co do kanału kosmiczne opowieści, wszystko co posłuchasz osobiście zbadaj kilka razy bo na pewno prowadzący nie robi to rzetelnie i wprowadza wielu w błąd, nie mówię że robi to specjalnie, po prostu przygotowując odcinek korzysta z dostępnych popularnych źródeł, może mniej profesjonalnie przygotowanych artykułów, nie do końca zbadanych materiałów, nie ważne co tam opowie i tak milion komentarzy i wszyscy w zachwycie, widać nikomu nic się nie chce wolą gotowy materiał i wszystko łykają jak pelikany, tak jak 99% ludzi na ziemi.
powiem jak zweryfikowałem rzetelność jego przekazu, ma filmik o Bogu JHVH gdzie ładnie pokazuje, ''udowadnia'', że Bóg JHVH już istniał jako jeden z synów boga el, naczelnego bóstwa ugaryckiego panteonu bogów, zanim pojawił się w Biblii jako Bóg izraelitów, ogólnie filmik dotyczy do pochodzenia JHVH, temat bardzo zaciekawił mnie i zdecydowałem dogłębnie zbadać ''pochodzenie'' JHVH czy naprawdę wywodzi się z panteonu ugaryckiego, i czy jest faktycznie jednym z 70 synów boga el?
i okazało się, że to kłamstwo, poczytałem źródła po angielsku, dzieła różnych naukowców na ten temat, i wniosek jest taki, nigdy w ugaryckim panteonie bożków nie było takie bóstwo jak JHVH, naukowcy, bibliści jednomyślnie twierdzą że Bóg JHVH na terenie Mezopotamii pojawia się nagle, nie wiadomo skąd i nie mają absolutnie żadnych dowodów że JHVH to bóstwo z jakiegoś panteonu który został zapożyczony przez Izraelczyków.
a kanał kosmiczne opowieści wszystkim opowiada że JHVH to zapożyczony bóg z ugaryckiego/fenickiego panteonu