Pod Temat: Rytuały oparte na tradycjach religijnych niezgodnych z Biblią.
1)
Wielki PostJak podaje New Catholic Encyclopedia, ten czas pokuty i powstrzymywania się od jedzenia został ustanowiony „w czwartym wieku”, czyli ponad 200 lat po spisaniu Biblii. W związku z pierwszym dniem Wielkiego Postu encyklopedia ta donosi: „Praktyka posypywania wiernych popiołem podczas Środy Popielcowej stała się powszechna od synodu w Benevento w 1091 roku”.
Skoro post jest nie zgodny z Biblią ? jak panowie z redakcji twierdzą to dlaczego Jezus pościł 40 dni ?? czy panowie z ciała kierowniczego wiedzą wogóle jakie jest znaczenie postu ?? i co to jest post ??
Ewangelia Łukasza 5:33-35Wówczas oni rzekli do Niego: «Uczniowie Jana dużo poszczą i modły odprawiają, tak samo uczniowie faryzeuszów; Twoi zaś jedzą i piją». Jezus rzekł do nich: «Czy możecie gości weselnych nakłonić do postu, dopóki pan młody jest z nimi Lecz przyjdzie czas kiedy zabiorą im pana młodego, i wtedy, w owe dni, będą pościli»
Ewangelia Mateusza 6:16-18 Gdy pościcie, nie bądźcie posępni jak obłudnicy, którzy ponurym wyglądem chcą ludziom pokazać, że poszczą. Zapewniam was: Oni już otrzymują swoją zapłatę. Gdy ty pościsz, namaść głowę olejkiem i umyj twarz, aby nie ludzie widzieli, że pościsz, tylko twój Ojciec, który jest w ukryciu. A twój Ojciec, który widzi także to, co ukryte, nagrodzi ciebie. [Biblia Paulistów, Mt 6]
Inne wersety mówiące o poście;Joela 2:12, Daniela 9:3 Izajasza 58:3-5, Matesza 9:14-17, Marka 2:18-20, 2kor 6:4-5, Daniela 9:3
To jak można mówić ze to jest nie zgodne z biblią
i ze post czyli powstrzymywanie sie od pokarmów weszło dopiero po 200 lat spisywania Bibli?? skoro juz w czasach Jezus pościli??
Może chodziło im o posypanie głowy popiołem no ale np praktyka podawania sobie talerzyka podczas wieczerzy pańskiej weszła dopiero gdy pojawili sie Świadkowie Jehowy z ciałem kierowniczym na czele.
Krytykują ze kościół ustanawia jakies praktyki... ale jak Ciało Kierownicze da nowe światło gdzie zmianiaja sie nauki to wszyscy heppy i ze jak Jehowa kieruje i chce i problemu juz nie ma...