Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  (Przeczytany 1272 razy)

Offline onyk

Odp: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Styczeń, 2025, 13:18 »
Miałem nic nie pisać, ale przeraża mnie ta przysłowiowa polska zawiść. Wszystkim tym co tak lubują się w umniejszaniu kogoś dokonań szukaniu dziury w całym proponuję by sami choć w malutkiej skali zrobili coś dla dobra innych. Podejrzewam, że szybko krytyka innych wyparowała by im z głowy.
..........
Ale sądzę że punktu widzenia wszelkiej maści malkontentów Jurek Owsiak robi jeden poważny błąd. Nie przelewa na ich konta wszystkich aktywów swoich i fundacyjnych tylko nierozsądnie wydaje to na sprzęt medyczny.
Bardzo płytka i stronnicza ocena. Na dodatek przypisująca drugiej stronie jak najgorsze intencje.
Czy wziąłeś pod uwagę, że ktoś, kto to daruje komuś pieniądze albo nawet sam uczestniczy w ich zbieraniu, często w chłodzie, deszczu i śniegu chciałby wiedzieć na co one dokładnie idą?
A osoba bądź organizacja, która organizuje taką publiczną zbiórkę i zarządza środkami w niej zgromadzonymi nie powinna takich szczegółowych sprawozdań chętnie udostępniać?
Tym bardziej, że według organizatora cel zbiórki jest szczytny, bo chodzi o wspieranie służby zdrowia i jeszcze na dodatek ustawodawca zobowiązuje organizatora do udostępniania dokumentacji z tej działalności.
Można spierać się czy działania około WOŚP przynoszą znikome czy też kolosalne profity Owsiakowi i jego najbliższym. Ale niestety żyjemy w takich a nie innych czasach gdzie za wszelkiego rodzaju usługi niestety ale trzeba zapłacić. Jeżeli ktoś udowodni że WOŚP totalnie za takie usługi przepłaca powyżej cen rynkowych porównywalnych usług to może być powód do bicia piany.
Skoro piszesz takie rzeczy, chyba nie zauważyłeś jak Owsiak reaguje na pytania związane z finansami, bądź z wyrokami sądów, które zobowiązały go do ujawnienia dokumentacji tychże finansów.
Albo rżnie głupa skacząc po stole szukając słoika z pieniędzmi, albo przy pomocy osiłków przegania dziennikarzy pytających o te sprawy,  albo też ucieka, chowa się nie udzielając odpowiedzi.

Trzeba jeszcze dodać, że WOŚP dysponuje nie tylko pieniędzmi z publicznych zbiórek, ale i środkami przekazanymi z publicznych pieniędzy w postaci 1,5 % odpisu od podatku, dofinansowania z budżetu państwa, ze spółek skarbu państwa (np. Orlen, PZU).

Także nie każdemu kto chciałby coś wrzucić do puszki z serduszkiem, czy rodzicowi, którego dziecko stoi na zimnie z tą puszką, oraz tym wszystkim, którzy dobrowolnie przekazują swoje 1,5%  podatku, czy kupują kawę na Orlenie, wystarczy zapewnienie, że pieniądze te idą na leczenie chorych dzieci.
Jednocześnie też widzą jak lider całego przedsięwzięcia pajacuje przed kamerami pytany o przepływy i przeznaczenie pieniędzy.
Organizuje też pływające w używkach festiwale muzyczne, których naczelnym mottem jest „róbta co chceta” oraz finansuje banery wyborcze o walce ze złem, dając do zrozumienia na wiecu wyborczym określonej opcji politycznej, kim to zło jest.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń, 2025, 13:24 wysłana przez onyk »

Offline donadams

« Odpowiedź #31 dnia: 28 Styczeń, 2025, 15:07 »
Mnie zastanawia, skąd cytowany autor wnioskuje, że motywem krytyki jest zawiść? Takie podejście po raz kolejny tworzy analogię do organizacji, której wyznawcy na każdą krytykę mówią, że to zawiść. Możemy oddzielić krytykę od emocji i uznać, że jeśli jest merytoryczna, to jest zasadna? Krytykę bardzo łatwo uciąć - wystarczy pokazać dowody na to, że jest niesłuszna. Co ciekawe Owsiak - znów tak samo jak CK - postanawia zamiast okazywania twardych dowodów na coś, robienie szopki. Jak to jest, że w przypadku CK wiemy, co to oznacza, a w przypadku Owsiaka już uważamy, że nie ma w tym niczego dziwnego?

Cytując Splane'a z jednego z ich programów: "Moglibyśmy odpowiadać na każde oszczerstwo, ale czy odwracasz się na każdego szczekającego psa?"

No to teraz wzywam krytyków CK, którzy jednocześnie nie potrafią zastosować tej samej zasady do Owsiaka, by jednak zacząć mierzyć organizacje tą samą miarą. Możecie uznać na przykład, że organizacja jest transparentna finansowo, przecież sprawozdania finansowe są, a w dodatku że chętnie udostępnia informacje o pedofilach. To byłby ten sam poziom absurdu, który pojawia się tutaj w odniesieniu do WOŚP.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń, 2025, 15:37 wysłana przez donadams »
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Sebastian

« Odpowiedź #32 dnia: 28 Styczeń, 2025, 18:25 »
nie jestem wyznawcą Owsiaka i mam do niego pewne zastrzeżenia, ale generalnie plusy przeważają

natomiast chcę wypowiedzieć się o sprawach związanych z żądaniami "aby rozliczył się", bo ja w swojej pracy ciągle spotykam sie z podobną tematyką

obsługuję różne podmioty i czasami widzę jak niemerytoryczna jest dyskusja o pieniądzach

pada np. zarzut że prezes (obsługiwanego księgowo przeze mnie) jakiegoś stowarzyszenia "ukradł pieniądze". Prezes tłumaczy że to nieprawda. Nie było żadnej kradzieży. Pokazuje dokumenty. Prezes słyszy (cytat) "w d... wsadź sobie te papiery, i tak jesteś złodziej i już". Prezes tłumaczy że to "nie są jakieś tam papierki, to jest dokumentacja pod którą podpisał się Sebastian jako księgowy". Ja potwierdzam. Pada zarzut "Sebek to twój przydupas i powinien razem z tobą siedzieć w tej samej celi więziennej". Ja i prezes tłumaczymy że dokumentacja jest poprawna, ostatnio nawet była kontrola podatkowa. Pokazujemy pisemny protokół. Pytamy osobę stawiającą zarzuty czy ma ochotę na rozmowę w obecności pracownika urzędu skarbowego i czy chce wnieść swoje uwagi do protokołu z kontroli podatkowej. Bo jest na to czas i termin jeszcze nie upłynął. Co więcej, takie uwagi do protokołu "oczyściłyby atmosferę" bo obiektywna osoba z zewnątrz (urzędnik) musiałby poważnie odnieść się do zarzutów. Osoba krytykująca "wie że przegieła" i nie odważy się pójść do urzędu i zeznać nieprawdy przed urzędnikiem (bo za to groziłaby odpowiedzialność karna) ale na walnym zebraniu będzie "mącić wodę".

ponieważ spotykam się z takimi sytuacjami w swojej pracy zawodowej, dlatego "nie traktuję jak głosu z niebios" każdego zarzutu pod adresem Owsiaka.

Jeśli ktos na facebooku napisze że Owsiak "dostał od rządu pieniądze na powodzian" i rzekomo "nie rozliczył się", to powinien być konsekwentny i pokazać prokuratorowi całą swoją wiedzę na ten temat. A potem opublikować decyzję prokuratora o postawieniu Owsiakowi zarzutów karnych albo o odmowie postawienia tychże zarzutów. Zazwyczaj jednak kończy się na pustym gadaniu.

Poza tym, wg mnie na wszelkie zarzuty "o nierozliczeniu się z powodzi" jest wg mnie stanowczo za wcześnie. Powódź była jesienią. Rok 2024 skończył się 31 grudnia. Sprawozdania finansowe składa się 31 marca 2025. Potem jeszcze bada się je i zatwierdza do 30 czerwca 2025.
Gdy ktoś pójdzie do pizzerii która w cenniku ma frytki i w cenniku ma pizzę to jest wyższa od zera szansa że jeśli klient zażyczyłby sobie frytki ale z tuńczykiem i z pieczarkami i sosem czosnkowym, a kucharz akurat miałby dobry humor to być może zrobiłby takie nietypowe frytki. Ale "księgowość to nie pizzeria" i jeśli jakiś krzykacz domaga się aby WOŚP "specjalnie dla niego" akurat w listopadzie zrobił wyrywkowe "sprawozdanie częściowe" dotyczące akurat powodzi, to WOŚP naprawdę nie ma obowiązku spełniać takich kaprysów każdego internetowego marudy.
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Storczyk

« Odpowiedź #33 dnia: 28 Styczeń, 2025, 18:40 »
Owsiak wczoraj odniósł się do zarzutów.
Prośba do Banasia: Szef WOŚP zwrócił się też do prezesa Najwyższej Izby Kontroli. Owsiak chce, aby Marian Banaś sprawdził jego zeznania skarbowe i potwierdził, że zarzuty dotyczące przejrzystości finansowej WOŚP, formułowane przez nieprzychylne Owsiakowi media, są bezpodstawne. - Jeżeli pan by mógł, to bym poprosił, żeby pan sprawdził wszystkie zeznania skarbowe Jurka Owsiaka, żeby wreszcie ktoś usiadł i powiedział, jak wyglądają (...) wszystkie te rzeczy, o których opowiada Telewizja Republika czy telewizja wPolsce24, żeby ktoś im powiedział, że to nieprawda - zaapelował Owsiak.

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14511
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Styczeń, 2025, 18:54 »
Prośba do Banasia: Szef WOŚP zwrócił się też do prezesa Najwyższej Izby Kontroli. Owsiak chce, aby Marian Banaś sprawdził jego zeznania skarbowe i potwierdził, że zarzuty dotyczące przejrzystości finansowej WOŚP, formułowane przez nieprzychylne Owsiakowi media, są bezpodstawne. - Jeżeli pan by mógł, to bym poprosił, żeby pan sprawdził wszystkie zeznania skarbowe Jurka Owsiaka, żeby wreszcie ktoś usiadł i powiedział, jak wyglądają (...) wszystkie te rzeczy, o których opowiada Telewizja Republika czy telewizja wPolsce24, żeby ktoś im powiedział, że to nieprawda - zaapelował Owsiak.
Osób, które oglądają TV Republikę, nic nie przekona, że Owsiak działa transparentnie. To są ludzie którzy nie przyjmują innych wiadomości niż te z tej telewizji. Coś jak ŚJ nie dadzą sobie nic powiedzieć, bo oni wiedzą lepiej, bo niewolnik im powiedział. Owsiak powiedział, że kto nie chce wspierać, to niech nie wspiera, ale niech nie przeszkadza. 
A do przeciwników tej szczytnej akcji mam taki mem który znalazłem w internecie. Jest on bardzo dosadny ale jak najbardziej prawdziwy.
Z drugiej strony, ciekawi mnie czy przeciwnicy tej akcji mieliby na tyle cywilnej odwagi, żeby odmówić pomocy udzielanej sprzętem z serduszkiem. Jak tak nienawidzą Owsiaka i WOŚP, to powinni odmówić, tak jak śJ odmawiają krwi. No chyba że są hipokrytami...
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8819
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Styczeń, 2025, 20:05 »
Jesteśmy jedni dla drugich pielgrzymami, którzy różnymi drogami zdążają w trudzie na to samo spotkanie.

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/fHDk9kpTURBXy9kM2IxZWM5ZmE2ZDM4NWYxNjJkN2JiYjg5MGQ1MjU0OS5qcGeSlQLNA8AAwsOVAgDNA8DCw94AAaEwBg

Offline Fantom

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Styczeń, 2025, 20:28 »
Niektórzy wolą wspierać konkretne osoby, a nie WOŚP. To też jest dobra inicjatywa. Ja osobiście jestem za dwoma opcjami, pomóc osobie, która jest obok mnie i przy okazji wpłacić na WOŚP. Często jest tak, że nasza indywidualna pomoc pomoże takiej osobie na chwilę, nie niesie długofalowych korzyści. Ktoś kupi posiłek, ubranie i koniec kasy. Sprzęt zakupiony przez WOŚP służy latami z którego korzystają setki osób. Jeżeli możemy pomóc jednej znajomej lub przypadkowej osobie, to równie dobrze możemy zrobić to również długofalowo wpłacając na WOŚP czy inne stowarzyszenie/organizację pożytku publicznego.
 Trzeba pamiętać kiedy WOŚP wystartowała i co ją zapoczątkowało.  Kasy w NFZ zawsze będzie brakować. W zachodnich bogatych państwach służba zdrowia również nie jest odpowiednio dotowana i sporo osób z własnej inicjatywy angażuje się charytatywnie lub finansowo w wsparcie.
 Nie przekonuje mnie argument, że płacę podatki i to załatwia sprawę. Jeżeli państwo jest nieudolne lub nie nadąża z pomocą, to ja nie mam z tym problemu, żeby dać cegiełkę od siebie. Nikt nie daje przecież tyle, żeby jemu samemu brakło na życie, a tyle ile może dać bez szkody dla swojego budżetu domowego. Wystarczy poczytać ile dzieci zostało wyleczonych, uratowanych przez dodatkowy sprzęt ofiarowany przez WOŚP, czyli ludzi dobrej woli, którzy tam wpłacili kasę. Osobiście gdybym wiedział, ze jakiś złodziej przywłaszczy 4zł. przykładowo z moich 10 zł, ale dzięki temu jedno dziecko nie umrze z głodu, to ja takiemu złodziejowi dam kasę. Niech ma złodziej jeden, bo większą korzyścią dla mnie jest uratowanie życia. Czy utrzymuję złodzieja? Być może? Czy uratowałbym życie dziecka gdyby nie ten złodziej? Raczej nie.  Nie wyobrażam siebie będąc przy rodzicach z chorym dzieckiem proszących o wsparcie, żebym miał odwagę powiedzieć im w oczy mając parę zaskórniaków na koncie: ''płacę podatki. Państwo odpowiada za pomoc waszemu dziecku.'' Odwrócenie się plecami i ze spokojem sumienia zostawienia ich z problemem.  Skoro mam możliwość finansową lub materialną, to nie odmówię tylko dla zasady, że płacę i wymagam(podatki). Realia są inne i inne nie będą. Zawsze będą ludzie w potrzebie i zawsze państwo nie będzie właściwie zarządzało budżetem. Ja mam inną zasadę w życiu: nie patrz co inni mają zrobić, ale patrz, co ja sam od siebie mogę zrobić dla innych.
 WOŚP zbiera przez cały rok. Teraz się pytam, bo naprawdę nie wiem: czy ta kasa z niedzielnej zbiórki idzie tylko na ten cel, który został wspomniany czy na zupełnie coś innego? Mam wrażenie, że ze zbiórek całorocznych idzie kasa na różne cele statutowe, a ta zbiórka ostatnia tylko na wspomniany jeden cel.
 Czy pomoc WOŚP, to faktycznie mały promil w wydatkach państwa? ''WOŚP wyłożył około 12,8 proc. poziomu nakładów ze środków państwowych. To drugi co wielkości udział fundacji w historii w finansowaniu sprzętu państwowych szpitali, tj. większy był w 2023 r., kiedy wyniósł 17,3 proc., ale to z racji wspominanych wydatków z rezerw WOŚP. Przed 2023 r. nigdy nie przekroczył 10 proc.'' ''W 2023 r. przeznaczyła na zakup urządzeń medycznych nawet więcej, niż zebrała, korzystając ze zgromadzonych wcześniej rezerw — kwota wydatków wyniosła 309 mln zł przy zbiórkach na poziomie 277 mln zł.''  https://businessinsider.com.pl/finanse/wosp-zwieksza-udzial-w-finansowaniu-szpitali-panstwo-daje-mniej-niz-obiecuje/2jjmf5g
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń, 2025, 20:32 wysłana przez Fantom »
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Nemo

• El Kapitan
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Styczeń, 2025, 21:02 »
W ubiegłorocznym finale WOŚP zebrało ponad 280 mln zł. To tyle ile poprzednia władza wpompowała w pewnego szemranego pseudobiznesmena z Torunia. I ona i jej fani jeszcze perfidnie śmią hejtować WOŚP. Mi to się w głowie nie mieści, jak można być takim cynikiem. A za jad który sączy pewna stacja telewizyjna wg mnie powinna ona stracić koncesję.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Estera

« Odpowiedź #38 dnia: 28 Styczeń, 2025, 22:57 »
(...) Osobiście gdybym wiedział, ze jakiś złodziej przywłaszczy 4zł. przykładowo z moich 10 zł,
ale dzięki temu jedno dziecko nie umrze z głodu, to ja takiemu złodziejowi dam kasę.
Niech ma złodziej jeden, bo większą korzyścią dla mnie jest uratowanie życia (...)
Ja mam inną zasadę w życiu: nie patrz co inni mają zrobić, ale patrz, co ja sam od siebie mogę zrobić dla innych.
   Jestem podobnego zdania i nastawienia.
   Pomagać nie ma komu, za to krytykantów cały sznurek nawet w dobrej inicjatywie.

Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline donadams

« Odpowiedź #39 dnia: 29 Styczeń, 2025, 08:32 »
Pokazuje dokumenty. Prezes słyszy (cytat) "w d... wsadź sobie te papiery, i tak jesteś złodziej i już". Prezes tłumaczy że to "nie są jakieś tam papierki, to jest dokumentacja pod którą podpisał się Sebastian jako księgowy". Ja potwierdzam. Pada zarzut "Sebek to twój przydupas i powinien razem z tobą siedzieć w tej samej celi więziennej". Ja i prezes tłumaczymy że dokumentacja jest poprawna, ostatnio nawet była kontrola podatkowa.

To są dwie zupełnie inne sytuacje. Z twojego opisu wynika, że jest to konflikt na jakimś wczesnym etapie. My natomiast piszemy o tym, że sprawa trafiła do sądu, w którym okazało się, że rzeczywiście nie wszystkie dokumenty są dostępne, Pan Owsiak powiedział, że bardzo chętnie udostępni całą dokumentację, po czym tego nie zrobił. Wobec tego nie rozmawiamy o jakiejś kłótni z patusem, który karze wsadzić sobie papiery w dupę, tylko o tym, że Pan Owsiak nie chce dostarczyć właściwej dokumentacji, o którą został poproszony przez sąd.

Osób, które oglądają TV Republikę, nic nie przekona, że Owsiak działa transparentnie. To są ludzie którzy nie przyjmują innych wiadomości niż te z tej telewizji. Coś jak ŚJ nie dadzą sobie nic powiedzieć, bo oni wiedzą lepiej, bo niewolnik im powiedział. Owsiak powiedział, że kto nie chce wspierać, to niech nie wspiera, ale niech nie przeszkadza. 

Jestem krytyczny wobec Owsiaka, ale nie oglądam Republiki. Gdyby NIK przeprowadził taką kontrolę i opublikował z niej raport, byłbym zadowolony. Co ciekawe, w zależności od tego, na co by wskazywał raport:
a) część osób powiedziałaby, że jest ustawiony, bo Banaś już się sprzedał;
b) część osób powiedziałaby, że jest ustawiony, bo Banaś jest starym pisowcem.

Więc tak, podobnie jak świadkowie Jehowy wyparliby rzeczywistość, ale to nie dotyczy jednej strony sporu, tylko całkiem dużej grupy osób po obydwu stronach.

Z drugiej strony, ciekawi mnie czy przeciwnicy tej akcji mieliby na tyle cywilnej odwagi, żeby odmówić pomocy udzielanej sprzętem z serduszkiem. Jak tak nienawidzą Owsiaka i WOŚP, to powinni odmówić, tak jak śJ odmawiają krwi. No chyba że są hipokrytami...

Napisałem to już powyżej i nawet wkleję to specjalnie dla ciebie, bo najwyraźniej nie byłeś zainteresowany przeczytaniem tego, co napisali przedmówcy:

"I jeśli ja, lub moje dziecko, trafią na sprzęt WOŚP w szpitalu, to nadal nie będę wrzucał ani złotówki, bo to nie jest zasługa WOŚP, że ten sprzęt tam jest. To obowiązek władzy, by go zapewnić i to nie mój problem, czy wyręcza się jakąś organizacją, czy nie. Jestem obywatelem, nie mam wyjścia i muszę płacić podatki zdrowotne, więc nie obchodzi mnie jak to zostanie zrobione. Założenie promowane przez niektórych ludzi, jakoby osoby nie dające na WOŚP nie powinny korzystać z tego sprzętu, jest o tyle nietrafione, że ja nie wybieram, gdzie trafię ja czy moje dziecko, a trafiam nie do "szpitala WOŚP", tylko do szpitala publicznego z umową NFZ i tylko to mnie interesuje."
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Fantom

« Odpowiedź #40 dnia: 29 Styczeń, 2025, 09:35 »
 A czyja to jest zasługa, że ten sprzęt tam jest?  Sam się tam znalazł? Sam się sfinansował? Kto za tym stoi? Kto skrzyknął ludzi? Ludzie wpłacają na czyje konto? Z czyjego konta idzie kasa na sprzęt?
 A jak władza Ci powie, że nie jest w stanie zapewnić opieki zdrowotnej dla Twojego dziecka, to co zrobisz? Gdyby była w stanie sama spełnić ten obowiązek, to nie potrzebowałaby np. Owsiaka i innych. Rozumiem, że potencjalnie będziesz korzystał ze sprzętu, na którego nic nie zapłaciłeś ze swojego podatku? Skoro chcesz korzystać z tego na co płacisz podatek, to możesz omijać te z serduszkiem. Na nie podatku nie dałeś. Jeżeli coś pomieszałem, to proszę o sprostowanie mnie.
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline donadams

« Odpowiedź #41 dnia: 29 Styczeń, 2025, 11:35 »
Tak, pomieszałeś. Szpitale, do których trafia sprzęt, są szpitalami publicznymi. Koniec, kropka.

Nie interesuje mnie to w jaki sposób ten konstytucyjny obowiązek zostanie wypełniony przez rząd. Jeśli rząd sobie nie radzi i przyjmuje pomoc zewsząd, może to robić. Mam umowę z rządem, a nie z WOŚP i tylko to mnie interesuje. Jeśli władza powie mi, że nie jest w stanie tego zrobić, to będę robił to samo, co robią inni ludzie - wyprzedawał majątek, organizował zbiórki itd.

Błędnym założeniem jest, że "gdyby była w stanie sama spełnić ten obowiązek, to nie potrzebowałaby np. Owsiaka i innych". Na początku wsparcie było autentyczne i nie miało wpływu na planowanie środków w ramach poszczególnych jednostek. Natomiast od lat jest już tak, że budżety określonych jednostek zapewniających świadczenia w ramach NFZ są już planowane z uwzględnieniem nadchodzącego wsparcia WOŚP, co wpływa na pogłębianie się problemu niedofinansowania, a także sprawia, że WOŚP stał się niemal mikrofilią NFZ. To jest patologiczna sytuacja, która nie powinna mieć miejsca.

A służba zdrowia nie ucierpiałaby na braku WOŚP w żaden sposób. Środki przekazane przez nich stanowią promil całości, może niedługo będzie to kilka promili, ale do jednego procenta jest jeszcze daleko. Są to kwoty, które byłyby doinwestowywane przez NFZ, którego rola została przejęta przez WOŚP, znów - tworząc patologię. Doszliśmy do tego, że wierzymy, że bez WOŚP nie byłoby ochrony zdrowia, a bez UE dróg, bo marketing buduje takie fałszywe wrażenie.

Płacąc podatek, nie płacę go za konkretne sale, urządzenia czy lekarzy, tylko za zobowiązanie ze strony rządu, że dowiezie tę ochronę zdrowia. Jeśli uważa, że będzie ją dowoził z WOŚP, to naprawdę nie jest mój problem.

Powiem nawet więcej. Jak dla mnie, sprzęt zapewniany przez WOŚP mógłby być tylko dla osób, które deklarują wsparcie dla WOŚP i ja naprawdę bym się nie obraził. Może nawet takie wymaganie byłoby uczciwe. Póki jednak tak nie jest, WOŚP jest problemem rządu, a nie moim. Mogę też nie zgadzać się z polityką socjalną, chociażby w postaci 500+ czy teraz już 800+, z czym rzeczywiście się nie zgadzam, ale ponieważ są to pieniądze z moich podatków, to będę te świadczenia brał. Jeśli jednak ktoś kiedyś postanowi spytać, czy należy ten program zamknąć, to tak - należy go zamknąć. Póki jednak tak nie jest, płacę podatki, tak się składa, że nawet więcej niż przeciętny obywatel tego kraju, i tym samym będę z nich korzystał, nawet jeśli dzieje się to w patologiczny sposób, niezgodny z moimi przekonaniami.

Życie nie jest czarno białe, nie mam wpływu na wiele rzeczy i na pewno nie zamierzam być pokrzywdzony przez idiotyczną politykę rządu obejmującą korzystanie ze wsparcia, które jest marginalne i pomijalne.

Swoją drogą dlaczego nikt nie stosuje tej samej logiki przedstawionej przez ciebie, skądinąd pokrętnej, właśnie do elementów infrastruktury? Jak to jest, że nie słyszę, by ktoś robił mapę dróg, których budowę zatwierdził rząd PO lub PiS, i omijał jedne a jeździł drugimi? Rodzice nie posyłają dzieci do szkoły tylko dlatego, że tą drugą akurat dofinansował samorząd złożony głównie z PO. Jeśli ktoś przekaże jakieś środki na rozwój OSP w danej miejscowości, to nie zatrzymamy strażaków przed akcją i nie każemy im używać węży, które zostały dofinansowane przez lokalnego przedsiębiorcę znanego jako tego, który wyzyskuje ludzi, stosuje mobbing itd. To wszystko tak nie działa. Jesteśmy Polakami, żyjemy w ramach pewnej ogólnej umowy obejmującej rząd, w ramach której dzieją się pewne rzeczy i nikt nie rozdrabnia się tak, jak ty to widzisz. A dlaczego? Bo tak nie dałoby się żyć. Byłoby to krzywdzące dla obywateli, a chyba to oni są kluczowi w tym wszystkim. Ja wiem... jedni odmawiali sobie kawy na Orlenie kiedyś, a drudzy odmawiają sobie teraz. Tylko na to stać takich ludzi jak ty. Na wybiórcze stosowanie swojej logiki w sytuacjach, w których można zrobić z tego jakiś performance.

A na koniec przypominam, że moja krytyka Owsiaka nie dotyczy tego, że nie należy pomagać. Jest nietransparentny i ucieka od tego, by dowieść, że jest inaczej, co obejmuje także lawirowanie przed sądem. Teraz tylko jest już trochę za późno, bo stał się tak istotną częścią politycznego sporu - na własne życzenie - że brak jego transparentności to już mniejszy problem. Najbardziej w Owsiaku boli mnie to, że zniszczył taką piękną ideę angażując się politycznie. Czy w naszym kraju nie zasługujemy nawet na organizację charytatywną z prawdziwego zdarzenia, która nie potrafi odciąć się od polityki? Rozumiem, że jedna i druga strona sporu chciałaby taką organizację przytulić, ale ona nadal może się odciąć, czego niestety nie zrobiła. Jego udział w ostatnich wyborach był obrzydliwy. Gdyby stanął po stronie PiS, ten udział byłby równie obrzydliwy.

Offline Sebastian

« Odpowiedź #42 dnia: 29 Styczeń, 2025, 12:27 »
moim zdaniem sam pomysł mówienia że "nie płacisz podatków, to nie korzystaj z usług państwa" jest niedorzeczny i tak samo pomysł mówienia "nie płacisz na WOŚP to nie korzystaj ze sprzętu medycznego z serduszkiem" także jest niedorzeczny.

przecież państwo właśnie _dlatego_ zbiera składki NFZ aby jeden zapłacił dużo drugi mało ale (przynajmniej teoretycznie) każdy został wyleczony.

w przeciwnym przypadku, rola państwa byłaby zbędna. Istniałyby prywatne szpitale i jak zapłacisz to jesteś leczony a jak nie zapłacisz to umieraj na ulicy.

poza tym Owsiak NIE mówi że jego sprzęt tylko dla tych co wpłacili. Nikt nie żąda "dowodów wpłaty na WOŚP" zanim podłączy pacjenta do aparatury medycznej.

Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Reskator

« Odpowiedź #43 dnia: 29 Styczeń, 2025, 16:47 »
Daję sobie obciąć palca jak John Wick że ze sprzętu WOŚP korzystali zagorzali fanatycy PIS-u i Katolicy,
i nikt mi nie wmówi że było i jest inaczej chciałbym zobaczyć ich miny i nalepki z serduszkiem na sprzęcie którym tak gardzili i pomiatali a korzystali z jego dobrodziejstw, zdjęcia foto by było mile widziane by dać świadectwo prawdzie..Powiem więcej te ataki to zakamuflowana zawiść,zazdrość że to nie oni są autorami tego ruchu.Amen.

Offline Nemo

• El Kapitan
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Styczeń, 2025, 21:54 »
"I jeśli ja, lub moje dziecko, trafią na sprzęt WOŚP w szpitalu, to nadal nie będę wrzucał ani złotówki, bo to nie jest zasługa WOŚP, że ten sprzęt tam jest.
(pogrubienie moje) A czyja to zasługa? Odpowiesz mi? Tylko proszę jednym zdaniem. Bo na to pytanie można odpowiedzieć nawet jednym słowem. Podobno to obowiązek władzy jak napisałeś w dalszej części. A co byłoby, gdyby WOŚP nie kupiło np respiratora i ktoś zmarłby, bo szpital nie miałby tego urządzenia? Proponuję patrzeć na tą charytatywną akcję szerszym kołem, a nie zero, jedynkowo. A dodatkowo... wg mnie osoby krytykujące WOŚP i atakujące go, a przy tym bez najmniejszego zażenowania korzystające z urządzeń kupionych przez orkiestrę, są zwykłymi hipokrytami. I to Hipokrytami przez wielkie "H"
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń, 2025, 23:02 wysłana przez Nemo »
Mahatma Gandhi