kolejny dzień, w którym ŚJ kluczą wokół tematu ostracyzmu.
https://avoidjw.org/news/norway-the-price-we-pay-jehovahs-witnesses-appeal-day-3/ Komentarz jednej osoby po zapoznaniu się z przewodem sądowym z 3 dnia: ''Po przeczytaniu podsumowania 3 dnia procesu, który obecnie odbywa się w Norwegii, (na Reddicie) jestem obrzydzony kłamstwami TJ!!!!
Były mąż twierdził, że utrzymuje kontakty ze swoją ekskomunikowaną córką i że nie miał żadnych wytycznych, aby ograniczyć kontakt z nią, ale dobrze wiemy, że to nieprawda! (Były, który spotyka się z ekskomunikowanym członkiem rodziny zostaje natychmiast usunięty z listy byłych!! )
Sam byłem w tym przypadku z ekskomunikowanym członkiem mojej rodziny, byliśmy pod presją, aby przestać się z nią widywać, odwiedzać starszych w domu, grozić wykluczeniem, jeśli nadal będziemy się z nią spotykać!!!
Jak oni mogą tak kłamać bez wstydu? To niesamowite!
Chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość zdobycia nagrań z procesu, aby upewnić się, że zostało to powiedziane? Albo link do artykułu, który nie jest na stronie ex tj. Proszę
Mam nadzieję, że znowu przegrają proces 🙏🏼
Ich kłamstwa muszą zostać ujawnione!! Rozbili tysiące rodzin swoimi zasadami ostracyzmu!!''
''Chrześcijanin utrzymuje kontakt bez konieczności z osobami wykluczonymi lub tymi, które dobrowolnie odeszły.
Powołanie komitetu ds. dyscypliny religijnej jest uzasadnione, jeśli pomimo otrzymania rad chrześcijanin nadal w sposób zamierzony i nawykowy, bez konieczności, utrzymuje kontakt z osobami, które nie są częścią jego rodziny i które zostały wykluczone lub dobrowolnie odeszły (Mat. 18:17 b; 1 Kor. 5:11, 13; 2 Jana 10, 11; ks. s. 39-40).
Jeśli dowiemy się, że członek zboru utrzymuje bez konieczności kontakt z członkami swojej rodziny, którzy zostali wykluczeni lub dobrowolnie odeszli, starsi powinni mu udzielić rad i przemówić do niego, korzystając z Biblii. Starsi przeanalizują z nim wskazówki z książki Pozostań w miłości Bożej, strona 241. Jeśli w takiej sytuacji jest oczywiste, że chrześcijanin nie szanuje ducha wykluczenia i nie reaguje na rady, nie spełnia warunków wymaganych, aby otrzymać przywileje w zborze, ponieważ te przywileje są przyznawane jedynie przykładnym chrześcijanom.
Nie powoła się komitetu ds. dyscypliny religijnej, jeśli przestanie on komunikować się i wymieniać myśli na tematy duchowe z tymi członkami swojej rodziny lub z innymi osobami.''