Co do kongresów, bo taki tutaj temat padł - jeździłem ZAWSZE dla programu. Mimo pewnych problemów, które mam. To było zawsze coś.
Co do odstępców - "problem" jest coraz bardziej nagłaśniany, bo jest coraz większy. Po prostu. Internet dał szansę dowiedzieć się jak zakłamana jest to organizacja.
I nagle okazuje się, że odstępcy są gorsi niż mieszkańcy Sodomy i Gomory. Samemu jestem odstępcą jeżeli idzie o porzucenie nauk Ciała Kierowniczego. Czy czyni mnie to osobą godną pogardy (akapit 14:
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2024446)? Uważam, że NIE.
Uważam, że ta szkodliwa sekta manipuluje życiem milionów wiernych osób, które naprawdę często mają dobre i szczere pobudki. Wierzą, że Ciało Kierownicze jest jakimś autentycznym kanałem od Boga.
Niestety, nie są oni żadnym kanałem. To autokratyczne kanalie, które bez żadnego nadzoru i ponoszenia odpowiedzialności mogą interpretować Biblię jak im się tylko podoba.
Innymi słowy: TO ONI SĄ ODSTĘPCAMI. A nie ja. Ja co jestem tylko "odstępcą Świadków Jehowy". Ale nie odstępcą nauk Jezusa.
Przeraża mnie jak często jest artykuł / punkt, który mówi o tym, by słuchać Ciała Kierowniczego.
Wystarczy tylko zobaczyć ile razy mówi się o Ciele Kierowniczym.
Wybrane źródła tylko z 2024 roku:
Konkretne artykuły Strażnicy:
- art. 8 "Stosuj się do wskazówek Jehowy":
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2024285- art. 15 "Wzmacniaj zaufanie do organizacji Jehowy":
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2024366- art. 28 "Czy odróżniasz prawdę od fałszu":
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2024481Wzmianki (wybrane) w Strażnicy:
- art 5 "„Nigdy cię nie porzucę”!" - mowa o szkoleniu od CK
- art 9 "Czy jesteś gotowy oddać się Jehowie?", akapit 6:
Dzięki poznawaniu Biblii przekonałeś się, 1) że Jehowa jest realną Osobą, 2) że Biblia jest Jego natchnionym Słowem i 3) że realizuje On swoją wolę za pośrednictwem swojej organizacji.
- art 26 "Niech Jehowa będzie twoją Skałą" - rady organizacji są na równi z Biblią:
A kiedy otrzymują od nich wskazówki oparte na Biblii i publikacjach wiernego niewolnika, a nie na osobistych opiniach, ich zaufanie do starszych wzrasta.
- art 37 "List, który pomoże nam wytrwać do końca" - ciekawe wnioski z listu do Hebrajczyków:
12. Musimy też wzmacniać swoje zaufanie do „niewolnika wiernego i roztropnego”, za pośrednictwem którego Jehowa zapewnia nam dzisiaj przewodnictwo (Mat. 24:45). Kiedy zacznie się wielki ucisk, możemy otrzymać konkretne, ratujące życie wskazówki — przypuszczalnie tak samo jak chrześcijanie w I wieku, gdy armia rzymska otoczyła Jerozolimę. Właśnie teraz jest czas, żeby wzmacniać swoje zaufanie do wskazówek braci, którzy przewodzą organizacji Jehowy. Jeśli dzisiaj trudno nam zaufać i podporządkować się ich przewodnictwu, to w wielkim ucisku na pewno nie będzie nam łatwiej.
List Pawła do Hebrajczyków z całą pewnością pomógł chrześcijanom w I wieku przygotować się na nadchodzący wtedy ucisk. Paweł zachęcił ich, żeby pogłębiali wiedzę z Pism i starali się coraz lepiej je rozumieć. Miało im to pomóc rozpoznawać i odrzucać poglądy, które mogłyby osłabić ich wiarę. Zachęcił ich też, żeby umacniali swoje zaufanie do Jezusa i braci przewodzących w zborze i chętnie stosowali się do ich wskazówek. Poza tym wykazał, że łatwiej im będzie przetrwać próby, jeśli będą mieć na nie odpowiednie spojrzenie — jeśli potraktują je jako element szkolenia zapewnianego przez kochającego Ojca. My też powinniśmy zastosować te natchnione przez Boga rady. Pomoże nam to wiernie trwać aż do końca (Hebr. 3:14).
- art 38 "Czy słuchasz ostrzeżeń?" ak 5:
Bądź wierny i lojalny. Przypowieść o owcach i kozach dotyczy przede wszystkim tych, którzy mają nadzieję żyć wiecznie na ziemi. Swoją wiarę wyrażają oni nie tylko przez to, że wspierają namaszczonych braci Chrystusa w działalności kaznodziejskiej, ale też przez to, że lojalnie poddają się przewodnictwu „niewolnika wiernego i roztropnego”, wybranego przez Jezusa spośród pomazańców (Mat. 24:45)
To sama Strażnica. A jak Życie i służba?
- 31 stycznia, 10 minut, od Hioba się uczymy tego: "Chętnie przyjmujmy rady od Jehowy i Jego organizacji",
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/202024005- od 1 kwietnia, 7 minut, "Nie słuchamy głosu obcych"
- od 10 czerwca, 10 minut, "Rodzice — umacniajcie zaufanie waszej rodziny do organizacji Jehowy" - uczyć dzieci o historii organizacji trzeba i pokazywać jak być posłusznym
- od 22 lipca, 7 minut, piękna wzmianka: "Daje nam wskazówki za pośrednictwem swojego Słowa i organizacji"
- od 21 października, 10 minut, "Unikaj osób, które oczerniają Jehowę i Jego organizację"
Do tego warto dodać, że:
- Co 2 miesiące gdzieś integralną częścią świętego programu zebrań jest "Sprawozdanie Ciała Kierowniczego"
- fragmenty omawianej książki ("Składajmy dokładne świadectwo") mają dużo odniesień do Ciała Kierowniczego, ale takie główne są w tygodniach od 5 sierpnia, od 21 sierpnia, od 28 sierpnia, od 4 września, od 25 września
Innymi słowy: Przeciętny Świadek Jehowy, który nawet nie czyta żadnych publikacji itp. tylko chodzi na zebrania i słucha jest BOMBARDOWANY tym, że TRZEBA słuchać Ciała Kierowniczego a unikać ODSTĘPCÓW.
To tak jakbym napisał książkę o sobie i przedstawił się za kanał łączności z Bogiem, a każdego kto uważa inaczej uznał za "godnego pogardy", chorego umysłowo, potępionego i nie zasługującego na zmartwychwstanie
Wybaczcie za ścianę tekstu, ale to niestety pokazuje z czym mamy do czynienia. Prawda z Biblii została zastąpiona "zmienną prawdą od niewolnika".
Edit: Wielkie słowa uznania dla @Dorkas. Jestem pod wrażeniem Twojej odwagi i znajomości Biblii. Szkoda, że "pastuchy" wolą słuchać Ciała Kierowniczego i nadzorców obwodu poprzez listy, "Paście" i wewnątrz korporacyjną politykę.