zaciekawiła mnie ta wypowiedź:
mam pytanie: czy ktoś z Was byłby tak miły i mógłby (dla mnie i dla innych Czytelników) uporządkować i przejrzyście przedstawić aktualną "hierarchię ocenę oceny duchowości"?
Nie wiem ile stopni ma ta hierarchia, ale to co napisałem jest w Paście:
"cieszący się dobrą opinią" - jeżeli głosiciel nie ma ograniczeń nałożonych przez Komitet Sądowniczy ani Biuro Oddziału, nie przynosi zborowi ujmy, a otrzymanie jakiegoś zadania nie wzbudzi u innych poważnych wątpliwości, nie zgorszy to można uznać jak wyżej.
"przykładny" - to coś więcej, w postępowaniu i wielbieniu Boga jest godny naśladowania, daje innym dobry przykład jeśli chodzi o obecność na zebraniach, udział w służbie, życie rodzinne, wybór rozrywki, ubiór, wygląd zewnętrzny i tak dalej.
Starszy- (na podstawie Paście) musi on być człowiekiem duchowym oraz dawać dowody, że oddziałuje na niego duch święty, i tu jest cała lista pytań na które trzeba odpowiedzieć przy rozważaniu zamianowania. Bierze się również pod uwagę stan duchowy najbliższej rodziny.
Skąd wziąć informacje o stanie duchowym?
Z dokumentu S-61 dotyczącego wizyty nadzorcy wynika (pisałem o tym w 2016, nie wiem jak jest teraz):
Nadzorca obwodu uzyska informacje dotyczące danych osobowych i stanu duchowego ze „Zborowych kart sprawozdań głosiciela” każdego z zalecanych braci.
głosiciel nieczynny - nie zdał sprawozdania przez ostatnie 6 miesięcy
głosiciel nieregularny - zdał przynajmniej jedno sprawozdanie przez ostatnie 6 mcy