Ale jest nadzieja, która jak wiadomo, matką jest wynalazków.
Współczesna odpowiedź na pionierskie wyzwania. Oto ja poślij mnie.
https://youtu.be/u2LVIVOK_cs
Sługa pokorny, wydajny, posłuszny.
Jest potencjał. Tylko logo przyczepić.
Oglądając ten filmik od razu przypomniałam sobie tę piosenkę Świadków, którą śpiewa wózek - stojak z literaturą!
To by był swoją drogą świetny nabytek dla JW.ORG - taki jeżdżący wózko - stojak z literaturą!
Ale po co mają płacić za takie urządzenia... jak mają tylu chętnych głosicieli, którzy z radością popilnują wózko - stojak z logo jw.org?!
Niedawno rozmawiałam z osobą, która jeszcze niedawno pionierowała przy stojaku. Pytałam czy przynosiło to jakieś efekty; czy ktoś w ogóle podchodził.
I ogólnie były to bardzo rzadkie sytuacje! Osoba ta nie potrafiła mi podać ani jednego przykładu "głębokiej" rozmowy, która by przy tym stojaku jej się wydarzyła!
Po prostu ludzie mijają stojak obojętnie, a życie Świadków, którzy przy nim stoją (na mrozie, w upały, w deszczowe dni itd.) płynie sobie bezproduktywnie w tempie: tyk, tyk, tyk, tyk...
W sumie mamy tu analogię do książki "New Boy" w której główny bohater - betelczyk - wykonuje wielogodzinną, nużącą i wpędzającą w depresję - pracę w charakterze podajnika książek w drukarni.
Tak więc organizacji nie są potrzebni ludzie, tylko roboty. Ale takie roboty w ludzkiej skórze, bo ich praca jest gratis!
Dobrze by było gdyby te roboty miały kasę, aby wrzucać ją do skrzynki. Ale i na to znajdzie się rada... Gdy roboty nie mają kasy (a to częsty przypadek, gdy ktoś pracuje na czarno na ćwierć etatu, by móc pionierować), to mogą przecież użyczyć swojej siły roboczej na budowach sal królestwa. A sale później można sprzedać i wysłać pieniążki do Warwick!
P.S. Choć w organizacji jest wiele osób niewykształconych, to ja bym nie generalizowała, że są one bez ambicji. Wielu ludzi po prostu chce szczerze poznać Boga... No ale trafili akurat w złe miejsce.. i jeszcze o tym nie wiedzą.
Dajmy im jeszcze szansę na to, aby się przebudzili i zorientowali się, że są oszukiwani!