Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pojawienie się ludzi na ziemi.Kto ma rację -Biblia czy nauka.  (Przeczytany 495 razy)

Offline donadams

Odp: Pojawienie się ludzi na ziemi.Kto ma rację -Biblia czy nauka.
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Luty, 2025, 11:11 »
Wow.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Jonasz

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Luty, 2025, 11:34 »
wg.ogólnie przyjętych  założeń w wielu religiach(ciało składa się z fizycznego ciała i duchowej materii).
To pierwsze to chyba jednak ciało!
Istota żyjąca to raczej ciało+dech życia czyli dusza.
To pierwsze - czyli wynik sumy ciała fizycznego  i ducha, to nie ciało tylko istota żyjąca.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Luty, 2025, 15:35 »
A co z duszą?
Czy idzie do nieba, piekła, czyścia czy może coś innego z nią się dzieje jak uczą religie?
« Ostatnia zmiana: 05 Luty, 2025, 15:41 wysłana przez Gremczak »

Offline Reskator

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Luty, 2025, 16:29 »
A co z duszą?
Czy idzie do nieba, piekła, czyścia ?

Wybieraj puki żyjesz?

Offline Gostek

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Luty, 2025, 16:48 »
A co z duszą?
Czy idzie do nieba, piekła, czyścia czy może coś innego z nią się dzieje jak uczą religie?

Jak byłem ostatnio na pogrzebie ,to ksiądz albo był piany albo coś zażył halucynogennego ,bo najpierw powiedział ,że  "oto ta osoba jest teraz w niebie u boku Boga ojca" .Potem po chwili powiedział,że   "wieczny odpoczynek" tej osobie  na" wieki wieków amen" a na koniec rzucił jeszcze ,że  w niu ostatecznym jego ciało zmartwychwstanie . Pewnie bym opuścił to miejsce ,ze wsględu na wygłaszane fanaberie tegoż księdza.Jednnak ze względu na szacunek dla osoby zmarłej i jej żyjącej rodziny pozostałem na miejscu słu hając kolejnych dziwnych sformułować podczas modlenia się i odśpiewywania różnych pieśni.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty, 2025, 16:51 wysłana przez Gostek »

Offline Storczyk

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Luty, 2025, 18:28 »
powiedział ,że  "oto ta osoba jest teraz w niebie u boku Boga ojca" .Potem po chwili powiedział,że   "wieczny odpoczynek" tej osobie  na" wieki wieków amen" a na koniec rzucił jeszcze ,że  w niu ostatecznym jego ciało zmartwychwstanie .

Coś musi powiedzieć, zgaduje.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5223
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Luty, 2025, 18:29 »

Jak byłem ostatnio na pogrzebie ,to ksiądz albo był piany albo coś zażył halucynogennego ,bo najpierw powiedział ,że  "oto ta osoba jest teraz w niebie u boku Boga ojca" .Potem po chwili powiedział,że   "wieczny odpoczynek" tej osobie  na" wieki wieków amen" a na koniec rzucił jeszcze ,że  w niu ostatecznym jego ciało zmartwychwstanie . Pewnie bym opuścił to miejsce ,ze wsględu na wygłaszane fanaberie tegoż księdza.Jednnak ze względu na szacunek dla osoby zmarłej i jej żyjącej rodziny pozostałem na miejscu słu hając kolejnych dziwnych sformułować podczas modlenia się i odśpiewywania różnych pieśni.
[/b][/size]

To standardowa przemowa pogrzebowa. Też to kilkakrotnie slyszalem i też mi się nie kleilo.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Gremczak

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Luty, 2025, 19:10 »
Takie bajdurzenie to nie tylko u katolików występuje.
Na pogrzebie u śj.

Mówca mówi.
Brat ....... starał się być śj.
Czyli co?
Nie był nim?

Następnie.
Grzechy, które popełnił za życia z chwilą śmierci są mu anulowane.
Podczas zmartwychwstania tu na ziemi będzie miał czystą 'kartę'.

Za chwileczkę co innego.
Musimy starać się postępować godnie.
Po zmartwychwstaniu bóg będzie nas rozliczał z tego jacy byliśmy przed śmiercią i możemy nie byś godni życie w raju na ziemi.

Co ciekawe nikt ze śj nie zauważył tego absurdu.
Tak samo było u teścia, katolika.
Jak się wypierali ,że ja zmyślam ,że ani katolik ani , ani śj nie mówili tego.

Mam taki zwyczaj ,że nagrywam dużo.
Jacy byli zdziwieni gdy obejrzeli nagranie.