TEAMT: Rzymian 10:13 — ‛Każdy, kto będzie wzywał imienia Pańskiego’
Link:
https://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/wersety-biblijne/rzymian-10-13/Cytat:
Jednak żeby z tego skorzystać, musimy wzywać imienia Jehowy *, które jest osobistym imieniem wszechmocnego Boga (Psalm 83:18).
Noi tu mamy problem, dlaczego?? ŚJ piszą że trzeba
wzywać imienia Jehowy by byc zbawionym zgodnie z ich przekładem. Ale Biblia mówi ze zbawienie jest tylko w Imieniu Jezusa Chrystusa:
Dz 4:9-12, 5:31; Tytusa 1:4;
1Jana 4:14,
Ew.Jana 3:17, 4:42 i tylko w jego imieniu jest zbawienie:
Dz 4:9-12. I tez to jego Imię wzywali i w jego imię robili cuda i wypędzali demony:
Dz 3:15, 4:10. Wzywali i wielbili:
1kor 1:2,
Dz 19:17,
2Tes 1:12.
Kto jest zbawicielem wg Biblii? no oczywiście Jezus Chrystus: Ew.Jana 3:17, 4:42, Tytusa 1:4,
Wiec pytanie po co oni na silę próbują nam wmówić ze Rz 10:13 Jest Jehowa? a podobno tak wnikliwie czytają Pismo Święte. Juz pominę to czy w Nowym Testamencie
jest imię Boże ale to pytanie w kim jest zbawienie w Jezusie? czy w Jehowie zgodnie z ich przekładem w Rz 10:13 co sie kłóci z innym wersetami które podałem wyżej.
Cytat:
Skąd wiemy, że to Jehowa jest „Panem” wspomnianym w Rzymian 10:13 w Biblii Warszawsko-Praskiej? Ponieważ werset ten powołuje się na Joela 2:32 (Joela 3:5, BWP), gdzie w oryginalnym tekście hebrajskim występuje imię Boga, a nie tytuł „Pan” *.
Ponieważ jest to cytat z Jola 2:32 to tam na pewno musi w Rz 10:13 chodzić o Boga(JHWH) i występować Tetragram jest to słaby argument a dlaczego? podam przykład.
Jeśli zajrzymy do Filipian 2:10-11 gdzie czytamy:
Flp 2:10-11
aby na imię Jezusa zgięło się wszelkie kolano istot niebieskich i ziemskich, i podziemnych, i aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest Panem na chwałę Boga Ojca.
Jest to cytat z Ks. Izajasza 45:20-23 dziwnym trafem Paweł przytacza te wersety Jezusowi
a jest to cytatem ze Starego Testamentu!! i czy to oznacza ze tam powinno znajdować sie imie Boże? no nie. Kolejny przykład:
1) Izajasza 43:11 - JHWH
Ja, właśnie Ja jestem PANEM(JHWH), poza Mną nie ma zbawcy! [Biblia Paulistów, Iz 43]
Jana 4:42 - Jezus
Do tej kobiety zaś mówiono: "Teraz wierzymy już nie na podstawie tego, co nam powiedziałaś, lecz dlatego, że sami Go usłyszeliśmy. Wiemy, że On naprawdę jest
2) Psalm 130:7-8 (JHWH)
niech Izrael oczekuje PANA(JHWH). Bo u PANA(JHWH) jest łaska i obfite u Niego odkupienie. To On odkupi Izraela ze wszystkich jego przewinień.
Mateusza 1:21 (JEZUS)
Urodzi Ona syna, a ty nadasz Mu imię Jezus, gdyż On uwolni swój lud od grzechów".
3) Jeremiasza 42:5 (JHWH)
Oni rzekli Jeremiaszowi: "Niech PAN będzie nam świadkiem prawdziwym i wiernym, że postąpimy zgodnie ze wszystkim, co przekaże nam PAN, twój Bóg.
Apokalipsa 3:14 (JEZUS)
Aniołowi Kościoła w Laodycei napisz: To mówi Amen, wierny i prawdziwy świadek, początek Bożego stworzenia. [Biblia Paulistów, Ap 3]
Jest tego więcej oczywiście i mnie to nie przekonuje z tym Joelem.