Przecież pisałem stronę wcześniej didaskalia 12 apostolow pawel był arcywrogiem moge cytatami sypać tylko nie wiem czy jest sens,już Polikarp pisał ze nie może ogarnąć pism pawla, bo są samowykluczajace się. Ponawiam pytanie czy Jezus i Apostołowie praktykowali Torę?
[/b][/size]
To inaczej. Jezus przyszedł aby zawrzeć nowe przymierze,
Łuk 22:20 : Tak samo i kielich [wziął] po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana. [Biblia Tysiąclecia V, Łk 22]
Mat 26: 28 : (28): bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów. [Biblia Tysiąclecia V, Mt 26]
Mar 14:24 : (24): I rzekł do nich: To jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana. [Biblia Tysiąclecia V, Mk 14]
Niestety koreluje to z listem do Hebr 8: 13 : (13): Skoro zaś mówi o nowym, pierwsze uznał za przestarzałe; a to, co się przedawnia i starzeje, bliskie jest zniszczenia. [Biblia Tysiąclecia V, Hbr 8].
Hebr 10:9 : Następnie powiedział: Oto idę, aby spełnić wolę Twoją. Usuwa jedną [ofiarę], aby ustanowić inną. [Biblia Tysiąclecia V, Hbr 10]
Ale niektórzy mają wątpliwości czy list do Hebrajczyków napisał Paweł tak bardzo nieuznawany przez Ciebie
A tutaj werset mówiący z kim Bóg zawarł przymierze.
(19): Obwieścił swoje słowa Jakubowi, Izraelowi ustawy swe i wyroki. (20): Żadnemu narodowi tak nie uczynił, o swoich wyrokach ich nie pouczył. Alleluja. [Biblia Tysiąclecia V, Ps 147]
Według twej logik, gdyby odrzucić to o czym pisał Paweł, to i tak nie Żydzi z mocy prawa Mojżeszowego nie mogli służyć Jahwe.