Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zagadka nr 14  (Przeczytany 1955 razy)

Offline Mahershalalhashbaz

Odp: Zagadka nr 14
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Kwiecień, 2025, 14:55 »
Skoro jest prawo, to i prawodawca .
Nawet jeśli nie Bóg, to Twórca, albo ten kto świat składał po Wielkim Wybuchu .

"Praw" w znaczeniu "zasad, reguł, zjawisk", nie "zapisów w kodeksie administracyjnym". Kwestia semantyki. To że nasz język nas ogranicza do używania pojęć które potrafimy stworzyć na nasz ograniczony użytek nie jest równoznaczne z tym że nie mogą stnieć zjawiska których ten język nie potrafi opisać. A zatem nie, nie musi istnieć jakiś osobowy "prawodawca" po to żeby istniały prawa i zależności.
nihilista

Offline Jonasz

« Odpowiedź #46 dnia: 10 Kwiecień, 2025, 15:18 »
"Praw" w znaczeniu "zasad, reguł, zjawisk", nie "zapisów w kodeksie administracyjnym". Kwestia semantyki. To że nasz język nas ogranicza do używania pojęć które potrafimy stworzyć na nasz ograniczony użytek nie jest równoznaczne z tym że nie mogą stnieć zjawiska których ten język nie potrafi opisać. A zatem nie, nie musi istnieć jakiś osobowy "prawodawca" po to żeby istniały prawa i zależności.
Sprawa wygląda mniej więcej tak:
"Są wesołe konstytucje
Które mają jeden cel
Chcą oddalać rewolucje
Ale my to mamy gdzieś

Dokładnie tam
Dokładnie tam
Dokładnie tam
Dokładnie tam"

Offline Jonasz

« Odpowiedź #47 dnia: 10 Kwiecień, 2025, 16:26 »
A zatem nie, nie musi istnieć jakiś osobowy "prawodawca" po to żeby istniały prawa i zależności.
Czyż to nie prawdziwe i życiowe jest - jest prawo a nie ma prawodawcy?

Offline Gremczak

« Odpowiedź #48 dnia: 10 Kwiecień, 2025, 18:12 »
Nauka jest narzędziem, metodą poznawania świata i praw nim rządzących.

Skoro jest prawo, to i prawodawca .
Nawet jeśli nie Bóg, to Twórca, albo ten kto świat składał po Wielkim Wybuchu .
Dla mnie to zwykła manipulacja.
Łączenie nauki z twórcą prawa.

Offline Storczyk

« Odpowiedź #49 dnia: 10 Kwiecień, 2025, 19:21 »
Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.

Ten kto to pisał wiedział  coś, co psychologia odkrywa całkiem niedawno .

Offline Gremczak

« Odpowiedź #50 dnia: 10 Kwiecień, 2025, 23:38 »
Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.

To żadne odkrycie przez niego.
Nie można przypisywać jemu zasługi.
Ta maksyma (będziesz miłował) znana była dużo wcześniej.

To też nie prawda, że psychologia odkrywa dopiero to  niedawno a on tą mądrość już wcześniej posiadał.
Jak już to taki dział nauki powstał  'niedawno'  jak psychologia ,który tym tematem się zajął i go pogłębia.

« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień, 2025, 23:40 wysłana przez Gremczak »

Offline Storczyk

« Odpowiedź #51 dnia: 11 Kwiecień, 2025, 07:46 »
Nawet jeśli było ...
To świadomość dopiero raczkuje.
Miłość do bliźniego zaczyna się od miłości do siebie.
Nie dasz czegoś czego nie masz.
Jeśli nie kochasz siebie nie będziesz potrafił pokochać kogokolwiek.
Trudny złożony temat.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #52 dnia: 11 Kwiecień, 2025, 08:15 »
Zgadza się ,że złożony  temat.
Czy raczkuje?
Bardziej pracuje się nad wykorzystywaniem w socjotechnikach manipulacyjnych w każdej dziedzinie życia.
Handlu. polityce czy religii.
Lokowanie produktu .
Reklamy.
Przesunięcie bramki.

Szczególnie w religiach .
Wpływanie na emocje(gdzie człowiek traci zdrowy rozsądek i wnikliwość.

« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień, 2025, 08:19 wysłana przez Gremczak »

« Odpowiedź #53 dnia: 11 Kwiecień, 2025, 09:04 »

Zapomniałeś wspomnieć to pierwsze, ważniejsze przykazanie aby bardziej od siebie kochać wyimaginowaną postać o wyraźnych cechach psychopatycznego sadysty. To już trudniej sprzedać w tych czasach jako nadzwyczajne osiągnięcie psychologii, co?

Pomijając że cytowany fragment NT jest interpretacją przekładu nie wiadomo której z kolei ręcznej kopii ręcznego zapisu ustnej relacji nie wiadomo kogo, sporządzonego nie wiadomo przez kogo i nie wiadomo ile(set) lat po opisywanych wydarzeniach jak zresztą cała reszta świętej książki, empatia i troska ludzi o innych nie jest wynikiem zaleceń Jezusa. Ludzie nie byli brutalnymi bestiami dopóki nie pojawiło się chrześcijaństwo. W jaskini w Shanidar w północnym Iraku odkryto szczątki neandertalczyka z wyraźnymi śladami poważnej choroby i niepełnosprawności który pomimo tego dożył około 35-45 lat co nie byłoby możliwe bez troski i opieki innych członków społeczności. Natomiast historycznie chrześcijanie dopuszczali i wciąż dopuszczają się aktów straszliwego okrucieństwa i przemocy, także właśnie w imię krzewienia swojej chrześcijańskiej ideologii więc te miłe słowa o kochaniu bliźniego hm można powiesić w kiblu na gwoździu.
nihilista

Offline Jonasz

« Odpowiedź #54 dnia: 11 Kwiecień, 2025, 11:21 »
Zapomniałeś wspomnieć to pierwsze, ważniejsze przykazanie aby bardziej od siebie kochać wyimaginowaną postać o wyraźnych cechach psychopatycznego sadysty. To już trudniej sprzedać w tych czasach jako nadzwyczajne osiągnięcie psychologii, co?
....
Ludzie nie byli brutalnymi bestiami dopóki nie pojawiło się chrześcijaństwo. ...Natomiast historycznie chrześcijanie dopuszczali i wciąż dopuszczają się aktów straszliwego okrucieństwa i przemocy, także właśnie w imię krzewienia swojej chrześcijańskiej ideologii więc te miłe słowa o kochaniu bliźniego hm można powiesić w kiblu na gwoździu.
Brawo, brawo! Masz rację
Noworodki palone żywcem na ofiry Baalowi i innym bożkom to też robota chrześcijan.

Offline Storczyk

« Odpowiedź #55 dnia: 11 Kwiecień, 2025, 19:47 »
Zapomniałeś wspomnieć to pierwsze

Nie zapomniałam, Nikogo nie musisz, ani kochać ani szanować i nic deklarować, bo to nie o słowa chodzi...

Z obserwacji i doświadczenia,  już od dziecka widziałam kontrast między tymi którzy deklarują wiarę na pokaz a ateistami którzy niby nie wierzą, a nie jeden niby wierzący nie umywa się gdy mówimy o dobroczynność.

« Odpowiedź #56 dnia: 11 Kwiecień, 2025, 21:04 »
Brawo, brawo! Masz rację
Noworodki palone żywcem na ofiry Baalowi i innym bożkom to też robota chrześcijan.

Kiedy zaczyna się wiara w nadprzyrodzonych "prawodawców" tam kończy się rozum, widzę że zaczyna to do ciebie docierać. Na temat noworodków i Baala nie wiem ale coś mi się obiło o uszy na temat Jana Husa, Giordano Bruno, biskupa Cranmera, kobiet oskarżanych o czary, rzezi albigensów, rzezi hugenotów, konkwistadorów, zagłady całych cywilizacji w Amerykach, transatlantyckiego handlu niewolnikami i to akurat są fakty i to była robota chrześcijan, tych empatycznych psychologów, uczniów pana Jezusa.
nihilista

Offline Jonasz

« Odpowiedź #57 dnia: 12 Kwiecień, 2025, 07:22 »
Kiedy zaczyna się wiara w nadprzyrodzonych "prawodawców" tam kończy się rozum, widzę że zaczyna to do ciebie docierać. Na temat noworodków i Baala nie wiem ale coś mi się obiło o uszy na temat Jana Husa, Giordano Bruno, biskupa Cranmera, kobiet oskarżanych o czary, rzezi albigensów, rzezi hugenotów, konkwistadorów, zagłady całych cywilizacji w Amerykach, transatlantyckiego handlu niewolnikami i to akurat są fakty i to była robota chrześcijan, tych empatycznych psychologów, uczniów pana Jezusa.
To typowe dla przedstawicieli jaśnieoswieconych ateistów - ja nie widziałem, nie wiem, więc kogoś, czegoś nie ma. Zbrodniczego  kultu Baala więc też nie było. Koniec kropka - najmądrzejszy jestem.
Co do wiary w "nadprzyrodzonych "prawodawców"", to  proponuje skok z pięterka. Najlepiej na bańkę. Im wyższe pięterko tym lepszy efekt.
Może wtedy i wiara rozum się zacznie.

Chwała niechaj będzie odwieczna grawitacji!
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień, 2025, 07:34 wysłana przez Jonasz »

« Odpowiedź #58 dnia: 13 Kwiecień, 2025, 12:25 »
Zbrodniczego  kultu Baala więc też nie było.

A był? Jakieś dowody na ten temat? Inne niż twój wpis w internecie/ zapiski w świętej książce?

Co do wiary w "nadprzyrodzonych "prawodawców"", to  proponuje skok z pięterka. Najlepiej na bańkę. Im wyższe pięterko tym lepszy efekt.
Może wtedy i wiara rozum się zacznie.
Chwała niechaj będzie odwieczna grawitacji!

Ale bóg ze świętej książki nie stworzył grawitacji. Święta książka opisuje jak zrobił najpierw niebo i ziemię, potem zebrał ziemię w jedno miejsce na środku wody, część wody przeniósł nad sklepienie na górze, do sklepienia przymocował światełka... Jakoś tak to leciało. Pomyliłeś prace Izaaka Newtona z Biblią, to kardynalny błąd. Jestem zawiedziony twoim brakiem znajomości podstawowych źródeł...
nihilista

Offline Gremczak

« Odpowiedź #59 dnia: 13 Kwiecień, 2025, 16:46 »
Biorąc pod uwagę nierówność kary dla Adama i Ewy (chociaż to Adam ponosił główną odpowiedzialność za grzech), czy Ewa mogła być w ciąży z szatanem (potomstwo Ewy i POTOMSTWO szatana )? Rodz 3:15,16
Dobrze by było abyś dał odpowiedź na swoją zagadkę bo jakoś nikt nie może jej udzielić.