6. Jakiego wzoru oddawania czci Bogu trzymają się dzisiaj Świadkowie Jehowy?6 Świeccy historycy przyznają, że pierwsi chrześcijanie oddawali cześć tylko i wyłącznie Bogu. Na przykład w pewnej książce czytamy o nich, że propozycję umieszczenia wizerunków w miejscach wielbienia Boga „odrzuciliby ze zgrozą” (History of the Christian Church). Dzisiaj Świadkowie Jehowy trzymają się tego wzoru. Nie modlimy się przed obrazami „świętych” ani do aniołów; nie modlimy się nawet do Jezusa. Nie oddajemy też czci symbolom państwowym. Bez względu na to, do czego chcieliby nas nakłonić inni, jesteśmy zdecydowani być posłuszni słowom Jezusa: „To Jehowę, swojego Boga, masz czcić” (Mat. 4:10).
Cytat [1]Świeccy historycy przyznają, że pierwsi chrześcijanie oddawali cześć tylko i wyłącznie Bogu.
Co na to Biblia?
2p 1:15-21Starać się zaś będę, abyście zawsze mieli sposobność po moim odejściu o tym sobie przypominać Nie za wymyślonymi bowiem mitami postępowaliśmy wtedy, gdy daliśmy wam poznać moc i przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa, ale [nauczaliśmy] jako naoczni świadkowie Jego wielkości.
Otrzymał bowiem od Boga Ojca [6]cześć i ][8]chwałę, gdy taki oto głos Go doszedł od wspaniałego Majestatu5: To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie. 18 I słyszeliśmy, jak ten głos doszedł z nieba, kiedy z Nim razem byliśmy na górze świętej6. 19 Mamy jednak mocniejszą, prorocką mowę, a dobrze zrobicie, jeżeli będziecie przy niej trwali7 jak przy lampie, która świeci w ciemnym miejscu, aż dzień zaświta, a gwiazda poranna7 wzejdzie w waszych sercach. 20 To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia8. 21 Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili Boga święci ludzie9.
1
[6] |5092| τιμην|timēn - szacunek, zaszczyt
<5092> wartość, szacunek, zaszczyt, honor;
[8] |1391| δοξαν| doksan- chwałę
<1391> chwała, sława, honor, splendor;
History of the Christian Church - ogólnie nie moglem znaleźć w pdf tej o to książki nic by mi to nie dało bo angielskiego nie znam. I nie moge zweryfikować czy nie wyrwane czasem z kontekstu