Ignorant nawet nie wie, że to się nie odbywa w święta, tylko w sobotę.
Ignorant nie wie, że to nie jest obowiązkowe, bo sobota nawet nie jest obowiązkowa co do pójścia do kościoła.
Tak piszę tutaj w tym wątku bo myślę że wielu szczególnie młodszych byłych świadków którzy nie zetknęli się z religią katolicką mogą myśleć że ten wątek powinien być w dziale Biblia a w ogóle dział biblia powinien być ale na wesoło to już jest jako oddzielny wątek i jest ku temu wiele powodów ale okej ale żeby była jasność jakie to ma znaczenie Dlaczego świadkowie mają swoje jasełka skoro to są jedne z wielu jasełek w okresie wiosennym a ich źródło nie leży w Biblii tylko w zwyczajnym odradzaniu się życia na wiosnę a ideologia wyjścia narodu w tym właśnie czasie .
Jak mamy zdrowe podejście że są to jakieś zabobony gusła jasełka śpiewy hufy religijne stroje z koszyczkami występy i kropidłem pójdziesz podawanie sobie talerzyka z chlebem i kielicha z winem lub koszyczek jajeczka kiełbaska chlebek jajeczka To fajnie no bo każdy ma prawo obchodzić folklor regionalny czy mniej bardziej tradycyjny ze swojego miejsca gdzie żyje pod warunkiem że robi to bez spiny i na luzie.
Natomiast próba poważnej weryfikacji Przyczyn tego zjawiska doprowadzi do tego że się Niektórzy będą napinać A po co do tego uważam że luźno traktować nas że ten temat Aczkolwiek ciekawy bardzo jak działa zbiorowa hipnoza.
Taaaaak jaki o ważne czas
Triduum Paschalne.....
Czy ktoś kojarzy Co to znaczy A to znaczy 3 dni Triduum to z łaciny języka śmiesznego prymitywnego zagarnięte go przez kościół rzymskokatolicki jako swój wtedy sławną w średniowieczu łaciną od regionu Lacja we Włoszech...
Dla ciekawskich są kibice Lazio Rzym to stąd.... więc niestety jakiś szczególny język Tylko dialekt jeden z wielu w tamtym regionie w średniowieczu pewnie znasz Kaszubski czy łemkowski czy Śląski.
a Paschalne czyli Pesach.... przejście to dowiedziałem się dopiero bedac słucham Boga Jehowy ale gdyby spytać przeciętnego katolika Co oznacza zwrot Triduum Paschalne to 90% prosi o powtórzenie pytania bo kojarzę to z Świętami Wielkiej Nocy po prostu jaka to wspaniała religia katolicka No ale jak się używa łaciny 21 wieku zamiast mówić normalnie i sukienek w czasie obrzędów różnych kolorów No to co zrobić.
Tak prosty parafianin jest w ciemnej dezinformacji więc truka się nadal łaciną w kościele wiele określeń To i tak dobrze że całe msze nie są po łacinie jak w latach siedemdziesiątych jeszcze w Polsce co wiem od rodziców katolików.
Każdy katolik pamiętający lata 80 a tym bardziej jako katolik udzielający się na innym religijnym forum ale jednak wie Pan że w sobotę tak zwaną Wielką Sobotę lub wielkanocną masowo zmierzali wszyscy w latach 80 za papieża Jana Pawła II w tym ja i Wszyscy moi znajomi bo 96% to ochrzczeni byli i gdzieś chyba katolicy No nie ma że dziś trochę mniej więc sobotni zwyczaj wielkanocny jest bardziej w Polsce rozpowszechnione i znanej niż jakaś pamiątka śmierci Jezusa Świadków Jehowy.
W praktyce wysyłało się dziecko lub przyszła mama z dzieckiem Rzadko widać było mężczyzn przy tym masowym tak zwanym święceniu w kościele to tak widzę tytułem przybliżenia bo oni którzy żyjąc w kraju katolickim nie wiedzą jak to się odbywa albo odbywało bo dziś nie wiem bo nie uczęszczają od około roku 90 nie praktykuje tego rodzaju zabobonów religii rzymskokatolickiej.
A tak na marginesie Nie rozumiem hipokryzji katolików krytykujących świadków i to pisanie Z wyższością katolika na tym forum że świadkowie Są w szambie No ale chyba to szambo u świadków to gdzieś po kostki a w kościele i historia kościoła to co najmniej po szyję No ale to chyba wszyscy wiedzą na tym forum .
A dla tych którzy się gubią Polecam film Kler bo o świadkach jest dużo więc nic nie muszę polecać.
Lubię jak ktoś ujawnia demaskuje pokazuje w innym ciekawszym świetle praktyki strażnice Ale trochę słabo to wygląda w ustach praktykującego wierzącego katolika. A już na pewno nie jest obiektywne.
Chodź wkład w obnażanie praktyk strażnicy strażnicy jak najbardziej cenie No ale ten brak aktywności i bronienie udawanie że kościół to coś dobrego No też jest tak samo fajne jak despotyczne ciało kierownicze.