11
LITERATURA... POKARM NA CZAS SŁUSZNY / Odp: AUTOKOMPROMITACJA STRAŻNICY
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Światus dnia 29 Listopad, 2025, 19:39 » Stanisław Konarski napisał traktat pt. "O skutecznym rad sposobie". Strażnica także napisała artykuł na temat skutecznego udzielania rad... dzieciom. 
Art. Nasze dzieci dziedzictwem od Jehowy (Strażnica nr 1, rok 1980)
"Karność, o którą tu chodzi, nie oznacza po prostu bicia, chociaż i to bywa niekiedy konieczne. Dzieci powinny wiedzieć nie tylko, co im wolno, a czego nie wolno, ale także dlaczego pewne rzeczy są właściwe, a inne niestosowne. Inaczej mówiąc, skuteczne karcenie wymaga udzielania korygujących rad i to w taki sposób, żeby dzieci uznawały je za słuszne."
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1979241?q="konieczne"+koryg%2A&p=par#h=14
To świetna rada, gdy komuś nie smakuje pokarm od niewolnika...
W naszej restauracji nie serwujemy wyłącznie jedzenia dla świń, chociaż i to bywa niekiedy konieczne (jeśli dania z kuchni francuskiej się skończą, albo klient ma opór materii i nie chce jeść widelcem). Generalnie stawiamy na korygujące porady kulinarne, by klient uznał, że nasza "zupa nic" jest smaczna, ale pamiętaj: kij wisi na ścianie i jest dostępny, gdy zupa nie zostanie uznana za smaczną.

Art. Nasze dzieci dziedzictwem od Jehowy (Strażnica nr 1, rok 1980)
"Karność, o którą tu chodzi, nie oznacza po prostu bicia, chociaż i to bywa niekiedy konieczne. Dzieci powinny wiedzieć nie tylko, co im wolno, a czego nie wolno, ale także dlaczego pewne rzeczy są właściwe, a inne niestosowne. Inaczej mówiąc, skuteczne karcenie wymaga udzielania korygujących rad i to w taki sposób, żeby dzieci uznawały je za słuszne."
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1979241?q="konieczne"+koryg%2A&p=par#h=14
To świetna rada, gdy komuś nie smakuje pokarm od niewolnika...
W naszej restauracji nie serwujemy wyłącznie jedzenia dla świń, chociaż i to bywa niekiedy konieczne (jeśli dania z kuchni francuskiej się skończą, albo klient ma opór materii i nie chce jeść widelcem). Generalnie stawiamy na korygujące porady kulinarne, by klient uznał, że nasza "zupa nic" jest smaczna, ale pamiętaj: kij wisi na ścianie i jest dostępny, gdy zupa nie zostanie uznana za smaczną.

Ostatnie wiadomości
Pamiętam jak raz z kongresu zerwałem się szybciej, żeby zdążyć na urodzinową kolację do mojej babci. 