Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zagadka nr 14  (Przeczytany 1935 razy)

Offline Jonasz

Odp: Zagadka nr 14
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Kwiecień, 2025, 13:18 »
A był? Jakieś dowody na ten temat? Inne niż twój wpis w internecie/ zapiski w świętej książce?
To ja mam być przewodnikiem jaśnieoświeconego nauką po świecie nauki?

Ale bóg ze świętej książki nie stworzył grawitacji. Święta książka opisuje jak zrobił najpierw niebo i ziemię, potem zebrał ziemię w jedno miejsce na środku wody, część wody przeniósł nad sklepienie na górze, do sklepienia przymocował światełka... Jakoś tak to leciało. Pomyliłeś prace Izaaka Newtona z Biblią, to kardynalny błąd. Jestem zawiedziony twoim brakiem znajomości podstawowych źródeł...
Jestem pod wrażeniem twojej wiedzy. Mam nadzieję, że w związku z tym uświadomisz nas kreacjonistycznych tępaków, kto stworzył grawitację?
Może Newton?

Offline Mahershalalhashbaz

« Odpowiedź #61 dnia: 14 Kwiecień, 2025, 13:34 »
To ja mam być przewodnikiem jaśnieoświeconego nauką po świecie nauki?
To ty zacząłeś coś opowiadać ni pri cziom o jakimś Baalu więc z łaski swojej dokończ i udokumentuj. Takie są zasady cywilizowanej dyskusji, tu nie jest sala królestwa i tu się nie dyskutuje po jehowsku uciekając od tematu kiedy nie chwycił.
Jestem pod wrażeniem twojej wiedzy. Mam nadzieję, że w związku z tym uświadomisz nas kreacjonistycznych tępaków, kto stworzył grawitację?
Może Newton?
To twoja święta książka mówi o stwarzaniu świata a nie ja więc czemu ja mam ci mówić że ktoś coś stworzył? Bądź konsekwentny. Wierzysz w relacje o stwarzaniu to wierzysz też w stały ląd na środku wody pod sklepieniem z przyczepionymi światełkami a nie w grawitację. Grawitacja to nie ta działka.
nihilista

Offline Jonasz

« Odpowiedź #62 dnia: 14 Kwiecień, 2025, 13:51 »
To ty zacząłeś coś opowiadać ni pri cziom o jakimś Baalu więc z łaski swojej dokończ i udokumentuj. Takie są zasady cywilizowanej dyskusji, tu nie jest sala królestwa i tu się nie dyskutuje po jehowsku uciekając od tematu kiedy nie chwycił...

Nie, no zaczynasz mnie zawodzić swoim "brakiem znajomości podstawowych źródeł"
https://www.national-geographic.pl/historia/kartaginczycy-prawdopodobnie-palili-niemowleta-w-ofierze-bogom-wskazuje-na-to-brutalne-odkrycie-230823112505/

Nawet w national geographic o tym piszą, a jaśnieoświecony nauką o tym nie wie?
Co nie przeszkadza mu twierdzić, ze ludzie stali się bestiami wraz z pojawieniem chrześcijaństwa

« Odpowiedź #63 dnia: 14 Kwiecień, 2025, 14:29 »

Nie, no zaczynasz mnie zawodzić swoim "brakiem znajomości podstawowych źródeł"
https://www.national-geographic.pl/historia/kartaginczycy-prawdopodobnie-palili-niemowleta-w-ofierze-bogom-wskazuje-na-to-brutalne-odkrycie-230823112505/

Nawet w national geographic o tym piszą, a jaśnieoświecony nauką o tym nie wie?
Ty wiesz w ogóle gdzie znajdowała się Kartagina? Podpowiem: dosyć daleko od Bliskiego Wschodu i twojego Baala, resztę sobie doczytaj.
Co nie przeszkadza mu twierdzić, ze ludzie stali się bestiami wraz z pojawieniem chrześcijaństwa
Zaczynam wątpić w twoje umiejętności czytania ze zrozumieniem, pozwolę sobie zawiesić swój udział w tej debacie zanim się nie przekonam że mam do czynienia z kimś mentalnie powyżej umownego poziomu powiedzmy czwartej klasy podstawówki.

Tymczasem obejrzyj sobie ten krótki filmik, nie wiem czy są polskie podpisy, jeśli nie ma to naucz się angielskiego i wtedy obejrzyj.

« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień, 2025, 14:32 wysłana przez Mahershalalhashbaz »
nihilista

Offline Jonasz

« Odpowiedź #64 dnia: 14 Kwiecień, 2025, 17:18 »
Ty wiesz w ogóle gdzie znajdowała się Kartagina? Podpowiem: dosyć daleko od Bliskiego Wschodu i twojego Baala, resztę sobie doczytaj. Zaczynam wątpić w twoje umiejętności czytania ze zrozumieniem, pozwolę sobie zawiesić swój udział w tej debacie zanim się nie przekonam że mam do czynienia z kimś mentalnie powyżej umownego poziomu powiedzmy czwartej klasy podstawówki.
Pobrykałeś już sobie?
To teraz postaraj się wysilić swoje zwoje. Znając twój sposób dyskusji wiem, że może to być trudne ale postaraj się.
Pokaż mi w którym miejscu pisałem że kult "mojego Baala" był tylko na Bliskim Wschodzie?
Z twojej wypowiedzi wynika, że to tobie brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, skoro uważasz, że Kartagina nie ma żadnego związku z Baalem. Zalinkowany przeze mnie artykuł z national-geographic twierdzi zupełnie co innego.
Poza tym gdybyś posiadał wiedzę z historii "powyżej umownego poziomu powiedzmy czwartej klasy podstawówki", to byś wiedział, że Kartagina była kolonią fenicką. A jaki to ma związek z Kanaanem to już sobie doczytaj.
A teraz, jeszcze raz to co takie trudne jest dla ciebie - wysiłek umysłowy. Czy nadal podtrzymujesz co wcześniej napisałeś?
....Ludzie nie byli brutalnymi bestiami dopóki nie pojawiło się chrześcijaństwo. .....

« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień, 2025, 17:24 wysłana przez Jonasz »

Offline onyk

« Odpowiedź #65 dnia: 14 Kwiecień, 2025, 17:43 »
Widzę że co poniektórzy i tutaj zasuwają telekomunikacją miejską  >:D

« Odpowiedź #66 dnia: 14 Kwiecień, 2025, 22:04 »
Niektórym ludziom trzeba wszystko tłumaczyć młotkiem. Spróbuję jeszcze raz.

Zdanie "Ludzie nie byli brutalnymi bestiami dopóki nie pojawiło się chrześcijaństwo." nie oznacza "Ludzie stali się brutalnym bestiami wraz z pojawieniem się chrześcijaństwa".

Oznacza że chrześcijaństwo nie zmieniło ludzi z bestii w altruistyczne szlachetne istoty bo nie byli wcześniej bestiami i nie stali się dobrzy przyjmując chrześcijaństwo. Do dzisiaj to widać, choćby wczorajszy atak rakietowy jednych chrześcijan na drugich w Niedzielę Palmową pokazuje jak miłują się nawzajem.

nihilista

Offline Jonasz

« Odpowiedź #67 dnia: 15 Kwiecień, 2025, 11:30 »
Aha czyli ten kult Baala to taki małoznaczący wątek poboczny, przy którym jaśnieoświecony ateista pobrykać sobie postanowił.
Kiedy jednak zderzył się z argumentami i zorientował się, że robi z siebie idiotę, to postanowił doprecyzować o co mu chodziło i z podkulonym ogonem się wycofać.
Brawo, brawo!