Wrzuc sobie na monitor 1 rozdzial ksiegi rodzaju na jedna strone a 2 rozdzial na druga strone. Potem wez kartke papieru i idac rownolegle po rozdzialach wypisz sobie jak bardzo jest to spojne.
Zeby mowic o kolejnosci stwarzania musielibysmy wiedziec ktora wersja jest "prawdziwa"...
Z tą kolejnością może i słabo sobie przeanalizowałem i coś naknociłem.
Karyma, to co napisałeś to nic innego jak filozofowanie na obłokach 🙃
Jednak pytań odnośnie biblijnego edenu jest wiele. Między innymi, gdzie w czasie umiejscowić dinozaury między zwierzętami.? 🤔Czy żyły sobie razem pośród Adama i Ewy i innymi zwerzętami.? Gdzie są one teraz?
Ale ja nie filozofuję. Ja ŻARTUJĘ w tym temacie ! Nie napinajcie sie pod artykułem żartem. Zastanawiałem sie nawet czy nie umieścić to w dziale HUMOR .
Czytałem kiedyś Biblię i o Biblii ale czytanie okazało sie jedną z przyczyn odejścia faktycznego od KK. Okazało się że ma błędy, jest niespółjna, pełna okrucieństw itd.
Z tego co widzę już kiedyś mocno wałkowaliście temat więc nie bedę rozwijał.
A same żydowskie opowieści do Abrahama to tylko przeróbka starszych opowieści sumeryjskich. A już na pewno nie da się czytać tego wszystkiego dosłownie i jeszcze godzić to z psedunaokowymi teoriami że człowiek pochodzi z innej planety .
Gdyby ktoś upierał się że wszechświat ma 5 czy 6 tysięcy lat zapytałbym się go co z obiektami oddalonymi od ziemi o więcej niż 6 tysięcy lat świetlnych. Razem z stworzeniem świat oddalonych od Ziemi musiałoby by być od razu stworzone światło odbite od ziemi aby były widoczne. Tylko po co ? Żeby ludzi zmylić ?
Zapytałem GPT o te obiekty oddalone dalej niż 6 tysięcy lat świetlnych. Okazuje się że i na to wymyślono sposób. Teoria światła w drodze. Światło było stworzone od razu tylko poco ?
Zapytałem tez czy ktoś już wymyślił że Eden jest na innej planecie. GPT twierdzi że tak
widzę że zwolennicy dosłownego czytania księgi rodzaju mają wymówkę na każdą okazję. A czy ktoś już próbował umiejscowić biblijny eden na innej planecie ?
ChatGPT
Tak, niektórzy ludzie próbowali umiejscowić biblijny Ogród Eden na innych planetach lub ciałach niebieskich. To jest jednak interpretacja symboliczna i spekulatywna, ponieważ Księga Rodzaju jasno wskazuje na to, że Ogród Eden znajdował się na Ziemi. Jednak niektórzy, którzy starają się pogodzić naukę i religię, mogą rozważać takie hipotezy jako ciekawą spekulację.
Jednym z popularnych pomysłów jest próba zlokalizowania Ogród Eden na Marsie. Pomysł ten opiera się na poszukiwaniach wody i ewentualnego istnienia życia na innych planetach, co można by interpretować jako "życie w Edenie". Jednak to jest bardziej interpretacja symboliczna niż dosłowna.
Ponadto, nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że istniał fizyczny Ogród Eden na innej planecie, i taki pomysł jest bardziej wyrazem ciekawości i spekulacji niż naukowej teorii. Gruntowne badania naukowe i dowody geologiczne wskazują, że życie, jakie znamy, jest obecne tylko na Ziemi, a Ogród Eden jest opisany jako raj na Ziemi w ramach religijnej tradycji.
Osobiście chyba mi najbliżej do agnostycyzmu. Coraz bardziej się też skłaniam do paleoastronautyki że te różne Anuaki czy anioły to kosmity były..