Na wstępie chce zaznaczyć ze zmieniam koncept pisania postów może teraz to będzie wyglądało dobrze.
Podejmuje Bardzo trudny temat chociaż to będzie wyłącznie moje sugestywna opinia. Wiem ze sporo jest artykułów na ten temat tutaj na forum i nie tylko. Ale chciał bym sie podzielić z tym co ja o tym sądzę. Na wstępie mojego posta chce zaznaczyć ze werset Dzieje 15:28-29 na który ŚJ sie powołują sądzę że jest pozbawiony kontekstu w kwestii "Transfuzji Krwi" i nie tylko.
Jest również kilka wersetów które zaprzeczają temu żeby to stosować w dzisiejszych czasach.
Zeby zrozumieć Dzieje 15:28-29 należy łaskawie przeczytać kontekst wypowiedzi ale ŚJ mają z tym problem ja z nimi juz o tym dyskutowałem ale nic to nie dało wielki brat ma zawsze racje. Kolejny ich argument padł taki że Bóg juz za czasów Noego mówił ze krew jest święta i nie można jej spożywać. Moja argumentacja jak zwykle została rozwiana mimo cytowania wersetów.
Z tego co pytałem lekarza(psycholog) bo akurat chodzę, zapytałem go czy Transfuzja Krwi to spożywanie odpowiedział mi że nie. Raczej żaden lekarz ci nie powie ze to spożywanie no ale wiadomo "Ciało Kierownicze" to lekarze i wiedzą lepiej.
Cofnijmy sie na początek rozdziału zeby dowiedzieć sie z jakiego powodu nakaz z Dz 15:28-29 został dany i przytoczony przez Apostoła Pawła.
Wersety Dz 15:1-6 mówią nam o pewnych rzeczach ze przybyli do Judei pewni ludzie zaczęli jak by to powiedzieć, robić albo wprowadzać zamęty a dlaczego? ponieważ nawoływali do tego braci by zachowali prawo mojżeszowe bo inaczej nie zostaną zbawieni jeśli nie dazą się obrzezać (Dz 15:1)
Cytat:
[...] Przybyli pewni ludzie z Judei i przekonywali braci: "Nie będziecie zbawieni, jeżeli nie poddacie się obrzezaniu, zgodnie z nakazami Mojżesza". [Biblia Paulistów, Dz 15]
Noi przez to doszło wtedy do kłótni między Pawłem i Barnabą i nimi(Dz 15:2).
Po tym wszystkim Paweł udaje sie do starszych w Jeruzalem by rozpatrzyć tą sprawę. Opowiadali o tym jakich cudów przez nich Bóg dokonał, o nawracaniu Pogan, i jaką radość im tam sprawiali wszystkim bracią (Dz 15:3).
Dalej bedę pisał w skrócie reszta bedą omawiał tutaj:
https://bibliavsswiadkowiejehowy.blogspot.com/Zmieniłem tez styl pisania już nie zaznaczam kolorem jak popadnie, i nie cytuje tyle wersetów jak nie trzeba. I myślę że to teraz lepiej wygląda