Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: 2024 - ŚJ podczas głoszenia nie mają wspominać o datkach  (Przeczytany 1029 razy)

Offline Roszada

Świadkowie Jehowy podczas głoszenia nie mają wspominać o datkach

W lutym 2024 roku ogłoszono, że Świadkowie Jehowy podczas głoszenia nie mają już wspominać o zbieraniu datków:

„Datki w służbie kaznodziejskiej. Ciało Kierownicze postanowiło, że głosiciele nie powinni już wspominać w służbie kaznodziejskiej o datkach. Jeśli osoba zainteresowana pyta o możliwość przekazania datku na naszą działalność można ją skierować do serwisu jw.org lub wyjaśnić, jak złożyć datek w Sali Królestwa” (Ogłoszenia i przypomnienia luty 2024, Dla zborów, pkt 2).
https://sjwp.pl/informacje-prosto-z-kanalu/ogloszenia-i-przypomnienia-luty-2024/msg256193/#msg256193

Wcześniej od wielu lat nakazywano już przy pierwszej rozmowie wspominać o datkach:

Pierwsza rozmowa: (...) Wspomnij o dobrowolnych datkach” (Chrześcijańskie życie i służba – program zebrań marzec 2016 s. 5).

Pierwsza rozmowa (2 min lub mniej): (...) Wspomnij o datkach” (Chrześcijańskie życie i służba – program zebrań lipiec 2016 s. 6).

Offline Gremczak

Odp: 2024 - ŚJ podczas głoszenia nie mają wspominać o datkach
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Luty, 2024, 22:25 »
No i bardzo dobrze ,że podjęto taką decyzję.
Moim zdaniem inne religie powinni wziąć z nich przykład.

Offline pab

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Luty, 2024, 23:29 »
No i bardzo dobrze ,że podjęto taką decyzję.
Moim zdaniem inne religie powinni wziąć z nich przykład.
np. katolicka  >:D

Offline Sebastian

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Luty, 2024, 09:05 »
pamiętam (początek lat 90-tych) rozpowszechnianie czasopism "gratis" i pamiętam gdy kazano nam "wspominać o datkach"

teraz mamy zwrot w drugą stronę :)
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline donadams

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Luty, 2024, 09:12 »
Nie wiem jakie są wasze doświadczenia, ale ja przez całe swoje głoszenie otrzymałem w datkach całe 2 złote (słownie dwa złote). Niektórzy z moich znajomych nigdy nie otrzymali żadnego datku, ktoś tam też dostał 2 złote. Jeśli tak samo działało to w większości krajów, a myślę że tak było, to wspominanie o datkach kosztowało więcej, niż przynosiło zysku. Kosztowało chociażby to, że część ludzi poczuła już jakiś niesmak, że pojawia się gadka o pieniądzach. A co to za zysk 2 złote raz na kilkanaście lat głoszenia? Wiadomo, że głosiciele pokrywają koszty głoszenia, a teraz, gdy jest jeszcze mniej literatury, koszty już nie są tak fizyczne jak były, więc w ogóle wspominanie o datkach nie ma sensu.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gostek

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Luty, 2024, 10:22 »
Niedawno wyciągnęłem z teczki , którą używałem do głoszenia , kopertę z napisem "dobrowolne datki"  .I chociaż rozpowszechniałem średnio w miesiącu około 10 czasopism to nigdy do niej nic nie włożyłem .Jednak zawsze ją miałem na wszelki wypadek. Żona moja raz w swej 30 letniej karierze w roli głosiciela otrzymała od jednego Polaka prowadzącego firmę budowlaną 50 euro za dwa czasopisma.Powiedział ,że ma to złożyć na działalność religijną tej organizacji .

Offline Blue

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Luty, 2024, 14:15 »
Dawno temu zamówiłem i przekazałem zainteresowanemu oba tomy Wnikliwego Poznawania Pism. Zainteresowany wręczył mi kopertę z 100 złotymi. Jeszcze kiedyś w służbie ktoś mi dał 20zł na datki. Więcej grzechów nie pamiętam  >:D

Offline Roszada

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwiecień, 2024, 22:49 »
Świadkowie Jehowy podczas głoszenia nie mają wspominać o datkach

W lutym 2024 roku ogłoszono, że Świadkowie Jehowy podczas głoszenia nie mają już wspominać o zbieraniu datków:
   Oczywiście osoby już „zainteresowane” powinny być wciągane „w stosownym momencie” w finansowanie Świadków Jehowy:

„Chcemy pomagać zainteresowanemu robić duchowe postępy (Efez. 4:13). Kiedy zgodził się na studium Biblii, być może przede wszystkim interesowało go to, jakie odniesie korzyści. Ale kiedy wzrośnie jego miłość do Jehowy, prawdopodobnie zacznie też myśleć o pomaganiu drugim, między innymi osobom już należącym do zboru (Mat. 22:37-39). W stosownym momencie bez wahania wspomnij, że możemy wspierać naszą działalność finansowo” (Strażnica styczeń 2020 s. 5).

Offline Roszada

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Grudzień, 2024, 16:21 »
Datki w służbie kaznodziejskiej. Ciało Kierownicze postanowiło, że głosiciele nie powinni już wspominać w służbie kaznodziejskiej o datkach.

Ciekawe czemu tego nie opisano w Strażnicy.
Wstydliwy temat? ;D

Offline Roszada

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudzień, 2024, 13:50 »
A może były osoby, które miały te koperty na dobrowolne datki, ale je sobie przywłaszczały?

Nawet wśród Apostołów był jeden Judasz, co okradał wspólny trzos...
Może CK chciało zapobiec takim praktykom?
Lepiej mieć kasę u siebie na donate, niż w kopercie głosiciela... ;D