Parę dni temu nieoczekiwanie na własnym strychu znalazłem dwie archiwalne Strażnice z roku 1949. Domyślam się tylko, jak tam mogły się znaleźć.
Ciało Kierownicze w roku 2014 w Statucie (Preambuła) Świadków Jehowy w Polsce stwierdza:
1) Biblia uczy, że w I wieku n.e. ciało kierownicze społeczności chrześcijan złożone było z uczniów Jezusa zjednoczonych jego naukami.
Obecnie twierdzi się, że tym ciałem kierowniczym byli apostołowie w Jerozolimie. Tymczasem w roku 1949 nie istniało jeszcze w strukturach świadków Jehowy ciało kierownicze, ani nikt się nie spodziewał wtedy, nawet w ich najwyższych kręgach, że takie gremium powstanie. Dlatego nie było wtedy żadnego ciśnienia, na to, żeby trąbić na cały świat, że takie coś istniało i istnieje do dziś. Spokojnie więc napisano prawdę o apostole Pawle, że nawet nie poszedłem do Jerozolimy, do tych, którzy byli apostołami już przede mną.
A więc ap. Paweł czuł respekt do apostołów, ale tylko dlatego, iż byli wybrani przed nim. Poza tym, rzecz nieprawdopodobna dzisiaj dla świadków Jehowy gdyż wtedy musiał się radzić Pana, gdy mówi, że otrzymał swą ewangelię 'przez objawienie Jezusa Chrystusa'. Autorzy Strażnicy potwierdzają w ten sposób także, że Jezus jest "Panem".
Podobno wiadomym jest, że ap. Paweł nie pojawiał się w Jerozolimie nawet przez 14 lat, i apostołowie nie mieli oto do niego żadnej pretensji. Dopiero jak powstał pewien problem, to uznano, że można się poradzić zapewne bardziej doświadczonych apostołów, no a ówczesne CK wymyślono dopiero w roku 2014.
Proszę zerknąć do 18 akapitu w załączniku, a ja będę zamieszczał powoli, kolejne strony tej Strażnicy w następnych dniach.