Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Cesacjonizm... gdzie szukać?  (Przeczytany 234 razy)

Offline DreamM@ster

Cesacjonizm... gdzie szukać?
« dnia: 15 Luty, 2025, 16:56 »
Witam jestem na papierku Świadkiem Jehowy ale od lat Nieczynnym. Z wieloma naukami tej Organizacji się nie zgadzam i uważam że nie jest to Boża Organizacja a Destrukcyjna Sekta. Miałem różne okresy w życiu(Był czas że nie wierzyłem w Biblię) ale obecnie deklaruje się jako wierzący Chrześcijanin i szukam jakieś społeczności chrześcijańskiej gdzie będę się mógł budować i wzrastać w wierze. Nie interesują mnie ruchy charyzmatyczne. Jakie są społeczności chrześcijańskie w Polsce które wyznają Cesacjonizm???

Offline karyma

Odp: Cesacjonizm... gdzie szukać?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty, 2025, 17:36 »
Ja się nie znam za bardzo na teologii ale z ciekawości spytałem dziadka GPTa co to w ogóle jest i czy jest w Polsce. Wg. niego głównie Kościół Ewangelicko‑Reformowany . Dziadek GPTa dobrze podowiedział ?
« Ostatnia zmiana: 15 Luty, 2025, 17:43 wysłana przez karyma »

Online Gremczak

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty, 2025, 17:54 »
Chce ci się w to bawić.
Znowu zamykać się w okienku.
To nie daje żadnego rozwoju.

Offline Jonasz

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Luty, 2025, 10:14 »
Witam jestem na papierku Świadkiem Jehowy ale od lat Nieczynnym. Z wieloma naukami tej Organizacji się nie zgadzam i uważam że nie jest to Boża Organizacja a Destrukcyjna Sekta. Miałem różne okresy w życiu(Był czas że nie wierzyłem w Biblię) ale obecnie deklaruje się jako wierzący Chrześcijanin i szukam jakieś społeczności chrześcijańskiej gdzie będę się mógł budować i wzrastać w wierze. Nie interesują mnie ruchy charyzmatyczne. Jakie są społeczności chrześcijańskie w Polsce które wyznają Cesacjonizm???
A postrussellickie, badackie ruchy sprawdziłeś?
Badaczy Pisma Świetego, Epifanistów?

Offline Gostek

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Luty, 2025, 12:52 »

Jest tego pełno,tym bardziej w dobie dzisiejszego internetu. Masz pełną paletę .Są też różne fora poświęcone Bogu,Biblii i religii.
Nikt tak naprawdę nie wie czego Ty oczekujesz i co Ciebie interesuje .?.Musisz sam dla siebie wybrać ,na jaką następną drogę chcesz wstąpić w swoim życiu.😊
« Ostatnia zmiana: 16 Luty, 2025, 13:21 wysłana przez Gostek »

Offline Storczyk

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty, 2025, 13:56 »
Cesacjonizm – protestancka doktryna o ustaniu charyzmatów i cudów wraz ze śmiercią Dwunastu Apostołów, głoszona przez część denominacji, jej przeciwieństwem jest kontynuacjonizm.
Source:
Wikipedia
To następne  lanie wody...ale jak ktoś chce to czemu nie...