Witam, ani fundusz, ani fundacja. Przyglądałem się temu tematowi i zgadzam się z Klerykiem, że sprawa nie jest tak oczywista. W Polsce coś takiego jak Trust nie istnieje.
Tutaj wyjaśnienie czym jest ten twór prawny:
https://kancelaria-skarbiec.pl/raje-podatkowe/trusty.html
Nie jestem prawnikiem, ale rozumiem to tak: pani Henrrieta M Riley za życia (gdzieś w internecie można znaleźć jej grób) przekazała pewien swój majątek tworząc trust, samodzielny byt prawny. Ten majątek nie jest już ani jej ani Towarzystwa Strażnica własnością, zaczął żyć swoim życiem. Tym majątkiem zarządza trustee, najprawdopodobniej kancelaria prawna. Tak więc trustee zarządza tym majątkiem, pomnażają go inwestując w to, co im się opłaca. Za zarządzanie najprawdopodobniej biorą zgodną z umową prowizję, a zyski przekazują zgodnie z umową zawartą z panią Riley beneficjentowi trustu - Towarzystwu Strażnica.
Ja to tak rozumiem, ale podkreślam, że nie jestem ekonomistą, ani nie znam się na prawie anglosaskim.
Podsumowując, według mnie Towarzystwo Strażnica nie ma żadnego wpływu na to, w co inwestuje ten trust. Trustee musi pomnażać ten majątek najlepiej jak umie i wypłacać zyski beneficjentowi. Tak więc argumentem, że Świadkowie Jehowy inwestują w firmy zbrojeniowe etc nie posługuje się do wybudzania, bo mogłoby to zabetonować mojego rozmówcę, gdyby postanowił sprawdzić to co mówię. Dostałbym znaną łatkę - „odstępca posługujący się półprawdami”.
Piszesz, że TS nie ma żadnego wpływu na, to w co inwestuje Trust.
A ma wpływ na to, by nie czerpać z inwestycji Trust zysków dla WTS?
Czy nie ma na to wpływu?
Jaki masz dowód na to, że WTS nie wie nic o inwestycjach Trust?
Masz jakiś link dokumentu?
To, że w Polsce czegoś nie ma, nie jest równoznaczne, że w USA, tego nie ma, lub w innych krajach.
Nie betonuj Twego rozmówcy tematem, o którym wiesz mało, tu masz rację.
Odbetonuj Twego rozmówcę tematem już znanym, jak ukrywanie pedofilów w zborach ŚJ.
Możesz odbetonowywac Twego rozmówcę dziesiątkami, setkami innych tematów, które hanbia WTS.
Wszystkiego dobrego Tobie i rozmówcy życzę.
Byś uratował z tej destrukcyjnej religii o znamionach sekty Twego rozmówcę, by się odbetonowal użyj wszystkich tematów, a w czasie odpowiednim pogadacie oTrust, wszak przede wszystkim chodzi o ratowanie człowieka, co jest najważniejsze.
A "łatki odstępcow nie tylko posługujących się polprawdami", wręcz łatki odstępcow klamcow są odstepcom "przyklejane".
No bo przecież tak ck poucza na zebraniach.
Na to nie zwazaj, nie zrazaj się.