rzecz dzieje się w Wielkiej Brytanii, a więc w kraju który ma bzika na pkt niedyskryminacji;
na tej podstawie zakładałem że w artykule pojawi się jakaś wzmianka, że Pani Eunice Spry poinformowała służby że należy do konkretnej mniejszości religijnej oraz że służby pomocy społecznej czysto po ludzku obawiały się narazić na zarzut nietolerancji (w tym przypadku: religijnej) ale w artykule nic takiego nie ma;
system pieczy zastępczej w każdym kraju jest niedoskonały i czasami raz na tysiąc czy raz na milion dochodzi do tragicznej pomyłki, jaką jest przekazanie dzieci okrutnemu psychopacie;
myślę że doszło do niezawinionego błędu państwowego systemu, który przekazał dzieci niewłaściwej osobie
jednostki psychopatyczne mogą być podatne na propagandę sekty gdyż mogą im imponować psychopatyczne skłonności starożytnego Jahwe i sadystyczne opisy starego testamentu, ale...
ale myślę, że nadużyciem byłoby insynuowanie związku wierzeń religijnych przestępcy z czynami przestępczymi - podobnie drastyczne przypadki równie dobrze mogą zdarzyć się (i nie łudźmy się - na pewno kiedyś wydarzą się!) i wśród katolików i wśród muzułmanów i wśród ateistów także