abece, stary wybacz, ale jak piszesz 3 posty pod sobą (sic!) to ciężko się to czyta. Przechodzi ochota na odpisywanie...
No ale jednak.
Nie jestem żaden "stary",wniosek - nie czytasz mnie z uwagą.
Widać, była/jest możliwość pisania trzech postów pod sobą, z czego jeden to poprawka, co też widać.
W jaki sposób te wspaniałe przykłady bohaterstwa przeczą temu, że w większości Polacy odnosili się do Żydów z niechęcią?
Nie podałeś żadnych dowodów, że w większości Polacy odnosili się do Żydów z niechęcią.
Gdzie statystyki o które proszę? Czy badania w tym zakresie były prowadzone ogólnie na terenie całej Polski, czy wybiórczo, na terenach konkretnych miast? wsi?
Z mojej strony otrzymałeś dokument historyczny, co pomijasz:
Blue cytat:
" a niektórzy z satysfakcją patrzyli na to, co według nich było słuszną nauczką, na którą Żydzi sobie solennie zapracowali.
„Notatki z getta” Emanuel Ringelblum Warszawa 1943[1]."
"PANUJE U NAS POGLĄD, że antysemityzm znacznie się wzmógł w okresie wojny, ŻE POLACY W SWEJ WIĘKSZOŚCI SĄ ZADOWOLENI Z
NIESZCZĘŚCIA, KTÓRE SPOTKAŁO ŻYDÓW w miastach i miasteczkach Polski itp. Uważny czytelnik naszych materiałów znajdzie setki
dokumentów świadczących o czymś wręcz przeciwnym. W niejednym sprawozdaniu z miasteczka przeczyta on, jak serdecznie odnosiła
się ludność polska do żydowskich uchodźców. Dowiecie się o setkach wypadków, kiedy chłopi w ciągu długich miesięcy ukrywali i dobrze
karmili żydowskich uchodźców z okolicznych miasteczek”
Wśród Sprawiedliwych wśród Narodów Świata jest ponad 600 Niemców. Czy to przeczy temu, że Niemcy są odpowiedzialni za Holocaust?
Nic takiego nie napisałam.
To nie moje słowa.
Moi dziadkowie nigdy nie powiedzieli, że za mało Polaków pomagało Żydom. Ja też nigdy tego nie powiedziałem. Tak jak mówisz, ratowanie Żydów w Polsce było bohaterstwem - nie każdy chciał ryzykować życie i dokładnie to rozumiem. Nigdy też moi dziadkowie nie oskarżali Polaków (czyli samych siebie...) o holocaust.
Walczysz z poglądami, które nigdy nie padły abece. Odwracasz kota ogonem innymi słowy.
Każdy widzi, co powiedzieli Twoi Dziadkowie i ja też.
Blue cytat:
" Moi dziadkowie byli nastolatkami podczas II wojny światowej. To co opowiadali o nastawieniu ogólnej populacji do Żydów".
Przede wszystkim mataczysz, bo ogólna populacja (Polaków), potem została przez Ciebie przekształcona na "większość" Polaków i to już mnie zniechęciło do odpisywania Tobie.
Blue cytat:
"Drogi abece, mówiąc o "ogólnej populacji polaków", mówię o większości polaków. Właściwie - to przekazuję słowa moich dziadków. Opowiadali mi jak jeszcze przed wojną wśród chłopów i mieszczan powszechna była niechęć i zazdrość do Żydów"
Są opowieści o zazdrości między Żydami i Żydami, między Polakami i Polakami, między holendrami i Holendrami i tak dalej, a też o zazdrości między Polakami i Holendrami i tak dalej naprzemiennie.
Twoi Dziadkowie piszesz Blue:
"Nigdy też moi dziadkowie nie oskarżali Polaków (czyli samych siebie...) o holocaust. "
Ja nigdzie nie oskarżam Twoich Dziadków , że oskarżali Polaków o Holocaust.
Nie przypisuj mnie, tego co było w cytatach dostepnych jako dokumenty historyczne.
Byly slowa Twoich Dziadków o stosunku "ogólnej populacji" (Polaków) do Żydów, pózniej zmienione na stosunek "większości" Polaków do Żydów.
Teraz o Żydach i Ich stosunku do Żydów:
"Jüdischer Ordnungsdienst, dosł. Żydowska Służba Porządkowa[1], zwyczajowo policja żydowska – w okresie II wojny światowej podległe częściowo Judenratom, kolaborujące z nazistowskimi Niemcami, żydowskie jednostki policyjne wewnątrz gett, obozów pracy oraz obozów koncentracyjnych.
Jüdischer Ordnungsdienst było wykorzystywane do rekwizycji, łapanek, eskortowania przesiedleńców oraz akcji deportacyjnych[2][3][4].
Spis treści
1 Organizacja
2 Zobacz też
3 Przypisy
4 Bibliografia
5 Linki zewnętrzne
Organizacja
Od grudnia 1940 pierwszym nadkomisarzem Żydowskiej Służby Porządkowej (SP) getta warszawskiego był Józef Andrzej Szeryński, który przeszedł na chrześcijaństwo i zmienił nazwisko z Szenkman, Szynkman bądź Szeinkman. Szeryński był znany ze swojego antysemityzmu i jest podawany jako przykład „nienawidzącego siebie Żyda” (ang. Self-hating Jew)[5].
Według historyka Raula Hilberga w getcie warszawskim służbę pełniło ok. 2500 żydowskich policjantów (komisarzem był Józef Andrzej Szeryński, a przejściowo Jakub Lejkin), w getcie łódzkim było 1200 osób, a w getcie lwowskim – 500 policjantów z Ordnungsdienstu[6].
Funkcjonariusze policji żydowskiej byli umundurowani lub nosili odznaki lub opaski funkcyjne. Jako środek przymusu byli wyposażeni tylko w pałki.
Przedwojenny adwokat Stanisław Gombiński był w warszawskiej SP zastępcą kierownika Sekretariatu SP. W styczniu 1943 r. zbiegł na stronę aryjską i tam ukrywał się do wyzwolenia pod pseudonimem „Jan Mawult”. Nieomal natychmiast po wojnie spisał swoje wspomnienia, w których zawarł wiele istotnych informacji o organizacji i wewnętrznych stosunkach tej formacji[7].
Anatol Chari, policjant w łódzkim getcie, w swoich wspomnieniach z okresu służby w tych oddziałach opisuje pracę przy eskortowaniu dostaw żywności, ochronie magazynów żywności, kontroli pracowników piekarni, a także patrole nakierowane na konfiskatę żywności u mieszkańców. Wskazuje również na udział żydowskich służb porządkowych w oszustwach przy obrocie deficytową w getcie żywnością, wymuszaniu usług seksualnych za żywność. Dramatyczny wydźwięk mają relacje z przygotowania transportów do obozów zagłady, obejmujących coraz to nowe grupy mieszkańców getta[8].
Funkcjonariuszami byli zwykle młodzi ochotnicy, zajmujący się utrzymaniem porządku w getcie, choć uczestniczący także w patrolach po getcie prowadzonych przez niemieckich żołnierzy oraz wartach przy wejściach do dzielnicy żydowskiej. Szczególnie negatywnie wśród mieszkańców gett odbierano udział funkcjonariuszy w pacyfikacji dzielnicy oraz ich pomoc w organizacji wywozu ludzi do obozów zagłady.
W większości dużych gett funkcjonariusze policji żydowskiej zostali wymordowani lub wysłani do obozów koncentracyjnych w momencie likwidacji dzielnicy żydowskiej."
https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCdischer_Ordnungsdienst "Żydzi przeciw Żydom (Zbrodnie żydowskiej policji, Judenratów i żydowskich kapo). Część I
„To policja żydowska była najokrutniejsza wobec skazanych" - autor przemilczanego w Polsce wstrząsającego dziennika z getta warszawskiego Chaim A Kaplan
„Okrucieństwo policji żydowskiej było często większe niż Niemców, Ukraińców, Łotyszy" - Najsłynniejszy kronikarz getta warszawskiego Emanuel Ringelblum" .
https://praweksiazki.pl/historia-i-polityka/3977-zydzi-przeciw-zydom-zbrodnie-zydowskiej-policji-judenratow-i-zydowskich-kapo-czesc-i-9788389033860.html"Kapo - Żydzi kolaborujący z Niemcami"
Film Kapo z 1999 roku opowiada o żydowskich kapo pracujących dla nazistowskich Niemców w obozach koncentracyjnych. Produkcja wzbudziła ogromne kontrowersje, mimo to otrzymała nagrodę dla najlepszego filmu dokumentalnego International Emmy Award. Jeden z producentów filmu Danny Paran przyznał, że był zszokowany, kiedy poznał dogłębnie tematykę kolaboracji. Reżyser Dan Setton nie ukrywał, że przez długi czas cierpiał na bezsenność po tym, jak zrealizował film. Reakcje na film były bardzo zróżnicowane: podczas pokazów został przyjęty z dużym zainteresowaniem przez młodszą część audytorium, natomiast starsza zareagowała oburzeniem. W Niemczech wyemitowano jedynie ocenzurowaną wersję filmu z obawy na reakcje, jakie może wywołać. We Francji sprzeciw wobec filmu był tak duży, że program La 25e Heure, w ramach którego film został wyemitowany, został zdjęty z anteny. Mimo to film został uhonorowany tytułem najlepszego filmu dokumentalnego w 2000 r. (International Emmy Award) to najwyższe odznaczenie dla izraelskiego filmu do tego roku.
Niektórzy żydzi w tym filmie wszystko co złe mówią o Capo, a zapytani czy by nimi zostali, to z chęcią. Niektórzy nawet się tym szczycą jak ta jedna w filmie żydówka. Bo oczywiście po wojnie byli rozpoznani wielu, na ulicach przez innych, a co sądy Izraelskie zrobiły nic. Większość była zatrzymana przesłuchana i wypuszczona, a w sądach uznawali ich za niewinnych. Po to by wszystko pewnie zatuszować i ściągać bandyckie roszczenia jak próbują od nas, i że było inaczej ale prawda jest inna. I ten film ich pogrąża do końca na dodatek film jest Izraelski . Film jest dosyć stary i jeszcze nagrany na VHS i już 20 lat temu był blokowany w różnych telewizjach w różnych krajach by za dużo to nie wypłynęło. Kiedyś leciał ten film w TVP, teraz oczywiście go nie pokażą, a powinni go pokazywać dosłownie co miesiąc."
https://www.cda.pl/video/4203811e5[/quote]
Dyskusja w tym temacie dotyczy tego CO NIEKTÓRZY POLACY uczynili a nie Niemcy. Niektórzy Polacy mordowali Żydów, zagarniali ich mienie i cieszyli się jak myszy do sera, że w końcu następuje "ostateczne rozwiązanie kwestii Żydowskiej". Jeśli chodzi o to, kogo mieli na myśli moi dziadkowie, gdy mówili o ogólnej populacji - to mieli na myśli swoich sąsiadów bliskich i dalszych, mieszczan z pobliskich miast oraz okolicznych księży... oraz SAMYCH SIEBIE. Tak, moi dziadkowie też mieli podobne nastawienie do Żydów, którego żałowali w swoim późniejszym życiu. (Co ciekawe, jednym z powodów było to, że zostali Świadkami Jehowy).
No i na koniec wyjaśniasz co, kto.
"CO NIEKTÓRZY POLACY" -----------------> TO NIE "WIĘKSZOŚĆ"!
Już mieliśmy fałszowanie Historii : POLSKIE OBOZY ZAGŁADY!
Teraz czytam, wypowiedż Twoich Dziadków że WIĘKSZOŚĆ Polaków była BIERNA PODCZAS ZAGŁADY ŻYDÓW! A DALEJ OKAZUJE SIĘ, ŻE TO CO NIEKTÓRZY POLACY! ĆZYLI NIE WIĘKSZOŚĆ!
By się tylko nie doczekać, że Polacy są sprawcami Holocaustu i II WŚ !
Ty przekręcasz kota ogonem, ciężko dojść do ładu po takim przekręcaniu.
Twoi Dziadkowie nie powiedzieli, że za mało pomagali Polacy, ale nie wystarczająco dużo pomagali, Polacy BYLI BIERNI,( Ogólna populacja, większość, co niektórzy), a jak byli bierni, to mogli pomagać więcej,( i to nie, że to Twoi Dziadkowie tak powiedzieli), a porównanie było do orga, tam też ciągle za mało.
Innym wolno, to chyba i mnie wolno zrobić porównanie z orgiem, wszak się zdarzy, że ktoś z wątpiących ŚJ, zatrybi, podczas czytania tego wątku, jak jest oszukiwany.
"ogólna populacja była bierna" ----" większość Polaków była bierna"----"co niektórzy Polacy byli bierni".
Nie no, to nie jest poważne.
Dziękuję. Dobranoc.