Jestem w stanie zaufać informacjom, że wśród pytań "egzaminacyjnych" jest pytanie o wiarę w ciało kierownicze (gdyż link do oficjalnej strony jw.org rozwiał moje wątpliwości)
Uwzględniam uwagę Blue o tym, że sprawa podlega Nadzorcy Obwodu (co zmniejsza prawdopodobieństwo jakichkolwiek zniekształceń) ale całkowicie tych zniekształceń NIE wykluczam.
Sebastianie... tak się zastanawiam co będzie jak się okaże, że za kilka miesięcy, rok, czy kilka lat jednak dorzucą OFICJALNIE wzmiankę o Ciele Kierowniczym do 2 pytań tuż przed chrztem. Wtedy wspólnie się pośmiejemy, że byliśmy małowierni nawet nie przypuszczając, że CK może jednak wyciąć taki numer
Gdyby ktoś się zastanawiał skąd wiemy, że "Niewolnik wierny i roztropny" to jest Ciało Kierownicze, to odpowiedź znajdziemy w tym wykładzie (od momentu 1 godz 15 min):
https://www.jw.org/pl/biblioteka/materialy-wideo/#pl/mediaitems/2021Convention/pub-co-r21_9_VIDEOPolecam jednak zacząć oglądać od 1 godz 12 min, ponieważ jest tam wspaniały filmik o bracie, którzy postanawia w ogóle nie czytać odstępczych treści, które pokazał mu kolega z pracy!
Oto moje notatki z tego kilkuminutowego wykładu:
3 powody dla których Niewolnik wierny i roztropny to Ciało Kierownicze :
1) na Ciało Kierownicze oddziałuje duch święty
2) CK wspierają aniołowie
3) trzymanie się Słowa Bożego! CK pozwala żeby na jego decyzje wpływały wskazówki ze słowa Bożego, a nie popularne poglądy
I podsumowanko brata:
Możemy mieć silną wiarę, że Jehowa przez swojego Syna posługuje się CK i powinniśmy być lojalni wobec tych wiernych braci i organizacji Jehowy mimo różnych ataków ze strony przeciwników!
Jak widać ów mówca żywcem zacytował nam Strażnicę z lutego 2017 roku, gdzie wymieniono te 3 powody.
Mam pytanie do wnikliwych, bo można się naprawdę pogubić czytając tę Strażnicę:
https://www.jw.org/pl/biblioteka/czasopisma/straznica-do-studium-luty-2017/jak-jehowa-prowadzi-swoj-lud-obecnie/Akapit 12 mówi:
12
Ciało Kierownicze nie jest natchnione przez Boga ani nieomylne. Dlatego może popełnić błąd przy wyjaśnianiu spraw doktrynalnych lub udzielaniu wskazówek organizacyjnych. W Skorowidzu do publikacji Towarzystwa Strażnica znajduje się hasło „Kształtowanie się wierzeń”, które zawiera listę skorygowanych wyjaśnień od 1870 roku. Jezus nie powiedział, że wierny niewolnik będzie przygotowywał doskonały pokarm duchowy.
Akapit 13 mówi:
13
Na Ciało Kierownicze oddziałuje duch święty. Duch święty pomógł Ciału Kierowniczemu zrozumieć wiele prawd biblijnych. Na przykład pomyśl o liście uaktualnionych wierzeń wspomnianej w poprzednim akapicie. Bez wątpienia wyjaśnienie tych „głębokich spraw Bożych” nie jest zasługą żadnego człowieka (odczytaj 1 Koryntian 2:10).
Moje pytanie brzmi czy te 2 akapity nie wykluczają się wzajemnie? Ciało Kierownicze nie jest natchnione przez Boga, ale oddziałuje na nie duch święty...
No to w jaki sposób Bóg "natchniewa"
ludzi jak nie za pomocą ducha świętego?
Wytłumaczcie mi to tak na chłopski rozum... (oczywiście rozumując tak jak Niewolnik
)