Cześć,
wrzucam ciekawy film o zazębiających się pokoleniach stworzony przez Erica Wilsona:-
https://www.youtube.com/watch?v=lCIykFonW4MMyślę, że czas, gdy Strażnica utrzymuje na stronie internetowej nauki o pokoleniu 1914 i zazębiających się pokoleniach, to dobry czas dla osób zainteresowanych (jak ja kilka miesięcy temu) i osób z wątpliwościami w tej Organizacji (choć tutaj nie mogę wypowiedzieć się w większym stopniu- po prostu nie byłem Świadkiem Jehowy). Ja osobiście byłem pod wpływem nauki o 1914, gdy się zainteresowałem, zazębiania się pokoleń nie znałem przez jakiś czas. Myślę, że idealnie jest poznać obie te nauki jednocześnie, szczególnie gdy jest się zainteresowanym. Na początku byłem pewien, że dziś, w roku 2019 dalej funkcjonuje nauka, iż pokolenie 1914 nie przeminie. Ta nauka jest bardzo przekonująca na plus Świadków Jehowy.
Z filmów na Youtube wynika, że Głosiciele nie tłumaczą nauki o zazębianiu się pokoleń samodzielnie, odsyłają raczej na jw.org. Rozumiem przez to, że albo nie chcą wnikać w ten skomplikowany temat przy pierwszej rozmowie, albo go nie rozumieją. Skomplikowane tłumaczenie naprzeciw prostych słów z Ewangelii Mateusza 24: 1-34 to również plus dla zainteresowanych i wątpiących.
Mija czas, strategicznie poprawne jest dla Towarzystwa Strażnica odchodzenie od nauki o roku 1914. To niemożliwe? W ciągu roku-nie. W ciągu 10-20 lat- nie byłbym taki pewien. Wprawdzie Strażnica ma plan skurczyć się w ciągu 5 lat o 25%, ale robi to by trwać. Organizacja trwa w końcu od XIX wieku. Czas dostępu do nauk o 1914 i zazębianiu się pokoleń na raz to duży minus dla Organizacji.
Przyznaję, że ten film wrzucam jako tańszy zamiennik. Znalazłem świetny film Lloyda Evansa o różnych nieudanych przewidywaniach Armagedonu. Chciałem go przetłumaczyć, ale w internecie ciężko jest o źródła polskojęzyczne (gdy chodzi o publikacje) , a film bazuje na pomyśle, że samemu można sprawdzić sobie źródła w internecie... Jeśli starczy czasu, zbiorę wątpliwe dla mnie tematy i wrzucę je na forum, może ktoś mi pomoże.