Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Jest już 9 milionów Świadków Jehowy na świecie !  (Przeczytany 1464 razy)

Offline Gostek

Jest już 9 milionów Świadków Jehowy na świecie !
« dnia: 02 Styczeń, 2025, 11:23 »
Jak widać ,nikt i nic nie potrafi powstrzymać rozwoju organizacji bożej na ziemi .😉

Jak podaje sama organizacja na swej stronie ,to liczba Świadków Jehowy przebiła liczbę 9 milionów .

Nie wiadomo jak to wyliczyli .Kiedyś pisali o dwóch  wypadkowych wyliczeń. ,Jedna ,to ci ,którzy brali udział w głoszeniu wypocin , wyprodukowanych przez organizację a druga ,to najwższy udział w tym głoszeniu w którymś miesiącu, w roku służbowym.

Offline NNN

Odp: Jest już 9 milionów Świadków Jehowy na świecie !
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Styczeń, 2025, 19:47 »
Wystarczy powstrzymać kreatywną statystykę Ciała Kłamliwego. Wiemy, że w zeszłym roku sięgnęła ona dna. A potrzebna jest CK, aby jak najdłużej hamować przed wiernymi wypłynięcie na wierzch prawdy o powolnym zwijaniu się organizacji. Oni to muszą powstrzymywać przed swoimi wiernymi, aby oni tego procesu nie zauważali, gdyż mógłby nastąpić nagły "zjazd z górki". Mogło by dojść do uruchomienia zjawiska tak zwanej "śnieżnej kuli".

Moim zdaniem, ci co odchodzą z organizacji "po angielsku", nie wypisując się z niej formalnie, popełniają taki błąd, że nadal figurują w jej rejestrach jako świadkowie. A dlaczego? Dlatego, że Związek Wyznaniowy może kogoś wyrzucić za coś, tworząc wtedy odpowiednie dokumenty. Tymczasem jeśli osoba nic złego nie robi i nie zgłasza chęci odejścia na piśmie, zgodnie z prawem wewnętrznym Związku, to taki Związek Wyznaniowy nie ma podstaw prawnych go skreślić z listy wiernych. Dla Związku jest to wygodne, choćby dlatego, że na taką osobę nadal może pobierać wszelkie dotacje państwowe oraz (jak to u nas w kraju jest) na przykład środki z funduszu kościelnego. No i chociaż takie osoby twierdzą, że " ja się nie zapisywałam, to i nie będę się wypisywała", uważając, że są poza organizacją, to nadal w niej formalnie figurują. Należy pamiętać też, że zarówno w miejscowym zborze, jak i w biurze oddziału nadal pozostają dokumenty, które świadczą o naszej tam bytności i naszej tam aktywności, ale nie ma naszego oświadczenia o osobistej rezygnacji lub naszego karnego usunięcia poprzez ks., a nie jest ważne, czy my w danej chwili jesteśmy czynni, czy też nieczynni, kasa się na "głowę" należy.   

Można to oczywiście szybko sprawdzić, gdybyśmy ustalili, by na przykład w tym roku wszyscy co odchodzą zaczęli się formalnie wypisywać. I utrzymać to chociażby przez cały rok. Wiem, że w zeszłym roku co rusz to ktoś pisał, mówił, ogłaszał, że odchodzi, lub że już odszedł, a pomimo 1% spadku nie przełożyło się to na zmniejszenie liczby wiernych (liczbowo). Chociaż wiemy, że werbowanie nowych nie jest nadzwyczaj wydajne.
Aha, należałoby liczyć od września do września, bo taki jest rok obrachunkowy w orgii.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń, 2025, 20:14 wysłana przez NNN »
Nie walczę z organizacją, ja się przed nią bronię, jestem jej ofiarą!
Droga jest mi moja wolność.

Offline Światus

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Styczeń, 2025, 21:43 »
Ważne, że w Polsce "minus 1".  :)
Więcej ŚJ na świecie, to i spożywających o 900 stuk więcej niż rok temu - 23 212.
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline Gostek

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Styczeń, 2025, 22:03 »
Wczoraj dowiedziałam się o dwóch byłych braciach ,którzy po  długim okresie bycia poza organizacją w zeszłym roku powrócili do niej ponownie. Z jednym z nich kilkakrotnie kiedyś rozmawiałem i wiem ,ży był bardzo źle do Świadków nastawiony. Kiedy był na zewnątrz zachorował ciężko na stwardnienie rozsiane i w między czasie rozwiódł się z żoną.Być może te wszystkie  rzeczy spowodowały,że ponownie przyłączył się do organizacji śj.

Offline Reskator

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Styczeń, 2025, 09:39 »
Chyba zatrudnili tam naszych ludzi z GUSu.  :) :D ;D

Offline Dobry Pasterz

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Styczeń, 2025, 13:58 »
Wzrost to są chyba ci ludzie co głosili mniej niż godzinę miesięcznie a teraz mogą oświadczyć "TAK" na pytanie o zaangażowanie w działalność kaznodziejską bo ładnie się uśmiechnęli do jakiegoś światusa myśląc o tym że są Świadkami Jehowy i dają świadectwo.

Te statystyki straciły jakiekolwiek znaczenie, może się okazać że mają 9 milionów aktywnych głosicieli którzy w sumie zaraportowaliby 0 godzin

Offline donadams

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Styczeń, 2025, 16:42 »
I tak i nie. To, że ktoś głosił wcześniej 1, 4 czy 12 godzin miesięcznie też o niczym nie świadczyło. Z głoszenia nie ma ani pieniędzy, ani nawet nowych głosicieli w ostatnich latach (w przypadku krajów rozwiniętych). Także nie wiem czy sam fakt, że ktoś teraz może nie głosić, a jest liczony, jest jakimś game changerem z punktu widzenia jakości czy przydatności tego człowieka dla organizacji.

Na pewno to płodności w jakimś stopniu statystykę, ale nie wiadomo w jakim.

No i nie zapominajmy o Afryce i Ameryce Południowej, które mogą robić wzrost, który globalnie przykryje spadki w Europie czy nawet USA. Jeśli to będzie w czyimś interesie geopolitycznym, to Afryka za 30 lat będzie na poziomie Polski sprzed lat 20, a wtedy taki zasób głosicieli w tamtych rejonach im się zwróci. Także na razie jest to inwestycja, chociaż myślę, że to też nie tak, że koniecznie do tego dokładają. Afryka pewnie się bilansuje tak czy siak. Więc wzrosty tam i w Ameryce Południowej mogą pociągnąć tą organizacje jeszcze długo, nawet gdy w Europie będzie już połowa tego głosicieli, co w latach świetności.

Jak widzę kolejne nagłówki na YT, że właśnie zaczął się upadek organizacji, to bardzo mocno się uśmiecham, bo to taki upadek, jak upadek ZUSu. Niby już trwa, każdy wie, że przyjdzie, a jednak ma się dobrze i kolejni ludzie są nabijani w butelkę. Kiedyś upadnie, ale kiedy i dlaczego tak naprawdę? Tego nie wiemy. A upada odkąd w ogóle powstał, bo już wtedy ludzie mówili, że nie będzie wydolny przy zmianie trendów demograficznych. Taki upadek to wiecie...
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Storczyk

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Styczeń, 2025, 21:27 »
Jak widać ,nikt i nic nie potrafi powstrzymać rozwoju organizacji bożej na ziemi .😉

Czy ta organizacja  rozwija się ?
Płacą odszkodowania, tracą dotację.
Na pewno  nie zniknie  tak jakby jednego dnia, to nie możliwe, ale pomału stopniowo na przestrzeni lat .
A jak nie, to rządy zmusza sektę do zmiany doktryn, na korzyść ludzi tam zwerbowanych.
Zresztą już to się dzieje.

Offline Estera

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Styczeń, 2025, 21:40 »
(...) Jak podaje sama organizacja na swej stronie ,to liczba Świadków Jehowy przebiła liczbę 9 milionów.
Nie wiadomo jak to wyliczyli (...)
   W kreatywnej księgowości to też 2+2 to nie zawsze = 4.
   Też nie wiem, jak oni to wyliczyli, ale cieszę się, że mnie tam w tym ... "kreatywnym ich cyrku statystycznym" ... już nie ma.
   I już nigdy nie będzie.
   :) :)
Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline Sebastian

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Styczeń, 2025, 11:13 »
cieszę się, że mnie tam w tym ... "kreatywnym ich cyrku statystycznym" ... już nie ma.
akurat tego czy ciebie tam nie ma to wcale nie byłbym pewny :)

owszem, ty nie składasz owocu, ale kto dał Tobie gwarancję że bracia starsi nie koloryzują sprawozdania i nie składają co miesiąc fałszywego oświadczenia że rzekomo siostra Estera "odpowiada TAK" na pytanie sms-owe "czy brała udział w służbie?" :)

ja wcale nie byłbym tego taki pewny :)
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Gostek

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Styczeń, 2025, 12:06 »
akurat tego czy ciebie tam nie ma to wcale nie byłbym pewny :)

owszem, ty nie składasz owocu, ale kto dał Tobie gwarancję że bracia starsi nie koloryzują sprawozdania i nie składają co miesiąc fałszywego oświadczenia że rzekomo siostra Estera "odpowiada TAK" na pytanie sms-owe "czy brała udział w służbie?" :)

ja wcale nie byłbym tego taki pewny :)

Nie no ,aż o to ich nie podejrzewajmy. W dobie dzisiejszej ,gdzie na jaw wychodzi tyle brudów nie wierzę żeby jako organizacja posunęliby się do takich przekrętów. Oni wiedzą jak dużo mogą na tym stracić.Co jak co ale o dobry pilar na zewnątrz to oni dbają należycie. Oczywiście mogą być jacyś pojedyńczy starsi ,którzy mogą mniej lub więcej w kartotekach zborowych napisać ,ale żby takie działania były odgórną decyzją CK to jest raczej wykluczone.😉

Offline SzwejkzGranicznej

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Styczeń, 2025, 12:44 »
A kto mówi że "odgórną decyzją", sam znam z autopsji kreatywną księgowość w wykonaniu starszych zboru, wcale nie pod przymusem.

Offline Sebastian

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Styczeń, 2025, 12:55 »
nie no ,aż o to ich nie podejrzewajmy. W dobie dzisiejszej ,gdzie na jaw wychodzi tyle brudów nie wierzę żeby jako organizacja posunęliby się do takich przekrętów.
ale przecież nikt nie wymaga aby brat starszy opublikował na stronie internetowej imię i nazwisko kobiety posługującej się na naszym forum nickiem Estera :)

taki "przekręt" jako dopisanie Estery do osób "rzekomo aktywnych w służbie" jest możliwy i praktycznie niewykrywalny :)

kiedyś istniały karteczki na których zapisywano owoc i te karteczki były przekazywane starszyźnie. Każda karteczka wypełniana innym charakterem pisma. Teraz karteczek wcale nie ma, są tylko sms-y. Nikt nie wymaga przedstawienia dowodu na czyje imię i nazwisko operator gsm zarejestrował konkretny numer.

to oznacza brak jakichkolwiek śladów po dokonanym oszustwie.

Dodatkowo, zauważcie, że istnienie _realna_ pokusa, aby coś takiego zrobić.

Trwa przecież akcja zachęcania "usuniętych" do powrotu.

Nie można wykluczyć, że na następnej wizycie NO albo na którejś z kolejnych wizyt NO starsi zboru zostaną zapytani "co konkretnie zrobili" aby zachęcić do powrotu osoby usunięte _oraz_ aby ponownie uaktywnić osoby nieczynne które od lat nie składają owocu.

Ten mały sms-owy "przekręcik" może być _wygodny_ dla starszyzny, po pozwoliłby uniknąć tłumaczenia się z tego dlaczego nie odwiedzaja siostry Estery.

Dlatego uważam że taki "przekręt" jest nie tylko możliwy, ale nawet _opłacalny_ dla starszyzny zborowej.
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Gostek

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Styczeń, 2025, 13:23 »
A kto mówi że "odgórną decyzją", sam znam z autopsji kreatywną księgowość w wykonaniu starszych zboru, wcale nie pod przymusem.

Ludzie są różni ,ale najczęściej są wystraszeni ,jeśli coś sami mają bez wiedzy i na własną rękę zmieniać,tym bardziej w organizacji z pod szyldu jworg..Oczywiście patologiczne Typy są wszędzie .W przenajświętszej organizacji również .😏

Offline Gostek

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Styczeń, 2025, 14:07 »
ale przecież nikt nie wymaga aby brat starszy opublikował na stronie internetowej imię i nazwisko kobiety posługującej się na naszym forum nickiem Estera :)

taki "przekręt" jako dopisanie Estery do osób "rzekomo aktywnych w służbie" jest możliwy i praktycznie niewykrywalny :)

kiedyś istniały karteczki na których zapisywano owoc i te karteczki były przekazywane starszyźnie. Każda karteczka wypełniana innym charakterem pisma. Teraz karteczek wcale nie ma, są tylko sms-y. Nikt nie wymaga przedstawienia dowodu na czyje imię i nazwisko operator gsm zarejestrował konkretny numer.

to oznacza brak jakichkolwiek śladów po dokonanym oszustwie.

Dodatkowo, zauważcie, że istnienie _realna_ pokusa, aby coś takiego zrobić.

Trwa przecież akcja zachęcania "usuniętych" do powrotu.

Nie można wykluczyć, że na następnej wizycie NO albo na którejś z kolejnych wizyt NO starsi zboru zostaną zapytani "co konkretnie zrobili" aby zachęcić do powrotu osoby usunięte _oraz_ aby ponownie uaktywnić osoby nieczynne które od lat nie składają owocu.

Ten mały sms-owy "przekręcik" może być _wygodny_ dla starszyzny, po pozwoliłby uniknąć tłumaczenia się z tego dlaczego nie odwiedzaja siostry Estery.

Dlatego uważam że taki "przekręt" jest nie tylko możliwy, ale nawet _opłacalny_ dla starszyzny zborowej.

Gdybać można bez końca na różne tematy .😉 A księgowoś kreatywna - to nieograniczona niczym możliwość . Literkami i cyframi można do woli żąglować.Jednego tylko nie można zrobić ,a mianowicie przekroczyć zera w dół, bo od razu zaczną cyferki pokazywać liczbę ujemną.😁