Fascynuje mnie AI (sztuczna inteligencja) i wykorzystuję ją prywatnie i zawodowo. O to co odpowiedziała mi na proste pytania (bez stosowania zachęt w promptach lub z zachętami; opisane poniżej):
Pytanie 1: Czy świadkowie jehowy stosują ostracyzm wobec wykluczonych?
Odpowiedź AI (tu ChatGPT):
Tak, świadkowie Jehowy stosują praktykę zwaną ostracyzmem wobec osób, które zostały wykluczone ze społeczności religijnej Świadków Jehowy. Ostracyzm, zwany również wykluczeniem, jest formalnym procesem, w którym dana osoba zostaje usunięta z grona Świadków Jehowy i inni członkowie społeczności są instruowani, aby unikać wszelkiego kontaktu z tą osobą. Ostracyzm ma na celu izolowanie wykluczonej osoby w nadziei, że doprowadzi to do jej powrotu do społeczności i przyjęcia zasad i wierzeń Świadków Jehowy.
Ostracyzm wśród Świadków Jehowy jest powiązany z przekonaniem, że tylko osoby, które żyją zgodnie z ich doktryną, zasługują na pełne wsparcie społeczne. Wykluczenie jest zastosowane w przypadku osób, które naruszają poważne zasady moralne i duchowe Świadków Jehowy, takie jak apostazja (odstępstwo od wiary), poważne grzechy seksualne lub poważne naruszenia dyscyplinarnych.
Podczas ostracyzmu, członkowie społeczności Świadków Jehowy są zobowiązani do unikania wszelkiego kontaktu z wykluczonymi osobami, zarówno w sferze religijnej, jak i społecznej. Nie powinni rozmawiać z nimi, nie mogą z nimi pracować ani nawet pozdrawiać ich publicznie. Ta praktyka ma na celu wywrzeć presję na wykluczonej osobie, aby przemawiała do jej sumienia i skłonić ją do powrotu do społeczności i zmiany swojego zachowania.
Warto zaznaczyć, że stosowanie ostracyzmu wobec wykluczonych osób jest praktyką specyficzną dla społeczności Świadków Jehowy i nie jest praktyką powszechną w innych wyznaniach chrześcijańskich.
Pytanie 2: Czy świadkowie jehowy ukrywają pedofilów?
Odpowiedź: Istnieją oskarżenia i kontrowersje dotyczące sposobu, w jaki Świadkowie Jehowy traktują przypadki pedofilii w swojej społeczności. Niektórzy twierdzą, że organizacja Świadków Jehowy ma tendencję do ukrywania przypadków pedofilii i niezgłaszania ich władzom świeckim.
Według raportów i relacji byłych Świadków Jehowy, organizacja często stosuje wewnętrzne procedury dochodzeniowe w przypadkach oskarżeń o pedofilię. Oskarżenia te są badane przez starszych w społeczności, a nie przez profesjonalne organy ścigania. W niektórych przypadkach, jeśli nie ma wystarczającego świadectwa lub dwóch niezależnych świadków, dochodzenie może być zakończone bez podjęcia dalszych działań. Krytycy twierdzą, że taka polityka może prowadzić do zaniechania zgłaszania przypadków pedofilii organom ścigania i utrudniać ściganie i ukaranie pedofilów.
W niektórych krajach, jak na przykład w Australii, przeprowadzono dochodzenia dotyczące sposobu, w jaki organizacja Świadków Jehowy radzi sobie z oskarżeniami o pedofilię. W wyniku tych dochodzeń wyłoniły się dowody na to, że organizacja Świadków Jehowy nie zgłaszała przypadków pedofilii władzom świeckim i że niektóre osoby odpowiedzialne za nadzór nad społecznością Świadków Jehowy miały niewłaściwe podejście do takich przypadków.
Warto zaznaczyć, że przedstawione informacje są oparte na raportach i świadectwach osób związanych z organizacją Świadków Jehowy oraz na wynikach dochodzeń prowadzonych przez niektóre władze państwowe. Należy pamiętać, że nie jestem w stanie zweryfikować prawdziwości tych twierdzeń, a moje odpowiedzi opierają się na dostępnych informacjach do momentu mojego ostatniego uaktualnienia w 2021 roku.
Zadanie 1: Jak napisałeś powyżej świadkowie jehowy stosują ostracyzm wobec wykluczonych. Jakich argumentów powinienem użyć do świadków jehowy, którzy po moim wykluczeniu stosują wobec mnie ostracyzm (w zachętach poprosiłem AI o myślenie jak socjolog z odwołaniem się do biblii i historii Jezusa):
Odpowiedź: Jako socjolog, rozumiem, że sytuacja, w której doświadczasz ostracyzmu ze strony Świadków Jehowy po wykluczeniu, może być trudna emocjonalnie. W takiej sytuacji ważne jest, aby zachować spokój i odnaleźć sposoby konstruktywnej komunikacji z członkami społeczności.
Podczas rozmowy z Świadkami Jehowy, którzy stosują wobec ciebie ostracyzm, możesz skorzystać z kilku argumentów:
Podkreśl znaczenie miłości i akceptacji: Zacytuj biblijne fragmenty, takie jak Ewangelia Mateusza 22:39, w której Jezus mówi o miłości bliźniego jako jednym z najważniejszych przykazań. Możesz podkreślić, że prawdziwa miłość nie powinna być uzależniona od zgodności w poglądach religijnych, ale powinna objąć wszystkich ludzi.
Zwróć uwagę na historię Jezusa: Przywołaj historię Jezusa, który miał otwarte serce dla różnych osób, w tym dla tych, którzy byli na marginesie społeczeństwa. Jezus nawiązywał kontakty z grzesznikami, cudzołożnikami i publicznymi celnikami, dając im nadzieję na zmianę i pokazując im miłosierdzie.
Wyraź swoje uczucia i pragnienie pojednania: Wyraź szczerze swoje uczucia i pragnienie naprawienia relacji z członkami społeczności. Powiedz im, jak bardzo cierpisz z powodu ostracyzmu, a jednocześnie jak ważne jest dla ciebie utrzymanie więzi rodzinnych i przyjacielskich.
Podsumowując, ważne jest, aby w rozmowie z członkami społeczności Świadków Jehowy, którzy stosują wobec ciebie ostracyzm, koncentrować się na miłości, akceptacji i pragnieniu pojednania. Przywołanie biblijnych zasad miłości bliźniego oraz historii Jezusa, który przyjmował wszystkich, może być pomocne. Pamiętaj, że nie jestem w stanie przewidzieć, jak każda osoba zareaguje, ale te argumenty mogą otworzyć drogę do dialogu.
Zadanie 2: Chcę opuścić organizację świadków jehowy. Przygotuj mi list, w którym napiszę o mojej decyzji, na którą wpływ miało: a) wiedza o ukrywaniu pedofilii w zborach, b) niezgodności nauk świadków jehowy z zapisami w biblii, c) sposób postępowania Ciała Kierowniczego, które z jednej strony twierdzi o swoim namaszczeniu i oczekuje posłuszeństwa ich decyzji, a z drugiej pisze o swojej omylności (na końcu znalazły się zachęty i instrukcje dla AI, które nakierowują go "w myśleniu").
Odpowiedź sztucznej inteligencji:
Droga Społeczność Świadków Jehowy,
Chciałbym podzielić się z wami ważną decyzją, którą podjąłem. Po wielu refleksjach, studiach i rozważaniach, zdecydowałem opuścić organizację Świadków Jehowy. Ta decyzja była wynikiem wpływu kilku czynników, które chciałbym podzielić się z wami.
Po pierwsze, dowiedziałem się o doniesieniach dotyczących ukrywania przypadków pedofilii w niektórych zborach. Ta wiedza bardzo mnie zaniepokoiła i jest sprzeczna z moim poczuciem etyki i odpowiedzialności. Biblia jasno nakazuje bronić słabych i chronić dzieci (Mt 18:6), a ukrywanie przestępstw seksualnych jest wbrew tym zasadom.
Po drugie, zauważyłem niezgodności nauk Świadków Jehowy z zapisami w Biblii. Pragnę przedstawić dwa silne przykłady:
a) Przykład: Interpretacja "pokolenia" (Mt 24:34): Długo oczekiwano, że "pokolenie" o którym mówił Jezus odnosi się do jednego pokolenia ludzi, którzy dożyją końca tego wieku. Jednak, po upływie wielu lat, interpretacja ta uległa zmianie, twierdząc, że "pokolenie" może obejmować długotrwałe okresy czasu. To przewartościowanie interpretacji jest sprzeczne z jasnym zapisem w Biblii i prowadzi do niezgodności w nauce.
b) Przykład: Datowanie końca świata: W przeszłości Ciało Kierownicze wielokrotnie określało konkretne daty końca świata, które nie zostały spełnione. Na przykład, w 1975 roku przewidywano, że koniec nadejdzie w ciągu jednego pokolenia. Te niewłaściwe przepowiednie, które nie znalazły oparcia w Biblii, rodzą wątpliwości co do autorytetu nauk głoszonych przez Ciało Kierownicze.
W punkcie trzecim, dotyczącym sposobu postępowania Ciała Kierowniczego, warto odwołać się do przykładów z Biblii, które pokazują, że Ciało Kierownicze nie ma powołania od Boga do rządzenia grupą Świadków Jehowy i żądania od nich bezwarunkowej posłuszeństwa. Oto dwa przykłady:
a) Przykład: Apostoł Piotr i posłuszeństwo wobec Boga (Dz 5:29): Piotr, jeden z najważniejszych apostołów, odmówił posłuszeństwa władzom religijnym, gdy naruszali one Boże zasady. To pokazuje jego wierność Bogu i zasadom moralnym, nawet pomimo presji ze strony autorytetów religijnych. Ten przykład sugeruje, że posłuszeństwo powinno być skierowane w pierwszej kolejności do Boga, a nie do ludzkich władz.
b) Przykład: Apostoł Paweł i jego niezależność (Ga 1:11-12): Paweł, apostoł pogan, otrzymał swoje nauczanie bezpośrednio od Jezusa Chrystusa, a nie od innych ludzkich władz. To podkreśla indywidualny kontakt każdego wierzącego z Bogiem i niezależność w poszukiwaniu duchowej prawdy.
Podsumowując, moja decyzja opuszczenia organizacji Świadków Jehowy wynika z wiedzy o ukrywaniu pedofilii, niezgodności nauk z zapisami biblijnymi, oraz moich wątpliwości dotyczących sposobu postępowania Ciała Kierowniczego. Pragnę podkreślić, że ta decyzja jest głęboko przemyślana i oparta na moim dążeniu do prawdy i uczciwości w mojej drodze duchowej.
Zadanie 3: Wytłumacz dlaczego Ciało Kierownicze świadków jehowy nie ma uzasadnienia do istnienia. Wyjaśnij dlaczego Ciało Kierownicze nie może oczekiwać posłuszeństwa od członków tej organizacji religijnej.
Odpowiedź:
Jako religioznawca, mogę przedstawić kilka argumentów, które wyjaśniają, dlaczego Ciało Kierownicze Świadków Jehowy nie ma uzasadnienia do istnienia i dlaczego nie może oczekiwać bezwarunkowego posłuszeństwa od członków tej organizacji religijnej. Przywołam kilka cytatów z Biblii, które wspierają te argumenty:
1. Istnienie tylko jednego pośrednika między Bogiem a ludźmi: W Pierwszym Liście do Tymoteusza 2:5 czytamy: "Jeden bowiem jest Bóg, jeden też jest pośrednik między Bogiem a ludźmi - człowiek Chrystus Jezus". Ten fragment podkreśla, że nie ma potrzeby dodatkowych pośredników między Bogiem a jednostką wierzącą. Zatem, nie ma biblijnego usprawiedliwienia dla istnienia Ciała Kierowniczego jako jedynego autorytetu religijnego.
2. Chrystus jako głowa Kościoła: Efezjan 1:22-23 mówi: "A wszystko poddał pod Jego stopy i uczynił Go głową wszystkiego dla Kościoła, który jest Jego Ciałem, pełnia Tego, który wypełnia wszystko we wszystkim." Ten fragment ukazuje, że Chrystus jest głową Kościoła, a nie jakiekolwiek ludzkie ciało zarządzające. W związku z tym, nie ma podstawy biblijnej, aby Ciało Kierownicze było uznane za jedynego autorytetu w sprawach duchowych.
3. Wolność w Chrystusie: List do Galatów 5:1 głosi: "Do wolności nas wyzwolił Chrystus; trwajcie więc w niej i nie dajcie się znowu niewoli zniewalać". Ten fragment podkreśla, że chrześcijanie mają być wolni w Chrystusie, a nie podlegać niewoli czy nadzorowi ludzkiego ciała zarządzającego. To wskazuje, że posłuszeństwo powinno być skierowane przede wszystkim do Boga, a nie do hierarchii organizacyjnej.
Podsumowując, na podstawie biblijnych argumentów, można stwierdzić, że Ciało Kierownicze Świadków Jehowy nie ma uzasadnienia do istnienia, a członkowie tej organizacji nie powinni bezwarunkowo poddawać się ich władzy. Istnieje tylko jeden pośrednik między Bogiem a ludźmi - Jezus Chrystus, który jest głową Kościoła. Chrześcijanie powinni cieszyć się wolnością w Chrystusie i kierować swoje posłuszeństwo w stronę Boga, a nie w stronę ludzkiej hierarchii.
Powyższe pokazuję w ramach ciekawostki. Należy pamiętać, że ChatGPT 3.5 nie ma inteligencji, nie myśli. Nie ma też dostępu do danych po 2021 roku. Póki co stanowi to dobrą zabawę i pokazuje olbrzymie możliwości sztucznej inteligencji.