa, bo jak wiemy Bóg sam potępiał składanie ofiar z synów i córek. Pan Bóg przewidział to, że Jego syn zostanie zabity, ale to nie Pan Bóg zaplanował cały proces zdrady. To szatan wszedł w Judasza, a nie duch Boży. Poza tym Jezus mówi, że: Jana 10:17 ''Dlatego miłuje Mnie Ojciec, bo Ja życie moje oddaję, aby je [potem] znów odzyskać. 18 Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca.''
 Co do jałowych dyskusji... niestety takie będą. Nie jest wszystko czarno-białe i od setek lat ludzie wałkują podobne tematy. Jednym są potrzebne, a innym nie. Sporo interpretacji. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Offline Reskator

« Odpowiedź #27 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 18:08 »
Sporo interpretacji. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Stanisław (Nie Kostaka) a Klocek pływa w tym bulionie interpretacji jak ryba wyrywając z kontestu słowa i je interpretuje by pasowały do jego obecnego agnostycznego postrzegania sensu życia.Ma do tego prawo

Offline Reskator

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 19:20 »
Bardzo cenię Stanisława za znajomość Biblii.
To ekspert choć co do interpretacji mamy różnice.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień, 2025, 19:22 wysłana przez Reskator »

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Kwiecień, 2025, 20:40 »
Judasz nie zdradził Jezusa, tylko wykonał Boży plan względem ofiarowania za grzech Adama.
Jeżeli to był plan zamierzenie Boga, więc dlaczego oczernia się JUDASZA, był pod błogosławieństwem samego Ojca Jezusa.
Wszystko teologia poprzekręcała według swoich herezji a inni w to wierzą i prowadzą jałowe dyskusje.
Może spostrzeżemy drugą stronę medalu - wybawienie ludzkości z grzechu i nadzieję na życie wieczne pod błogosławieństwem ''Królestwa Bożego ''.
Czy z gremium dyskutantów odpowie osoba znająca tak dokładnie Pismo Święte?
zapraszam
Podaję link:
https://sjwp.pl/biblia-dyskusje/judasz-postac-''kontrowersyjna''/msg263605/?topicseen#msg263605