Trochę odbiegnę od tematu. Ponieważ czytałem przed chwila Biblie Drugi List do Tesaloniczan 1:12 gdzie pisze o uwielbieniu imienia Jezusa:
(12): W ten sposób będzie uwielbione imię naszego Pana, Jezusa, w was, a wy w Nim dzięki łasce naszego Boga i Pana, Jezusa Chrystusa. [Biblia Paulistów, 2tes 1]
Jak czytamy ze w nas ma być uwielbione imie Pana Jezusa Chrystusa. Noi cos mnie podkusiło żeby zajrzyc na JW.ORG czyje imie należy wielbić, i z tego co wiem zawsze mówiono o tym że "Jehowy" i zajrzałem do Biblioteki Internetowej JW.ORG i znalazłem coś takiego:
Akapit. 15
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1993045?q=Uwielbienie&p=par#h=19 Tymczasem chrześcijanie muszą pamiętać, że uwielbienie należy się tylko Bogu”.
Akapit. 16
Uwielbienie bądź oddawanie czci faktycznie należy się tylko Bogu. Kiedy Jan ‛upadł, by złożyć pokłon u stóp anioła’, który mu pokazał zadziwiające rzeczy, owo stworzenie duchowe uchyliło się od przyjęcia jakiegokolwiek uczczenia i rzekło: „Uważaj, byś tego nie czynił, bo jestem współsługą twoim i braci twoich proroków, i tych, którzy strzegą słów tej księgi. Bogu samemu złóż pokłon!”
Akapit. 1
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1989326?q=Uwielbienie&p=parZe słów i czynów Jezusa wyraźnie wynika, że oddawać cześć trzeba wyłącznie Bogu Jehowie. W zakres tego wchodzi pełnienie „świętej służby”, gdyż „wiara bez uczynków jest martwa”
Noi czytamy ze Uwielbienie, część i chwała należy sie tylko Jehowie a natomiast Biblia mówi ze Bogu i Jezusowi:
Ew Jan 17:22-26(22): Obdarzyłem ich chwałą, jaką otrzymałem od Ciebie, aby byli jedno, podobnie jak My jedno jesteśmy. (23): Ja w nich, a Ty we Mnie – niech staną się doskonałą jednością, aby świat poznał, że to Ty Mnie posłałeś i tak ich umiłowałeś, jak Mnie umiłowałeś. (24): Ojcze, pragnę, aby ci, których Mi powierzyłeś, byli ze Mną tam, gdzie Ja jestem,
aby oglądali moją chwałę, którą Mnie obdarzyłeś. Umiłowałeś Mnie bowiem przed stworzeniem świata. (25): Sprawiedliwy Ojcze! Świat Cię nie poznał, Ja jednak Cię poznałem. I oni poznali, że Ty Mnie posłałeś. (26): Objawiłem im Twoje imię i nadal będę objawiał, aby była w nich ta miłość, jaką Mnie umiłowałeś, i abym Ja był w nich". [Biblia Paulistów, J 17]
2Tes 1:12(12):
W ten sposób będzie uwielbione imię naszego Pana, Jezusa, w was, a wy w Nim dzięki łasce naszego Boga i Pana, Jezusa Chrystusa. [Biblia Paulistów, 2tes 1]
Apokalipsa Jana 5:12-14(12): Mówili potężnym głosem: "
Baranek zabity jest godny przyjąć moc, bogactwo, mądrość, potęgę,
cześć, chwałę i uwielbienie". (13): Usłyszałem również, jak całe stworzenie w niebie, na ziemi, pod ziemią i na morzu oraz wszystko, co się w nich znajduje, mówiło: "
Siedzącemu na tronie i Barankowi uwielbienie, cześć, chwała i panowanie na wieki wieków". (14): Wówczas cztery istoty żywe powiedziały: "Amen".
Starsi zaś upadli i oddali pokłon. [Biblia Paulistów, Ap 5]
Baranek to Jezus:(19): ale drogocenną krwią Chrystusa jako Baranka bez skazy i zmazy. [Biblia Paulistów, 1p 1:19]
(29): Następnego dnia, gdy Jan zobaczył zbliżającego się Jezusa, oświadczył: "Oto Baranek Boży, który gładzi grzech świata. [Biblia Paulistów, Ew.Jana 1:29]
To Świadkowie Jehowy jak to w końcu z tym oddawaniem czci i chwały czy tylko Bogu to sie należy czy Jezusowi tez???