Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytanie nr 21 kto pomazańcem  (Przeczytany 1006 razy)

Offline ROB660

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 3
  • odłączony od wielu lat
Pytanie nr 21 kto pomazańcem
« dnia: 24 Kwiecień, 2025, 14:58 »
Jakie wymagania biblijne trzeba spełnić by spożywać Wieczerzę Pańską ?

Teza Dz16:29-33 w 5-ciu wersetach
1. Spotkać odpowiednich ludzi (werset 29 Paweł i Sylas)?
2.Chcieć być wybawiony (werset 30)?
3. Uwierzyć w Jezusa (werset 31 - tylko co to znaczy) ?
4.Uczyć się Słowa Bożego (werset 32)?
5. Ochrzcić się ? (werset 33)

I na pewno dozorca więzienny spożywał najbliższą Wieczerzę i następne

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8870
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Odp: Pytanie nr 21 kto pomazańcem
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwiecień, 2025, 16:12 »
Wymagania?? Żadnych !
Jeżeli osoba jest przekonana to sam świadczy o tym Duch Św.
Co piszesz to tylko herezja ludzka.
Jednak powtarzam, to problem psychiczny danej osoby.
W wielu wyznaniach- wszyscy spożywają 
TO NIE JEST FORUM SEKTY (Ww), tylko PRZECIWNE względem jej nurtu
POSZUKAJ w necie sprzymierzeńców tej sekty, Tu NIE ZNAJDZIESZ UZNANIA wręcz przeciwnie !
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień, 2025, 16:17 wysłana przez Nadaszyniak »

Online Gremczak

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwiecień, 2025, 16:13 »
Żeby nie posadzili nas o obżarstwo trzeba być głodnym.
Tak przynajmniej 1 dzień nic nie jeść i nic pić.

Offline donadams

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwiecień, 2025, 16:14 »
Myślę, że na podstawie wskazanego przez ciebie fragmentu nie jesteśmy w stanie określić "wymagań, które należy spełnić, by spożywać Wieczerzę Pańską". Skąd pewność, że dozorca spożywał Wieczerzę? Czy można wysnuć taki wniosek z tego fragmentu? Co rozumiesz pod pojęciem "najbliższej Wieczerzy"? Czy masz na myśli to, że odbywała się regularnie, a może że była zorganizowana?

Zadaje te pytania, bo uważam, że nie można stwierdzić, że dozorca spożywał Wieczerzę. Może raczej należałoby ustalić, czy wszyscy chrześcijanie ją spożywali? Bo jeśli tak, to wtedy jest podstawa by uważać, że dozorca także to robił. Wieczerze mogły odbywać się zarówno w jakiś zorganizowany sposób jak i spontaniczny. Czy Wieczerzę można było spożyć samemu? Lub wyłączenie z domownikami?

A co z resztą wskazanego przez ciebie wersetu? Czy chrzest domowników dozorcy był ważny? Dlaczego mowa jest o tym, że to on uwierzył, a cały dom został ochrzczony? Czy nie jest to odniesienie do patriarchalnej konstrukcji społeczeństwa tamtych czasów, co wskazywałoby na to, że Pan domu podjął decyzję za siebie oraz za domowników, a potencjalnie także za niewolników? Czy to byłoby w porządku? Można oczywiście to romantyzować, ale jeśli osadzić to twardo w realiach tamtych czasów, to raczej romantyczne to nie było.

Wreszcie, dlaczego próbujesz to wszystko ubrać w jakiś proces rodem z Czego uczy Biblia? Tam można przeczytać, że trzeba spotkać odpowiednich ludzi, chcieć, uwierzyć, poznawać Biblię itd... To świetna opcja, gdy chce się organizować komuś życie w sekcie. Świadectwa różnych ludzi pokazują jednak, że Bóg może przyjść do człowieka w bardzo różny sposób i żaden ze wskazanych przez ciebie punktów nie jest wymagany. Ludzie budzą się któregoś dnia i zaczynają myśleć o Jezusie. Czy Bóg może ich tak pociągnąć do swojego syna czy nie? Ja tam nie odmawiam Bogu takich możliwości, a wtedy jakiekolwiek próby standaryzowania procesu, układania go w punkty mogą być nie tylko bezużyteczne, ale także szkodliwe - bo to furtka dla sekt.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2536
  • Między ślepymi jednooki królem
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwiecień, 2025, 17:04 »
Bądź konsekwentny. W tytule wątku stawiasz jedno pytanie a w samym wątku drugie.

Udzielę odpowiedzi nie wprost na drugie. Judasz też spożył wieczerzę pańska.

Offline Gwałcidusza

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwiecień, 2025, 09:49 »
Jakie wymagania biblijne trzeba spełnić by spożywać Wieczerzę Pańską ?
Ja zwrócę uwagę jakich wymagań nie trzeba spełniać aby spożywać Wieczerzę Pańską. Nie trzeba należeć do tak zwanych 144 000 rzekomo tych jako jedynych powołanych do nieba. Bo liczba ta pada dopiero pod koniec I wieku w Księdze Objawienia. I zapewne nie znali jej apostołowie Piotr, Paweł, Filip, Tomasz, Jakub, itd. bo już nie żyli. Nie znali jej męczennicy za czasów Nerona. Poznał ją dopiero Jan około 96 r. Lecz sam Jan nieco później w swej Ewangelii napisanej po Apokalipsie, zapisał słowa Jezusa, że liczba idących do nieba nie jest ani ustalona, ani ograniczona.

Jn 14:2-3
W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce. 3 A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście i wy byli tam, gdzie Ja jestem.

Dlatego sam Jan niejako zinterpretował swój zapis o 144 000, że nie należy go traktować literalnie. I tak też zapewne rozumieli to uczniowie Jana. Gdyż jeden z nich jakieś 25 lat po śmierci tegoż apostoła, przekazał jego naukę Justynowi. Ten zaś po pewnym czasie z kolei napisał list do cesarza Rzymu Antonina Piusa i do Senatu. W którym bronił wszystkich chrześcijan i wyraził ich przekonanie w tym temacie gdy opisywał chrześcijańskie zwyczaje władzom rzymskim.

Justyn Męczennik, Apologia I, 66
A pokarm ten zwie się u nas Eucharystią, i nikt w nim udziału brać nie może, jedynie ten, który uwierzy, że prawdą jest to, czego uczymy, kto wziął kąpiel na odpuszczenie grzechów i na odrodzenie, i tak żyje, jak Chrystus podał. Nie używamy bowiem tego pokarmu jako zwykłego chleba albo jako zwykłego napoju. Jak za sprawą Słowa Bożego wcielony nasz Zbawiciel Jezus Chrystus miał ciało i krew dla naszego zbawienia, tak samo pokarm, co się stal Eucharystią przez modlitwę jego własnego słowa, odżywia przez przemienienie krew i ciało nasze. Ten pokarm jest - taką mamy naukę - Ciałem i Krwią tego właśnie wcielonego Jezusa. Apostołowie bowiem w napisanych przez siebie pamiętnikach zwanych Ewangeliami podali nam, że takie otrzymali przykazanie: Jezus wziął chleb, dzięki składał i mówił: ,,To czyńcie na moją pamiątkę. To jest ciało moje". Podobnie wziął kielich, dzięki składał i mówił: ,,To jest krew moja". Następnie rozdał tylko im samym . Złe demony podrobiły nasz obrzęd w misteriach Mitry, które według ich podania, właśnie tak się mają odbywać. Otóż przy ich obrzędach wtajemniczenia stawia się chleb i kielich z wodą, a potem wymawia się te słowa, które znacie, albo możecie się o nich dowiedzieć.

Nie ma najmniejszych śladów aby chrześcijanie przed spisaniem Księgi Objawienia lub po jej spisaniu, wyliczali 144 000 wybrańców idących do nieba i spożywających Pamiątkę. Nie czynił tego ani sam Jan apostoł ani jego uczniowie, ani nikt inny. Zaczęto tak czynić dopiero w XX wieku. I jest to wieki błąd i zwodzenie ludzi, niezgodne ani z nauką Jana, ani z nauką jego uczniów.
Już im nie wierzę i dlatego jestem dla nich odstępcą i głupcem do którego rzekomo mądrość woła: "kto mnie pomija, ten zadaje gwałt swojej duszy" (Prz 8:36 PNŚ 1997r.) Jestem więc dla nich gwałciduszą.

Offline Lu_Ke Sky_Walker

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwiecień, 2025, 14:04 »
Zaczynają mi się podobać te "zagadki". Można wiele się dowiedzieć (o ludziach też) oraz upewnić, że świetnie się stało iż opuściłem tę religię "prawdziwą"  ;)
Dlaczego? Bo przedtem traciłem czas na takie pierdoły a teraz  na jakie mam ochotę  :o

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwiecień, 2025, 06:26 »
Wymagania?? Żadnych !
Jeżeli osoba jest przekonana to sam świadczy o tym Duch Św.
Co piszesz to tylko herezja ludzka.
Jednak powtarzam, to problem psychiczny danej osoby.
W wielu wyznaniach- wszyscy spożywają 
TO NIE JEST FORUM SEKTY (Ww), tylko PRZECIWNE względem jej nurtu
POSZUKAJ w necie sprzymierzeńców tej sekty, Tu NIE ZNAJDZIESZ UZNANIA wręcz przeciwnie !

Tu nie chodzi o religię taką czy inną
Rozmawiamy o Biblii , która wszystkich łączy - pozytywnie lub nie
Oczywiście to co jest napisane w tych wersetach jest proste - może taka jest właśnie Dobra Nowina (Ewangelia)
Czy za blisko ŚJ ? Przecież " spadają z krzeseł" gdy ktoś waży się uczestniczyć w Wieczerzy a w/w teza jest dla nich nie do pomyślenia .
To że ŚJ "pokaleczyli " Biblię jest oczywiste - więc może zamiast wylewać pomyje to próbuję znaleźć błędy i je wyjaśnić .
Wasze rzeczowe komentarze na pewno są w tym pomocne.

Wymagania ?  J11:29 , Obj 22:17, Mt22:9, Łk14:13, Prz 9:1-5

Dobra Nowina to nie przepisy administracyjne tylko otwarte zaproszenie

2

Offline Gwałcidusza

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwiecień, 2025, 09:31 »
Wasze rzeczowe komentarze na pewno są w tym pomocne.
Mam nadzieję, że mój powyższy komentarz powołujący się na Ewangelie Jana i Apologię Justyna był przydatny. Dlatego chciałbym podać jeszcze dwie wskazówki. Pierwszą z wczesnochrześcijańskiego pisma Didache pochodzącego z końca I wieku. Oraz drugą od Ireneusza z Lyonu z II wieku, który był uczniem Polikarpa, a Polikarp zaś uczniem apostoła Jana.

Didache 9:5
Niech nikt nie je ani nie pije z waszej Eucharystii oprócz tych, co zostali ochrzczeni w imię Pana

Ireneusz; Przecie Herezjom IV, 18, 5
Albowiem jak chleb, który jest czymś ziemskim, otrzymawszy wezwanie Boga już nie jest zwykłym chlebem, ale eucharystią składającą się z dwu rzeczy, z ziemskiej i z niebieskiej, tak też nasze ciała, przyjąwszy Eucharystię, już nie ulegają zniszczeniu, bo mają nadzieję zmartwychwstania.

Z tych świadectw przebija myśl, że Wieczerze Pańską spożywali wszyscy ochrzczeni chrześcijanie. Bez żadnej próby liczenia czy aby nie przekroczą liczbę 144 000. I miała ona wpływ na każdego chrześcijanina. Harmonizuje to z nauką apostoła Pawła, który zwracał uwagę tylko na to by być godnym duchowo ją spożywać. By starać się być czystym. Czyli godnym jej przyjęcia.

1Kor 11:27
Dlatego kto by jadł ten chleb lub pił z kielicha Pańskiego niegodnie, poniesie winę za zlekceważenie ciała i krwi Pana

Swoim myśleniem ROB660 idziesz w dobrym kierunku. Wystarczy uwierzyć, przyjąć chrzest i żyć zgodnie z nauką Chrystusa, aby uczestniczyć w Wieczerzy Pańskiej.
Już im nie wierzę i dlatego jestem dla nich odstępcą i głupcem do którego rzekomo mądrość woła: "kto mnie pomija, ten zadaje gwałt swojej duszy" (Prz 8:36 PNŚ 1997r.) Jestem więc dla nich gwałciduszą.

Offline Fantom

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwiecień, 2025, 09:34 »
Nadaszyniak już Ci odpowiedział. W wielu wyznaniach spożywają. Najbliżej jest KK. Popatrz na tych ludzi i sam sobie odpowiedz dlaczego spożywają i jakie wymagania są im stawiane. Trzeba być wierzącym, żeby spożywać. Potem osoba wierząca musi poddać się poleceniu Jezusa: '' Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie.  Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym'' oraz ''Albowiem, ilekroć ten chleb jecie, a z kielicha tego pijecie, śmierć Pańską zwiastujecie, aż przyjdzie.'' To są chyba te ''wymagania''.
Jakie ''wymagania'' muszą być spełnione, żeby taka osoba nie mogła spożywać?
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Kwiecień, 2025, 13:08 »
Jakie ''wymagania'' muszą być spełnione, żeby taka osoba nie mogła spożywać?
A co rozumieć przez "winien niegodnego spożywania?" 1 Kor 11:27
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień, 2025, 13:19 wysłana przez Stanisław Klocek »

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8870
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Kwiecień, 2025, 14:05 »
Wrąbać dwa suchary i łyknąć trzy kielichy ''sikacza'' tylko nie czerwonego i wytrawnego
Ps. Z przytupem mem
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień, 2025, 14:13 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwiecień, 2025, 12:35 »

Bardzo dobre pytanie
Oczywiście nie wszyscy mogą spożywać ale wszyscy są zaproszeni
Nie mogą z dwóch powodów
1 moralnego postępowania a raczej niemoralnego bezpośrednio przed wieczerzą- innymi słowy "brudne szaty" Mt22:11-13
2 Nieświadomi znaczenia symbolicznego chleba i wina - innymi słowy pojeść i popić na Wieczerzy  - dlatego też myśle że zwoływanie przypadkowych zainteresowanych jest nieprawidłowe

2

Offline Fantom

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Kwiecień, 2025, 15:28 »
Bardzo dobre pytanie
Oczywiście nie wszyscy mogą spożywać ale wszyscy są zaproszeni
Nie mogą z dwóch powodów
1 moralnego postępowania a raczej niemoralnego bezpośrednio przed wieczerzą- innymi słowy "brudne szaty" Mt22:11-13
2 Nieświadomi znaczenia symbolicznego chleba i wina - innymi słowy pojeść i popić na Wieczerzy  - dlatego też myśle że zwoływanie przypadkowych zainteresowanych jest nieprawidłowe
To chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, które postawiłeś na początku wątku: ''Jakie wymagania biblijne trzeba spełnić by spożywać Wieczerzę Pańską?'' Trzeba być świadomym i moralnie postępować.
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Storczyk

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Kwiecień, 2025, 19:04 »
3. Uwierzyć w Jezusa (werset 31 - tylko co to znaczy) ?

Przecież nikt nie wierzył, że on jest synem, że mówi od Ojca i to co Ojciec od ludzi oczekuje.
To jest proste a zarazem trudne, bardzo trudne.
Stąd przebaczenia i praca nad sobą niejako udoskonalanie się.
"Bądźcie doskonali, jak doskonały jest wasz Ojciec".