Witajcie. Chcę podzielić się z Wami swoimi ostatnimi przemyśleniami. W Ewangelii według Łukasza 21:8 czytamy: "On odrzekł: „Uważajcie, żebyście nie zostali wprowadzeni w błąd, bo pojawi się wielu takich, którzy będą się powoływać na moje imię i mówić: ‚To ja nim jestem’ oraz ‚Ta chwila jest już blisko’. Nie idźcie za nimi". Czy Jezus w tym wersecie ostrzega między innymi przed Świadkami Jehowy? Co ciekawe, nigdzie w publikacjach nie znalazłem szczegółowego wyjaśnienia tych słów. Jednak werset ten, zawiera odnośnik do 1 Listu Jana 4:1: „Kochani, nie każdej natchnionej wypowiedzi wierzcie, ale sprawdzajcie, czy takie wypowiedzi pochodzą od Boga, bo na świecie pojawiło się wielu fałszywych proroków”. W Leksykonie Wnikliwe poznawanie pism pod hasłem Natchnienie podali takie wyjaśnienie: „Ze słów Pawła jasno wynika, że istnieją zarówno prawdziwe, jak i fałszywe „natchnione wypowiedzi (…) źródłem fałszywych „natchnionych wypowiedzi” są demony. Znajduje to potwierdzenie w wizji danej Janowi. Apostoł ujrzał, jak z paszczy smoka, bestii oraz fałszywego proroka wychodzą „trzy nieczyste natchnione wypowiedzi”, które przypominały wyglądem żaby. Niedwuznacznie oświadczył, że wypowiedzi te są „natchnione przez demony” i mają na celu zgromadzenie królów ziemi na wojnę Har-Magedonu”. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie połączenie tego wersetu z ostrzeżeniem Jezusa, aby uważać na ludzi, którzy mówią, że ,Ta chwila jest już blisko’. Przecież to główny temat, który poruszają w swoich rozmowach mających na celu werbowanie nowych członków.