Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: NORWEGIA: Świadkowie Jehowy odwołają się od wyroku  (Przeczytany 5437 razy)

Offline Estera

Odp: NORWEGIA: Świadkowie Jehowy odwołają się od wyroku
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Luty, 2025, 17:07 »
   Wciskanie ... "kubraczka ofiary" ... przez organizację.
   Komentarz "Berejczyka" do 5 dnia procesu.
      https://www.youtube.com/watch?v=brHTZbHpP50

W 5 dniu do głosu zostali dopuszczeni byli świadkowie Jehowy w tym Rolf Furuli ale także osoby świeckie z wiedzą psychologiczną.
   Gwoździem programu był jednak członek zarządu JW.ORG Kyre Sæterhaug,
   który został przesłuchany przez adwokatów rządu Norwegii, oraz skonfrontowany z filmem o Soni Ericsson.
Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline Estera

« Odpowiedź #61 dnia: 12 Luty, 2025, 23:54 »
   Ciąg dalszy procesu w Norwegii.
   Czyli jak kłamać, aby praktyki ostracyzmu nie wypływały na światło dzienne.
      https://www.youtube.com/watch?v=AUYMJ7goB_Y

Ciekawe, że świadkowie Jehowy ci niby obrońcy i krzewiciele prawdy.
   Stają przed sądem w tak głośnym procesie i kłamią jak z nut.
   I nie tylko szeregowi śj, ale starsi, nadzorcy obwodów, a nawet reprezentant biura oddziału.
   To jest dopiero hipokryzja.

Niektóre komentarze zamieszczone pod tym nagraniem.

"Mój syn odszedł od organizacji ja z żoną utrzymywaliśmy kontakty jak gdyby nigdy nic wspólne wycieczki obiady normalne życie.
   Oczywiście doszło to do starszych zboru, no i zaczęła się nagonka na nas.
   Starsi poprosili o rozmowę było cytowane pismo czasopisma i postawione ultimatum
   że jeśli nie ograniczymy kontaktów do minimum to będziemy musieli liczyć się z konsekwencjami.
   Pierwsza konsekwencja to zaraz po rozmowie odebrano mi tak zwane przywileje. 
   Tyle do tematu, ta organizacja nie szanuje rodzin, przyczyniają się do jej rozpadu."

(...) "Kiedy jeszcze byłem świadkiem, to sam chodziłem na wizytę z jednym starszym,
   który strofował pewną matkę, że miała za duży kontakt z wykluczoną córką i musi to zmienić.
   Obrzydzenie bierze jak się słucha tych ich perfidnych kłamstw, mam nadzieję, że znowu przegrają z kretesem (...)"

"Znam mnóstwo historii z mojego byłego zboru i nie tylko, gdzie rodzice lub dzieci latami nie odzywali i nie widzieli się z członkami swoich rodzin.
   Matka z córką, ogólnie rodzice z dziećmi, a dzieci z rodzicami.
   Denerwuje mnie ten fałsz organizacji! Zachęcają do tego od lat, a teraz tak się tego wypierają.
   Gdzie ich odwaga do której tak bardzo nawołują szeregowych świadków? Obłuda tfu 😮‍💨"

Offline Estera

« Odpowiedź #62 dnia: 13 Luty, 2025, 20:49 »

"TO TAKA WALKA, TĘSKNIĘ ZA NIĄ!"
                      Pomyślała córka nie odbierając telefonu widząc, że dzwoni jej matka.

Tutaj propagandowy film jw.org puszczany na zgromadzeniach letnich w 2023 roku.
   Jak córka nie odbiera telefonu od matki, która do niej dzwoni i chciałaby chociaż tylko usłyszeć jej głos.
      https://www.youtube.com/watch?v=OgN6RcQnNIk&t=245s
   (w ustawieniach trzeba włączyć polskie napisy)

Dla dzieci, wykluczenie rodziców, czy dla rodziców wykluczenie dziecka jest emocjonalną, głęboką rozterką.
   I nic dziwnego, że właśnie tak to wygląda, bo przecież więzy rodzinne, to najbliższe emocje jakie mogą nas otaczać.
   Dlatego jest bardzo ciężko pogodzić się z tym, że w takim przypadku te więzy strażnica nakazuje zrywać.
   Propagując między innymi takiego rodzaju filmiki jednoznacznie pokazując, jak należy się zachować.
   Nie ma tam nic co by wskazywało na jakikolwiek wybór sumienia, jest pokazana jedna droga.
   Zerwać całkowicie kontakt, nie odbierać telefonów, nie pisać sms-ów, maili, nie wspominając o zaproszeniu na spotkania rodzinne.
   Ma nastąpić całkowita pustynia emocjonalna i emocjonalny przekaz: "nie istniejesz dla nas dopóki nie wrócisz do Jehowy!!!"
   Przy okazji wygłaszania przemówień na zgromadzeniach, czy wykładów w zborach podaje się bardzo sugestywne przykłady.
   By utrzymać śj w przekonaniu, że to jest absolutnie właściwa postawa pozostałych, lojalnych członków rodziny.
   A ponieważ nikt nie chce uchodzić za kogoś nielojalnego wobec boga, więc tych kontaktów nie ma.

:'( :'( :'(

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że strażnica przez dziesiątki lat propagowała taki wzór postępowania.
   A teraz staje przed sądami takimi jak Sąd w Norwegii i bezczelnie twierdzi, że to nie tak należy to rozumieć.
   Często czytam komentarze pod nagraniami różnych youtuberów, takich jak "Berejczyk".
   Po prostu serce się rozrywa, o jakich historiach swojego życia piszą tam ludzie, którzy przeszli tę drogę Gehenny.
   Jak bardzo strażnica stara się strachem utrzymywać swoich wiernych w przekonaniu, że odcięcie to najlepsza droga.
   A zrywanie więzi rodzinnych to emocjonalny straszak, który ma przywieźć osobę wykluczoną do skruchy i powrotu do jw.org.

I w tym miejscu pozwolę sobie na przytoczenie przykładu jednego z dramatów, który obecnie rozgrywa się na Śląsku.
   Prababcia, która nigdy nie była świadkiem Jehowy, do tej pory nie poznała nigdy swojej prawnuczki.
   Która nigdy nie odwiedziła swojej prababci z wnukiem i jego żoną będącymi śj, a jej rodzicami.
   Tylko dlatego, że prababcia ma bardzo bliski, normalny kontakt ze swoją córką a matką wnuków i babcią wnuczki.
   Która od jakiegoś już czasu nie jest śj i sama odeszła z tej organizacji.
   Cztery pokolenia ludzi uwikłane w nakaz strażnicy, żeby odciąć się od tych, co nie służą Jehowie.
   Niewinna, katolicka prababcia rykoszetem obrywa od swoich wnuków i w tym momencie staje się następną, niewinną ofiarą sekty.
   Ostracyzm rozlewa się na całe pokolenia.
   A strażnica i jej prawnicy śmią twierdzić, że on nie istnieje!!!
   Po prostu horror za dnia w pełnym blasku słońca.

Offline Fantom

« Odpowiedź #63 dnia: 14 Luty, 2025, 10:05 »
Info z czwartku. Treść zassana z jednej z grup ex-ŚJ  z artykułu, którego nie można przeczytać bez subskrypcji. Tłumaczenie tekstu automatyczne.

''PAŃSTWO NORWEGKIE NIE PRZYJMUJE WNIOSKÓW PRAWNIKA WATCH TOWER.
W czwartek, rzeczniczka rządu Liv Inger Gjone Gabrielsen rozpoczęła swoje przemówienie. Reprezentuje państwo w imieniu Ministerstwa Dzieci i Rodziny. Adwokat jasno zaznaczył, że państwo nie uważa wolności religijnej za problem, w przeciwieństwie do twierdzeń przedstawionych przez adwokata WT Ryssdals w środę. Gabrielsen podkreśliła również, że sprawa dotyczy nie wyłącznie dorosłych, lecz przede wszystkim dzieci. Broniła kilku kluczowych punktów: Świadkowie Jehowy uniemożliwiają swoim członkom opuszczenie organizacji, stosując presję i zastraszanie, co prowadzi do odrzucenia społecznego. Państwo utrzymuje, że wynika to z konsekwencji społecznych opuszczenia grupy. Państwo uważa, że dzieci są zagrożone izolacją, gdy łamią religijne zasady. Mogą również być skierowane do komitetów sądowych, gdzie starsi decydują o ich wykluczeniu. Państwo twierdzi, że istnieje podstawa prawna w norweskim prawie dotyczącym wspólnot religijnych, aby odmówić finansowania i rejestracji. Rząd utrzymuje stanowisko i nie przyjmuje zarzutów przedstawionych przez adwokata organizacji Watch Tower. Liv Inger Gjone Gabrielsen, rzeczniczka rządu reprezentująca państwo w sprawie przeciwko Świadkom Jehowy, potwierdza decyzję o odmowie finansowania i rejestracji dla wspólnoty religijnej. Zgłaszanie naruszeń Adwokat rządu jasno stwierdził, że istnieje wystarczająca podstawa prawna do odmowy finansowania i rejestracji. Dokładnie przeanalizował odpowiednie artykuły ustawy dotyczącej wspólnot religijnych. Zgodnie z prawem, wspólnoty religijne mogą zostać odmówione rejestracji na podstawie kilku warunków. Gabrielsen twierdzi, że Świadkowie Jehowy łamią prawa dzieci i te naruszenia mają charakter systematyczny, uporczywy lub celowy. Jak Świadkowie Jehowy mogą zostać pozbawieni finansowania Istnieje podstawa prawna do odmowy finansowania. Zgodnie z trzecim akapitem artykułu 4 ustawy dotyczącej wspólnot religijnych Wspólnota religijna lub wyznaniowa może być pozbawiona rejestracji lub jej rejestracja może być unieważniona, jeśli spełnione są jedno lub więcej warunków odmowy finansowania określonych w artykule 6. Pierwszy akapit artykułu 6 mówi Jeśli wspólnota religijna lub wyznaniowa, lub osoby działające w jej imieniu, łamią prawa dzieci, może zostać odmówione lub zmniejszone finansowanie tej wspólnoty. Jutro, w piątek, odbędzie się ostatni dzień procesu. Państwo będzie kontynuować swoje argumenty. Świadkowie Jehowy walczą nie o swoje przekonania, ale o dotacje państwowe.''
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Estera

« Odpowiedź #64 dnia: 14 Luty, 2025, 16:54 »
(..) Treść zassana z jednej z grup ex-ŚJ  z artykułu, którego nie można przeczytać bez subskrypcji (...)
Świadkowie Jehowy walczą nie o swoje przekonania, ale o dotacje państwowe."
   Fantom :-*
   Jesteś zarąbisty.
   Super informacje chociaż ja osobiście to jestem całkowicie przekonana o tym, że państwo Norwegia nie da się zwieść.
   Tym mdławym, pokrętnym, oślizłym i hipokrytycznym tłumaczeniom strażnicy.
   Myślę, że prawnicy ze strony Państwa już dokładnie wiedzą z kim i z czym mają doczynienia.

Offline BetMan

« Odpowiedź #65 dnia: 14 Luty, 2025, 20:10 »
Niech robią jazdę "jedynej słusznej"

Offline Sebastian

« Odpowiedź #66 dnia: 15 Luty, 2025, 09:17 »
największy paradoks norweskiej rozprawy odwoławczej polega na tym, że

"jeżeli świadkowie Jehowy przegrają, to PIMO i odstępcy przegrają jeszcze bardziej"

Mam na myśli to, że brak rejestracji (i brak kasy) to także dalsza działalność sekty, ale... przy _całkowitej_ samowolce kogo wykluczać i za co i w jaki sposób.

Dopóki trwa proces sądowy, dopóty świadkowie Jehowy udają łagodną twarz ("jak Kaczyński przed wyborami") a potem... potem znowu wszystko po staremu...
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Reskator

« Odpowiedź #67 dnia: 15 Luty, 2025, 17:34 »
Ale żeby tak na kasie im zależało to już nie uzależnienie a konieczny tlen jak w zdobywaniu M.Everestu.
Chyba Judaszowi zależało podobnie na kasie jak żałował cennego olejku wylanego na ciało Mesjasza.
« Ostatnia zmiana: 15 Luty, 2025, 17:51 wysłana przez Reskator »

Offline cichybob

« Odpowiedź #68 dnia: 15 Luty, 2025, 18:16 »
To, co robi ta sekta, jest po prostu obrzydliwe. Szczycą się, że noszą imię Jehowy. Ani Bóg nie ma tak na imię, ani ich działania nie przynoszą mu chwały tylko ogromną ujmę. Gdyby tak miał na imię, to jakby się czuł, że poniewiera się nim po sądach dla paru monet?

Offline Efektmotyla

• Pionier specjalny
  • Polubień: 4700
  • Wspaniale że znajomi i rodzina się budzą :)
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Luty, 2025, 17:16 »

"jeżeli świadkowie Jehowy przegrają, to PIMO i odstępcy przegrają jeszcze bardziej"

Mam na myśli to, że brak rejestracji (i brak kasy) to także dalsza działalność sekty, ale... przy _całkowitej_ samowolce kogo wykluczać i za co i w jaki sposób.

Dopóki trwa proces sądowy, dopóty świadkowie Jehowy udają łagodną twarz ("jak Kaczyński przed wyborami") a potem... potem znowu wszystko po staremu...

Spokojnie to jest Norwegia. Tam zaraz to wypłynie na wierzch ktoś doniesie do organów ścigania że jakieś np. dziecko jest nękane przez starszych , zabiorą komuś dziecko bo będzie smutne w szkole i zwierzy się psychologowi szkolnemu.

Kwestia czasu.

Offline Fantom

''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline donadams

« Odpowiedź #71 dnia: 17 Luty, 2025, 15:37 »

To mogłoby być prawdą, gdyby nie to, że Norwegia, a także organizacja świadków Jehowy tamże, są częścią większego systemu, który moglibyśmy dla zabawy nazwać Babilonem Wielkim.

Gdybyśmy ograniczyli skutki tej przegranej (zakładając, że organizacja przegra) jedynie do jednego kraju, to faktycznie mogłaby to być jakaś "przegrana" odstępców, chociaż ja bym tego tak nie nazwał nawet w takiej sytuacji. Norwegia natomiast jest krajem o uznanym stosunku do praw człowieka, a co więcej jako członek Rady Europy podlega pod Europejski Trybunał Praw Człowieka, do którego zapewne organizacja się odwoła. Gdyby doszło do przegranej tutaj, otworzyłoby to furtkę do takich samych działań w pozostałych krajach.

Utrata Norweskich środków pewnie jest do "przebolenia" przez organizację, ale gdyby okazało się, że kolejne kraje (a Litwa i Czechy będące częścią tego samego systemu prawnego już działają) uderzają w organizację w ten czy inny sposób, mogłoby dojść do realnej zmiany, ponieważ skala tych działań zaczęłaby stwarzać kłopot.

Jednocześnie przegrana przed ETPCz w kwestiach takich jak ochrona małoletnich byłaby na tyle poważnym brzmieniem, że mogłaby wpłynąć na odbiór organizacji oraz na zmianę podejścia do niej w innych kwestiach, które jak wiadomo także istnieją i są podejmowane rzadziej, ale jednak tak jest.

Zauważenie przez Trybunał, że działania organizacji mają szkodliwe społecznie skutki, byłoby dużym ciosem, który mógłby otworzyć kolejne drzwi. Dlatego być może już sama przegrana w Norwegii przyniesie realne zmiany, bo przecież scenariusz taki jak ja tutaj opisałem, jest doskonale znany w Warwick i teraz jest tylko kwestia decyzji, czy warto ryzykować czy jednak jest to moment, w którym trzeba się ugiąć, bo sytuacja jednak nie sprzyja.

Norwegia- https://avoidjw.org/news/jehovahs-witnesses-appeal-days-7-9-closing-arguments/

Tutaj chyba najważniejszy cytat z tej części, wypowiedź prawnika organizacji:

"Ryssdal twierdzi, że jeśli dzieci są chrzczone zbyt wcześnie, to jest to wina rodziców — nie Świadków Jehowy. Twierdzi, że to nie jest odpowiedzialność organizacji, jeśli niektórzy członkowie są nadgorliwi. Dzieci muszą nauczyć się myśleć niezależnie, zanim zostaną ochrzczone."

Organizacja świadków Jehowy nie bierze na siebie żadnej odpowiedzialności. Ona mówi rodzicom co mają robić, a to rodzice ponoszą odpowiedzialność, jeśli to robią lub tego nie robią.

Ciekawe jest w tym kontekście to, że faktem stał się fragment Biblii mówiący: "Każdy sam zda za siebie sprawę Bogu." Nawet nie trzeba było czekać na Boga, wystarczył sąd i już wiadomo, że jednak trzeba mieć własny rozum. Tzn. nie można go mieć, bo to duch niezależności. Ale trzeba brać odpowiedzialność za swoje decyzje. Trzeba być zdecydowanym zrobić to, o co poproszą nas bracia, bo od tego będzie zależeć nasze życie. Ale ostatecznie to będzie i tak nasza odpowiedzialność wraz ze wszystkimi skutkami decyzji. Przynajmniej tak powie prawnik w sądzie.
« Ostatnia zmiana: 17 Luty, 2025, 15:42 wysłana przez donadams »
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline cichybob

« Odpowiedź #72 dnia: 17 Luty, 2025, 22:21 »
Całe szczęście, że artykuł nr 9 do studium w 2025 to "Nie zwlekaj z przyjęciem chrztu",  a tam przykład 12-letniej Anny, która wcale nie była wychowywana w rodzinie ŚJ (akapit 10, ja wiem że to bujdy). Także tego. Ich słowo w sądzie zawsze znajdzie kontrę w literaturze;)

Offline donadams

« Odpowiedź #73 dnia: 18 Luty, 2025, 09:01 »
Przecież to tylko jedna z historii dziewczynki, która podjęła akurat taką decyzję. Nie jest to zacheta dla innych głosicieli, każdy musi podjąć osobistą decyzję.

Można to porównać do etykiety makreli w sosie pomidorowym z napisem: "PROPOZYCJA PODANIA". To też jest tylko propozycja podania :)

Tak przynajmniej powiedziałby ich prawnik.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline cichybob

« Odpowiedź #74 dnia: 18 Luty, 2025, 22:56 »
Na szczęście tytuł sporo pomaga ;) po angielsku jest "Get baptized without delay", więc sama myśl jest wyraźna - chrzcij się, robota czeka ;)