Ty wiesz w ogóle gdzie znajdowała się Kartagina? Podpowiem: dosyć daleko od Bliskiego Wschodu i twojego Baala, resztę sobie doczytaj. Zaczynam wątpić w twoje umiejętności czytania ze zrozumieniem, pozwolę sobie zawiesić swój udział w tej debacie zanim się nie przekonam że mam do czynienia z kimś mentalnie powyżej umownego poziomu powiedzmy czwartej klasy podstawówki.
Pobrykałeś już sobie?
To teraz postaraj się wysilić swoje zwoje. Znając twój sposób dyskusji wiem, że może to być trudne ale postaraj się.
Pokaż mi w którym miejscu pisałem że kult "mojego Baala" był tylko na Bliskim Wschodzie?
Z twojej wypowiedzi wynika, że to tobie brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, skoro uważasz, że Kartagina nie ma żadnego związku z Baalem. Zalinkowany przeze mnie artykuł z national-geographic twierdzi zupełnie co innego.
Poza tym gdybyś posiadał wiedzę z historii "powyżej umownego poziomu powiedzmy czwartej klasy podstawówki", to byś wiedział, że Kartagina była kolonią fenicką. A jaki to ma związek z Kanaanem to już sobie doczytaj.
A teraz, jeszcze raz to co takie trudne jest dla ciebie - wysiłek umysłowy. Czy nadal podtrzymujesz co wcześniej napisałeś?
....Ludzie nie byli brutalnymi bestiami dopóki nie pojawiło się chrześcijaństwo. .....